Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Jak zainwestować? Czy warto inwestować w ETF-y w kwocie od 50 do 100 EUR miesięcznie?

Napisany przez shenox
Cześć, jak sugeruje tytuł, jestem kompletnie nowicjuszem w tej dziedzinie, ale chciałbym spróbować zainwestować moje pieniądze w coś innego niż na koncie oszczędnościowym.
Dlatego chciałbym mieć około 50-100€ miesięcznie do dyspozycji i chciałbym je mądrze zainwestować.
Czytałem już kilka razy, że ETF-y są dobrą opcją, ponieważ mogę w nie dowolnie inwestować i nie muszę płacić opłat, jak w przypadku akcji, co mogłoby skutkować stratami w moim budżecie.
Jednak mam pytanie, gdzie w ogóle mogę to zrobić?
Czy istnieją lepsze alternatywy? Na przykład CFD-y czy giełdy Token?
Bardzo doceniłbym trochę pomocy!

Re: Jak zainwestować? Czy warto inwestować w ETF-y w kwocie od 50 do 100 EUR miesięcznie?

Napisany przez Cici

Przeczytałem już kilka razy, że ETF-y są dobrym wyborem, ponieważ mogę tam dowolnie inwestować, a w przeciwieństwie do akcji nie muszę płacić opłat, przez co na swoim budżecie zaznajm tylko straty.

Po pierwsze, nie inwestuj w nic, czego dokładnie nie zrozumiałeś! ETF to tylko instrument do konkretnych klas aktywów. Istnieją na przykład ETF-y oparte na indeksach akcyjnych, obligacjach, itp. Czy musisz płacić opłaty przy zakupie, zależy wyłącznie od twojego biura maklerskiego lub miejsca handlu. Plan oszczędnościowy miesięczny może (jeśli chodzi o opłaty) być tańszy niż zakup na giełdzie, ale niekoniecznie. Bez względu na to, czy inwestujesz w pojedyncze akcje czy ETF-y na akcje: straty możesz ponieść w obu przypadkach, o czym powinieneś pamiętać!

Jednak towarzyszy mi pytanie, gdzie w ogóle mogę to zrobić?

Czego potrzebujesz, to rachunek maklerski. Większość większych banków oferuje coś takiego. Możesz tam ustawić miesięczny plan oszczędnościowy lub po prostu kupować poszczególne instrumenty finansowe.

Czy istnieją lepsze alternatywy? Na przykład kontrakty CFD lub giełdy kryptowalut?

Alternatyw jest sporo. Pytanie zawsze brzmi, jakie masz oczekiwania co do zwrotu z inwestycji i jakie ryzyko jesteś gotów ponieść. Wyższy zwrot jest możliwy tylko dzięki większemu ryzyku. W przypadku kontraktów CFD ryzyko jest dla mnie zbyt duże, ponieważ straty mogą tam sięgać nawet całkowitego utraty zainwestowanego kapitału. W najgorszym scenariuszu możesz być zadłużony, jeśli dojdzie do kryzysu, którego nie zabezpieczyłeś odpowiednio.

Może napisz najpierw kilka ogólnych informacji, abyśmy mogli Ci lepiej pomóc: Jak zainwestowałeś resztę swojego kapitału? Czy masz jakieś kredyty do spłacenia? Czy masz stałą pracę? Ile jeszcze czasu do emerytury lub w jakim celu pieniądze mają być zainwestowane? Po jakim okresie pieniądze mają być dostępne? Jaka jest Twoja gotowość do ryzyka, na przykład wobec czasowych spadków kursów lub straty kapitału? itp.

Napisany przez ADMCI4
Cześć shenox,

gdy zaczynałem, chciałem aby było to proste i dlatego zdecydowałem się na ETF ARERO. Ten fundusz odzwierciedla światowy portfel inwestycyjny. Też dla mojej córki oszczędzam w ten sposób. Moim zdaniem to świetne i proste rozwiązanie.

Pozdrowienia

Geizkragen

Napisany przez jack-bean
Cześć,

to, co ostatnio bardzo mi pomogło w wyborze ETF-ów: https://www.test.de/Fonds-im-Test-Fu...ten-4331006-0/
Jako zasadę ogólną, poleciłbym zostawić co najmniej pięć lat na inwestycje w ETF-y z akcjami, zanim będzie się potrzebować ponownie pieniędzy, ponieważ po krótkim czasie istnieje niemal 50% szansy, że kursy spadną. Im dłuższy okres, tym większe prawdopodobieństwo wzrostu, ale nie ma na to gwarancji, ponieważ np. DAX jest dzisiaj na takim samym poziomie jak około 1999 roku. Czyli w ciągu całych 18 lat brak wzrostu kursów. (Nasi przyjaciele z odwróconą kryształową kulą zawsze zauważają, że od głębokiego kryzysu w 2001/2002 roku DAX wzrósł około trzykrotnie, ale kto wtedy mógłby być pewny, że kryzys nie pogłębi się jeszcze bardziej. Ceny zawsze wydają się takie proste dopiero po fakcie, że człowiek myśli gdybym tylko wiedział).
Więc może trzeba zakładać, że z akcji będzie zysk dopiero za dziesięć lub dwadzieścia lat. (Zresztą EuroStoxx, MSCI World czy Dow Jones nie są znacznie różne od DAXa i niestety częściowo synchroniczne, więc mieszanie indeksów pomaga tylko trochę, a nie całkowicie.)

Jeśli to Cię zniechęca, zawsze można inwestować w ETF-y z obligacji i papierów wartościowych (czyli uproszczając, kredyty od firm i państw), które przynoszą większe zyski niż lokata bankowa, są bardziej elastyczne i ich kurs jest raczej stabilny. (Sam mam takie inwestycje, ale nie patrzę na kurs, ponieważ planuję trzymać je długo, aż znowu będę potrzebować pieniędzy.)
Mieszanie akcji i obligacji jest praktyczne, ponieważ obligacje można bezpiecznie sprzedać bez strat, jeśli potrzebujesz pieniędzy. (Mam tu jeszcze jedną krytykę wobec głupich banków, które oferują nam już gotowe fundusze mieszane akcji+obligacji: oczywiście można sprzedać zawsze tylko mieszankę i nie skorzystać z elastyczności wartości obligacji.)
Zresztą mówię to z doświadczenia: kiedy kupowałem mieszkanie, głównie sprzedałem obligacje i raczej zachowałem akcje.

Jeśli chodzi o wybór brokera, ten artykuł z Finanztest był pomocny: https://www.test.de/FAQ-ETF-Sparplae...02751-4802759/
Bezpośrednio podłączyłem się do strony, gdzie pokazane są oferty planów oszczędnościowych bez opłat za transakcje, ale artykuł oferuje o wiele więcej.

Dla moich poszukiwań również bardzo pomocna była strona https://www.justetf.com/.

To wszystko, mam nadzieję, że te wskazówki nie przychodzą za późno, i życzę trzymania zimnej głowy w dalszych działaniach!
Jack

Napisany przez Cici

Jeśli to Cię zniechęca, zawsze możesz zainteresować się ETF-ami obligacji i dłużnych papierów wartościowych (czyli ogólnie rzecz biorąc, pożyczkami udzielanymi przez firmy i państwa), które przynoszą trochę wyższe stopy zwrotu niż konto oszczędnościowe, są bardziej elastyczne i ich kurs jest raczej stabilny.

Jednak trzeba zachować ostrożność: Kursy ETF-ów obligacji zależą zawsze od tego, co dokładnie jest włączone do pakietu. Im dłuższy okres do wygaśnięcia i im niższa jakość kredytowa, tym zazwyczaj większe są wahania kursów. A mogą one być bardzo silne szczególnie w przypadku ETF-ów na dłużne obligacje o wysokim ryzyku (High-Yield).

Ponadto zawsze należy pamiętać o obecnym poziomie stóp procentowych. Od 35 lat ogólnie obserwujemy spadek stóp procentowych, co powoduje wzrost kursów. Jednak wątpliwe jest, czy kursy te mogą się utrzymać, gdy stopy procentowe wzrosną ponownie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata