Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Czy istnieje możliwość skorzystania z korzyści majątkowych bez dopłaty od pracodawcy przy wysokiej pensji brutto?

Napisany przez MachtMichSmart
Cześć Kochani,

Mój pracodawca nie płaci świadczeń oszczędnościowych ani dodatkowych, a mój dochód podlegający opodatkowaniu jest zbyt wysoki, aby otrzymać państwowe wsparcie (premie oszczędnościowe pracownicze lub premie budowlane).

Mimo to moi rodzice nalegają, abym co miesiąc pobierał od pracodawcy 40 euro ze swojej pensji na mój plan oszczędnościowy budowlany. Mówią, że muszę zapłacić mniej podatków za tę kwotę.

Czy to prawda? We wszystkich artykułach online dotyczących świadczeń oszczędnościowych zawsze podkreśla się, że opłacają się one tylko wtedy, gdy pracodawca coś płaci, lub przynajmniej korzysta się z państwowego wsparcia.

Dziękuję za pomoc.

Re: Czy istnieje możliwość skorzystania z korzyści majątkowych bez dopłaty od pracodawcy przy wysokiej pensji brutto?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli Twoje wynagrodzenie jest zbyt wysokie, aby otrzymać dodatkową premię oszczędnościową, to się nie zmieni. Gdy korzystasz z dodatkowej premii oszczędnościowej związanej z VL, to dobrze. Jeśli zarabiasz więcej, to przepisy nie przewidują żadnych dodatkowych korzyści.

Napisany przez MachtMichSmart
Dziękuję serdecznie! Oznacza to więc, że nie mam żadnej korzyści w sytuacji, kiedy wymagane warunki są spełnione i mojemu pracodawcy przekazuję miesięcznie pieniądze ze swojej pensji brutto na konto oszczędnościowe? doradca mojego konta oszczędnościowego powiedział mi, że mogę to odliczyć od podatku w moim zeznaniu podatkowym. Jednakże ponieważ nie znalazłem niczego takiego w internecie, chciałem się upewnić. Dziękuję serdecznie!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Pracownik ma prawo do premii oszczędnościowej dla pracowników, jeśli jego dochód do opodatkowania nie przekracza następujących kwot:

17 900 euro dla osób samotnych35 800 euro w przypadku wspólnego opodatkowania przez małżonków/partnerów życiowych
oraz jeśli środki finansowe do celów mieszkaniowych (na przykład umowy oszczędnościowe) są wykorzystywane.
Ile zarabiasz?

Napisany przez credere
Cześć,

Twój pracodawca nie wypłaca wynagrodzenia brutto, lecz może je udzielić jako dopłatę - czyli Twoje wynagrodzenie brutto jest maksymalnie o 40 euro wyższe, a przelew na konto oszczędnościowe jest dokonywany z wynagrodzenia netto. Ostatecznie oznacza to, że masz nawet nieco mniej netto. -> Mimo wszystko nie odmówiłbym dopłaty, jeśli zostanie udzielona, ponieważ to jest jednak więcej pieniędzy.
Przekierowuję moje środki pracy na oszczędności emerytalne - co faktycznie jest odejmowane od wynagrodzenia brutto.

Pozdrowienia

Napisany przez Traderboni
17.900 euro obejmuje osoby samotne

35.800 euro zawsze dotyczy wspólnego rozliczenia małżonków/partnerów życiowych

Napisany przez Daukind
Dziękuję, że praktycznie dosłownie powtórzyłeś post z 09.01.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata