Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Pracownicze plany emerytalne

Napisany przez matti85
Cześć wszystkim,

ze względu na to, że obecnie przechodzę do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego i moje podatki rosną o prawie 100 €, zalecono mi między innymi zapoznanie się z firmowym programem emerytalnym.
Czy ktoś mógłby mi tutaj przedstawić zalety i wady, na co zwrócić uwagę itp.? To dla mnie nowe pole działania.
Moje dotychczasowe zabezpieczenia emerytalne to były i są moje obecne nieruchomości.

Napisany przez BenniG
Czy twój pracodawca udziela dofinansowania?

Zgromadziłem kilka artykułów na ten temat. I wyróżniłem istotne aspekty. Oczywiście jako osoba ubezpieczona prywatnie mogą występować różnice.

Süddeutsche Zeitung
25.03.2014
https://www.sueddeutsche.de/geld/betriebliche-altersvorsorge-schlechter-als-der-sparstrumpf-1.1921177
Jeśli ktoś nie jest prywatnie ubezpieczony, nie może uniknąć wyższych potrąceń na ubezpieczenie zdrowotne i nie otrzymuje od pracodawcy dofinansowania do zabezpieczenia emerytalnego, powinien dobrze przemyśleć podpisanie umowy.

Pracodawca zaoszczędził opłaty do ubezpieczenia społecznego w wysokości prawie 3000 euro

Finanzen.de
27.03.2014
https://www.finanzen.de/news/15197/betriebliche-altersvorsorge-nachteile-oft-erst-im-alter-erkennbar
Z powodu niższych składek do ubezpieczenia emerytalnego, otrzymuje się przy przejściu na emeryturę odpowiednio niższą rentę. Ta różnica musi być zrekompensowana za pomocą renty z zabezpieczenia pracowniczego.

Szczególnie jeśli pracodawca nie dołoży do zabezpieczenia pracowniczego, pracownicy powinni dokładnie przeliczyć, czy nie istnieją alternatywy, takie jak np. Rentowna Renta (Riester-Rente), które bardziej się opłacają.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
09.04.2015
https://www.faz.net/aktuell/finanzen/meine-finanzen/vorsorgen-fuer-das-alter/vor-und-nachteile-der-betrieblichen-altersvorsorge-13527867.html
Także pracodawcy korzystają ze zabezpieczenia pracowniczego i w wielu przypadkach oszczędzają na kosztach wynagrodzenia. W niektórych przypadkach przekazują oni zaoszczędzone koszty wynagrodzenia dodatkowo na ubezpieczenie pracownicze - wyjaśnia prezydent Federalnego Stowarzyszenia Niemieckich Agentów Ubezpieczeniowych (BVK), Michael Heinz.

Dodatkowo na zabezpieczenie pracownicze muszą później zapłacić pełne składki na ubezpieczenie zdrowotne i opiekuńcze.

Focus
26.12.2012
https://www.focus.de/finanzen/altersvorsorge/tid-27177/x-x-betriebliche-vorsorge-wann-es-sinnvoll-ist-den-arbeitgeber-ins-boot-zu-holen_aid_813502.html
Po pierwsze, w wieku emerytalnym należy pełni opodatkować zabezpieczenie pracownicze, po drugie, na nie naliczane są pełne składki do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego - emeryci otrzymują jedynie obniżoną stawkę na składki.

Z ekonomicznego punktu widzenia opłaca się to przede wszystkim dla osób ubezpieczonych prywatnie lub dla osób dobrze zarabiających, które mogą liczyć na przychody po przejściu na emeryturę powyżej limitu obciążenia składkami na ubezpieczenie zdrowotne i nie muszą już płacić składek na nadmiarową kwotę.

Napisany przez matti85
Okej, super dzięki, nie brzmi zbyt rewelacyjnie.
Jaka byłaby lepsza lub obecnie najlepsza alternatywa, aby uniknąć podatku dochodowego (poza małżeństwem )?

Napisany przez brainy
Dla mnie nadal najlepszą formą zabezpieczenia emerytalnego, pomimo wszystkich wyżej wymienionych złośliwości. Dlaczego? Ponieważ pochodzi z wynagrodzenia brutto i często oszczędza się na składkach na ubezpieczenia społeczne.

Warto szczególnie dla osób ubezpieczonych prywatnie, które zarabiają poniżej limitu ustalania składek do ubezpieczenia emerytalnego, czyli dzięki obniżeniu wynagrodzenia oszczędzają składki emerytalne i później nie muszą dopłacać składek na ubezpieczenie zdrowotne.

To nie jest jednak idealne rozwiązanie dla osób dobrze zarabiających, ponieważ wysokość składek jest ograniczona do 4% limitu ustalania składek do ubezpieczenia emerytalnego.

Pozostaje jednak istotną wadą wszystkich produktów ubezpieczeniowych. Firmy ubezpieczeniowe zakładają przyszłą długość życia w wieku 1XX lat w fazie wypłaty renty.

P.S.: Jestem również fanem betonu.

Napisany przez brainy
Nie radziłbym pracodawcy dołożyć się do czegoś.

Chociaż oszczędza składki pracodawcy od wynagrodzenia, to...

...jeśli na emeryturze nie będzie dostatecznie dużo środków, by generować rentę, wypłacany jest kapitał, a pracodawca dopłaca składkę pracodawcy.

Podwójna danina.

Napisany przez brainy
Nawet przy częstych zmianach miejsca pracy produkt nie jest odpowiedni ...

Napisany przez matti85
wtedy właściwie nic z tego nie ma sensu dla mnie, lepiej jest odzyskać całą tę kwotę poprzez roczny zwrot podatku.

Napisany przez brainy
Czego chcesz odzyskać od podatku?

Większość wpisanych wydatków na zabezpieczenie w zeznaniu podatkowym idzie na marne!

Napisany przez Matthew Pryor
Do TO: Dostajesz tutaj 2 i pół zdania od użytkownika, które są prawie pozbawione treści informacyjnej oraz zawierają w zasadzie ogólnikowe i częściowo fałszywe polityki, a następnie uważasz, że jesteś w stanie zdecydować, czy jest to to właściwe czy nie?
Przy tak niewielkim zaangażowaniu własnym, zwyczajowo nazywanym lenistwem, lepiej byłoby, abyś rzeczywiście trzymał się z dala od Pracowniczego Programu Emerytalnego. A jeśli podchodzisz do swojej decyzji ubezpieczenie zdrowotne prywatne tak/nie, a jeśli tak, to które? w taki sposób, powinieneś pozostać dla własnego dobra w mniej wymagającym systemie ZUS.

Napisany przez xlarge
Zawsze zależy od otoczenia - w moim przypadku pracodawca proponuje potrójne zrównoważenie każdego euro, które przeznaczę na bAV. (Oczywiście do pewnych granic.)

Napisany przez matti85
Przepraszam, jeśli to brzmiało leniwie.
Ale oczywiście przez ostatnie kilka tygodni zapoznałem się z tematem prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego (PKV), przeprowadziłem kilka rozmów i zdecydowałem się na PKV z kilku powodów, pomimo pewnych wad.

Pytałem o dodatkowe ubezpieczenie emerytalne tylko o szybkie opinie. Od przyszłego tygodnia poświęcę znacznie więcej uwagi temu tematowi, być może rozważę także alternatywy, i jestem otwarty na wszelkie pomysły, ponieważ moje podatek od wynagrodzenia wzrośnie o ponad 100€ miesięcznie.

Napisany przez Tikonteroga
W przypadku finansowania bAV poprzez odwrócenie składki doradcy zawsze podają, że można zaoszczędzić składki na ubezpieczenie społeczne. Moim zdaniem składki na ubezpieczenie społeczne nie powinny być oszczędzane, ponieważ...

- Wysokość emerytury ustawowej zależy od tego, jak wysokie były składki w danym roku do ubezpieczenia emerytalnego lub jak wysokie było roczne wynagrodzenie brutto podlegające obowiązkowym składkom na ubezpieczenie społeczne przez cały okres pracy zawodowej.
- Wysokość zasiłku dla bezrobotnych 1 zależy od wysokości wynagrodzenia brutto podlegającego składkom ubezpieczenia społecznego w danym okresie naliczeniowym.
- Wysokość zasiłku chorobowego zależy od wysokości wynagrodzenia brutto.

Istnieje pewne ryzyko, gdy trzeba samodzielnie opłacać składki na bAV z niższym zasiłkiem dla bezrobotnych 1 lub zasiłkiem chorobowym. Alternatywą - aczkolwiek także niepożądaną - w takiej sytuacji byłoby (czasowo) zawieszenie bAV. Często jest to możliwe tylko wtedy, gdy wpłacono określoną ilość składek...

Jeśli wynagrodzenie brutto przekracza górną granicę obliczania składek na ubezpieczenie emerytalne i dla bezrobotnych, można zaoszczędzić podatki, zamieniając część przekraczającej kwoty na składkę, ponieważ ta kwota - w zależności od obowiązujących ulg podatkowych - będzie opodatkowana stawką podatkową na poziomie 42% podatku dochodowego plus 5,5% dodatkowego obciążenia solidarnościowego.

Napisany przez katalog49
Jeszcze trochę reklamy! Strona internetowa musi jej pilnie potrzebować. W tradycyjnym biznesie chyba nie idzie zbyt dobrze. Czy przyczyną jest niska jakość?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata