Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: SpardaBank West eG - Ukryte opłaty za konto bieżące?

Napisany przez DerParte
Dzień dobry.

SpardaBank West eG promuje darmowe konto osobiste, o nazwie Nie płacimy 0 € za konto osobiste. Również w przyszłości. Jednakże od 1 kwietnia 2016 roku wprowadza opłatę roczną za kartę EC w drobnym druku. Czy to nie jest myląca reklama zgodnie z § 5 ustawy o konkurencji nieuczciwej?

Czy jako klient można się przeciw temu protestować? Jestem bardzo zadowolony z usług Sparda od kiedy niedawno do nich przeszedłem. Ale teraz czuję się w pewien sposób oszukany...

Napisany przez brainy
Stacjonarne banki mają wszystkie problemy z zyskami. Dotychczas banki Sparda żyły z tego, że ich klientów, głównie z sektora publicznego, często przekraczały swoje konta na duże kwoty.

Zmień więc na DKB (lub ING lub Comdirect). One na pewno będą utrzymywać darmowe konto jeszcze trochę dłużej. Wiecznie? Kto wie!

Napisany przez 2Escorpio

Dzień dobry.

SpardaBank West eG reklamuje darmowe konto osobiste Nie płacimy 0 € za konto osobiste. Tak będzie również w przyszłości, ale w małym druku wprowadza opłatę roczną za kartę EC od 01.04.2016 r. Czy nie jest to wprowadzająca w błąd reklama zgodnie z § 5 Ustawa o Przemysłowym Własności Intelektualnej?

Czy klient ma jakieś możliwości obrony przed tym? Jestem bardzo zadowolony z Sparda, do której niedawno się przeszedłem. Ale teraz czuję się trochę...

Moralnie masz z pewnością rację..... Prawniczo karta EC nie jest obowiązkowym elementem konta osobistego.

Ponadto Spardabank wydaje także karty bankowe do wypłat gotówki i wyciągów z konta... Więc dostęp do konta osobistego i środków byłby możliwy również bez karty EC/Giro.

Dziękuję za informację, mam jeszcze konto w Spardzie West i nie dostałem jeszcze takiej informacji.

Napisany przez bremerbauer
Ciesze się, że zabrałeś się już za ten temat! Teraz codziennie koresponduję z bankiem Sparda ... i chcę zachęcić wielu klientów do złożenia rezygnacji z konta tam! Mam już dość tego banku. Codziennie mają oni (sprzeczne) opinie.
Sprzeciwiam się ukrytej opłacie za konto! Koniec z bankiem, w którym czułam się dobrze!
Skontaktowałam się więc z bankiem, ponieważ zauważyłam, że pobrano ode mnie 12 euro przez przypadek. Nie zamówiłam nowej karty i mam ją teraz zapłacić? Zgadzam się z tym, że zwrócą mi kartę i zwrócą kwotę, a ja pozostanę członkiem genossenschaft - albo będą trzymać się opłaty i zrezygnuję z mojego konta i członkostwa w genossenschaft na koniec roku.
Następnie przyszło zrozumiałe pismo zawierające moje niezadowolenie z naciskiem na roczną opłatę - a od przyszłego roku brak opłat, jeśli zwrócę kartę.
Nie, moi drodzy koledzy! Tak się ze mną nie postępuje! Opublikowanie mojego niezadowolenia, skorzystanie z usług rzecznika praw konsumenta i złożenie rezygnacji z mojego członkostwa. Szkoda, bo wiele cenię w systemie genossenschaft. Istnieją inne oferty darmowych kont bankowych.

Napisany przez Sweeper

... Ponadto Sparkasse wydaje Bank-Karten do otrzymywania wyciągów bankowych i wypłaty gotówki... Oznacza to, że dostęp do konta bieżącego i środków byłby możliwy również bez karty EC/Girokarte....

Moim zdaniem karta EC została zastąpiona przez kartę bankową (z symbolem Maestro) za 12 €/rok, i tylko ta jest konieczna do korzystania z bankomatu i bezpłatnego wypłacania gotówki z bankomatów należących do CashPool.

Dodatkowo regularne wpłaty gotówki (przynajmniej w przypadku banku Sparda-Bank Hannover) są niezbędne.

(Popraw mnie, jeśli się mylę)

Napisany przez Garinga

... i chciałbym poprosić wielu klientów o zakończenie konta tam! Mam dość tej banki. Codziennie mają oni sprzeczne zdania.
Sprzeciwiam się ukrytemu opłacom za konto! Koniec z bankiem, który miał być przyjemnością!

Servus,

jeśli Masz dość banku, to zmień go po prostu...

Osobiście jestem zadowolony z Spardy i nie zauważam żadnych ukrytych opłat. Jedyną rzeczą, którą mi obcięto, były dwie karty EC (raz w roku) płatne za 8,45 €..
Koszt karty MasterCard wynosi 20 €, ale otrzymam ją z powrotem po osiągnięciu obrotu powyżej 2.500 €...

I wiedziałem, że opłata za karty EC zostanie mi pobrana..

Napisany przez lomonos
Wniosek o zwrot opłat za kartę kredytową został odrzucony, a Sparda-West anulowała umowę na kartę bankową na dzień 31.03.2016. Muszę jeszcze sprawdzić, co to oznacza. Nie wiem, czy chodzi o anulowanie tylko karty EC, czy też konta bankowego - w każdym razie teraz koniec z Sparda-Bank. Idę teraz do Comdirect. Mają również bonus powitalny w wysokości 100 €.

Zawsze są ludzie, dla których opłaty bankowe są bezsprzeczne. Kilka euro tutaj, kilka euro tam. To się sumuje na przestrzeni roku.

Ale są też inni ludzie, którzy potrafią liczyć pieniądze. Moja żona ma konto w DKB. Otrzymuje około 3 € odsetek miesięcznie na koncie Visa. Co roku jest to około 36 €. To 36 € tylko dlatego, że ma tam konto i przechowuje swoje pieniądze na koncie Visa. A w Sparda/Sparkasse trzeba jeszcze dołożyć własne pieniądze.

Napisany przez Sweeper
[cytat=lomonos">
...Ale są inni ludzie, którzy potrafią liczyć pieniądze. Moja żona ma konto w DKB. I co miesiąc dostaje około 3€ odsetek na koncie Visa. W ciągu roku to około 36€. To jest 36€ tylko za to, że ma tam konto i swoje pieniądze zdeponowane na koncie Visa. A w Sparda/Sparkasse trzeba jeszcze samemu dopłacić.
[/cytat]
Wiele lat temu przeniosłem moje działania z Sparda-Bank Hannover (według mojego doświadczenia bank z najgorszymi warunkami w ramach banków Sparda) do DKB i jestem bardzo zadowolony z tej instytucji.

Aby wypłacać gotówkę bez opłat, niezależnie od Cash-Pool, kas w Rewe lub innych kombinacji, mogę używać karty Visa do korzystania z dowolnego bankomatu na całym świecie.
Ja również prowadzę kartę Visa na zasadzie salda, ze względu na (obecnie) 0,7% odsetek, i traktuję to jako małą książeczkę oszczędnościową.

Napisany przez Rasimaut
Cześć wszystkim,

jestem klientem Sparda-Bank Hannover od dziesięcioleci, ale od dłuższego czasu nie jestem zbyt zadowolony z warunków i klimatu w banku.

Jedyną rzeczą, która mnie jeszcze trzyma, jest dotychczasowa dobra dywidenda z udziałów genossenschaftsanteile, ale dla mnie to tylko kwestia czasu, zanim też zostanie ona obniżona.

Wydaje się jednak, że coś zaczynają zauważać, bo nie promują już się hasłem przyjazny i sprawiedliwy, być może było to zbyt przesadzone.

12€ za kartę bankową, brak odsetek od salda konta bieżącego, za to oprocentowanie od udostępnionych możliwości przekroczenia stanu konta wynosi 11,21%, a od przekroczenia stanu konta wynosi 15,21%, nieprzyjazni pracownicy, opóźnienia przy wpływach i wypłatach (Mogę to ocenić, ponieważ transakcje na koncie mojej żony są ogólnie księgowane szybciej.)

To wszystko było dla mnie powodem otwarcia konta oszczędnościowego w innym banku w styczniu, teraz stopniowo to wszystko przenoszę, a następnie zamknę konto w Sparda-Bank Hannover.

W reklamach Sparda-Bank jest określany jako bank dobrej atmosfery - być może dotyczy to zarządu i innych rang, ale dla mnie na pewno nie.

Inne Sparda-Banken w Niemczech, jak sugeruje również Sweeper, mają częściowo lepsze warunki, ale zmiana nie jest możliwa, ponieważ istnieje rodzaj ochrony terytorialnej.

Napisany przez 2Escorpio

Wniosek o anulowanie opłaty za kartę odrzuciłem i Sparda-West wypowiedziała mi umowę na BankCard na dzień 31.03.2016. Muszę jeszcze sprawdzić, co to oznacza. Nie wiem, czy chodzi tylko o kartę EC, czy także o konto bieżące.

Jeśli złożyłeś sprzeciw wobec nowych warunków, wypowiedź dotyczy całego konta bieżącego.

Wystarczyłoby, żebyś zrezygnował z karty BankCard i zaakceptował nowe warunki... To zrobiłem dzisiaj, ponieważ nie jestem skłonny płacić 10 euro (Sparda West). (Jednak to tylko drugie konto i nigdy nie pobieram z niego gotówki)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata