Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Informacje osobiste z danymi bankowymi

Napisany przez thps
Cześć forumowicze,

Zastanawiam się nad ewentualnym Leasingiem samochodu miejskiego. Pośrednik potrzebuje ode mnie informacji o sobie w celu przygotowania oferty (sprawdzenie zdolności kredytowej). W informacji o sobie konieczne jest jednak podanie moich konkretnych danych bankowych.

Czy to normalne, czy raczej problematyczne?

Formularz informacji o sobie znajduje się pod następującym linkiem: https://www.gute-rate.de/formulare/selbstauskunft.pdf

Dziękuję i pozdrawiam

Napisany przez brainy
Finansujący kredyt/Leasing narzuca zasady gry. Po prostu tak jest.

Ja zawsze omijam to, płacąc gotówką. (

Napisany przez thps
Tak, płacenie gotówką byłoby także opcją, a przy małym samochodzie nie stanowiłoby problemu, ale tym razem chcemy po prostu wypróbować tę drogę. Ryzyko finansowe jest ograniczone (5900 € w ciągu 4 lat; wartość nowego pojazdu około 15000€) .

Niestety, to nie jest odpowiedź na moje pytanie. Informacje o sobie nie pochodzą od Leasingodawcy, ale od pośrednika. Coś we mnie opiera się przekazaniu mu moich danych bankowych. Czy moje obawy są w ogóle uzasadnione.

Napisany przez brainy
Informacje dotyczące konta bankowego są uzyskiwane w celu sprawdzenia prowadzenia konta.

Pośrednik przekazuje dane tylko kredytodawcy.

To trzeba po prostu zaakceptować.

P.S.: Czy mały samochód za 4 lata będzie wart jeszcze (15 000 - 5 900 =) 9 100 EUR + zapłaconych odsetek... to może być drogie.

Napisany przez thps
Ok, dziękuję.

Cena regularna samochodu wynosi 18000€. Rzeczywista wartość sprzedaży samochodu wynosi około 12000€ (15000€ była tylko szacunkiem). Jest to model pokazowy z lipca 2015 roku (Fiat 500 CC) i jest to Leasing według liczby przejechanych kilometrów. Ryzyko związane z wartością pozostałą nie spoczywa na mnie, o ile oddam samochód w stanie określonym w umowie.

Napisany przez Jehan
Tak, to jest normalne i zgodne z prawem!

Jehan

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata