Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: BSQ Bauspar SA / Fundusz Bausparkasse Q12 Premia

Napisany przez Fury
Cześć,

mam umowę oszczędnościową z następującymi warunkami / danymi.

Kwota oszczędnościowa: 15 000 euro
Oprocentowanie podstawowe: 2%
Oprocentowanie premiowe: 2,75%
Aktualne saldo bez premii: około 11 800
Saldo premiowe: około 2 600
Saldo z premią około 14 400

Oszczędzam tę umowę od połowy 2014 roku. BSQ zwróciła mi uwagę, że jestem zobowiązany do wpłacenia minimalnej składki, jednak zaakceptowała moje argumenty, że wcześniej dokonałem wyższych wpłat i zgodnie z ABB powinny one zostać uwzględnione jako dodatkowe wpłaty.

E-mail od BSQ:

Biorąc pod uwagę dokonane przez Pana/Panią wpłaty, opłacił/a Pan/Pani opłatę regularną przez około 173 miesiące. Jeśli do tego czasu nie otrzymacie Państwo innej wiadomości od Bausparkasse informującej o przekroczeniu kwoty oszczędnościowej, konieczne będzie ponowne wpłacenie opłaty regularnej od grudnia 2017 roku.

W październiku BSQ poinformowała mnie, że podczas rutynowej kontroli zauważono, iż nie dokonuję już wpłat na umowę oszczędnościową i wezwała mnie do dokonania należności do końca stycznia 2016 roku.

Moje odniesienie do ich e-maila zostało zaakceptowane i zakładam, że umowa oszczędnościowa nie będzie wypowiedziana z powodu braku wpłat.

List od BSQ

Renuncjujemy z obowiązku dokonania dodatkowej płatności i prosimy o potraktowanie naszego Pisma z ... jako nieistotnego.

Teraz moje pytania:

Czy powrót do oszczędzania dopiero w grudniu 2017 roku nie spowoduje wypowiedzenia umowy z powodu braku wpłat? (W przeciwnym razie uważam, że mam wystarczające dowody do sporu sądowego.) Podczas sprawdzania, czy przekroczono kwotę oszczędnościową, brane jest pod uwagę tylko czyste saldo oszczędnościowe, czy saldo oszczędnościowe z premiami?

Napisany przez Fury
Cześć,

po usłyszeniu dzisiaj w radiu wyroku Sądu Apelacyjnego w Hamm byłam początkowo bardzo zaniepokojona.

https://www.jurion.de/de/news/333294...rnis-kuendigen

Czy dobrze rozumiem, że 10 lat, po których spółdzielnia kredytowa mogłaby wypowiedzieć umowę oszczędnościową, zaczynają się od daty przydziału?

W mojej umowie data przydziału to rok 2009. Czyli powinnam być nadal bezpieczna?

Napisany przez Fury
Cześć,
Niestety, nikt nie odpowiedział na moje dotychczasowe pytania. Pomimo to, dodaję moje nowe pytanie do tego samego wątku.
Moje pytanie dotyczące 31.12.2016:
Saldo na koncie oszczędnościowym na cele budowlane zostanie przekroczona przez brutto odsetki na koniec roku (normalne saldo + bonusowe saldo)
Jednakże, z powodu podatku od zaliczonych dochodów odsetki te spowodują obniżenie salda poniżej kwoty oszczędnościowej na cele budowlane.
Czy jest prawdą, że w wyniku przekroczenia kwoty oszczędnościowej na cele budowlane na dzień 31.12.2016 nie może dojść do wypowiedzenia umowy?

Moje pytania dotyczące roku 2017:
W ogólnych warunkach umowy oszczędnościowej na cele budowlane znajduje się §3(3)

Odsetki bazowe będą naliczane na saldo oszczędności co roku na koniec
roku kalendarzowego, w przypadku wypłaty całego
salda oszczędności w tym czasie.

https://bsq-bausparkasse.de/uploads/...gen_Q12_01.pdf
Czy mam rację, że mogę wypowiedzieć umowę dopiero w grudniu 2017 roku, ponieważ odsetki będą naliczane dopiero pod koniec następnego roku? Czy firma oszczędnościowa może po prostu wcześniej naliczyć odsetki, aby przekroczyć kwotę oszczędnościową na cele budowlane?

Kilka dodatkowych informacji:
Jestem świadomy, że podległość bonusowego salda do naliczenia może być wątpliwa. Jednak nie chcę na tym polegać.
Na chwilę naliczenia bonusowych odsetek nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi w warunkach umowy. Jednak w notatkach na starych wyciągach z konta stoi:

Odsetki bonusowe
Tutaj podane są nagromadzone od początku umowy
odsetki bonusowe. Odsetki bonusowe są księgowane rocznie na osobne konto. W roku naliczenia, odsetki bonusowe podlegają opodatkowaniu i są wykazywane na wyciągu z konta. W zaświadczeniu podatkowym są uwzględniane jako oprocentowanie podlegające opodatkowaniu.

Dlatego zakładam, że także te zostaną naliczone dopiero pod koniec roku.
Na konto oszczędnościowe na cele budowlane obecnie nie są wpłacane żadne kwoty. Mam zamiar uzupełnić je jednak do 1,00 euro po poznaniu dokładnego salda na dzień 31.12.2016.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata