Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: alternatywny as w przypadku zmian Regulaminu

Napisany przez Seegurke
Cześć,

banki ciągle przesyłają listy z zapowiedziami zmian w regulaminie. Zawsze zaznaczone jest w nich specjalne prawo do wypowiedzenia umowy.

Jeśli chcesz uniknąć problemów z typowym odstąpieniem od umowy, alternatywą może być wypowiedzenie umowy kredytowej w ten sposób.

Czy ktoś już to zrobił, czy może to nie jest takie łatwe, jak mi się wydaje?

Napisany przez fomega
To pytanie niesie ze sobą wysoką kontrowersję.

Uważam, że bank mógłby wypowiedzieć umowę kredytu po sprzeciwie wobec zaplanowanej zmiany regulaminu i żądać odszkodowania za wcześniejszą spłatę.

Jednak, czy to żądanie jest zgodne z prawem?

Napisany przez Seegurke
W międzyczasie znalazłem wiele wypowiedzi prawników podczas dłuższych poszukiwań w Internecie, z których wynika, że działanie nie jest takie, jak początkowo mi się wydawało. Prawo do wypowiedzenia umowy dotyczy zazwyczaj tylko umowy ramowej dotyczącej usług płatniczych. kredyt nie jest objęty tym prawem. Regulamin, na którym opiera się kredyt, prawdopodobnie nie będzie dotknięty żadnymi zmianami.

Napisany przez fomega
Czy tam nie stoi: Należy zauważyć, że zgoda na zmianę Regulaminu Banków Spółdzielczych dotyczy całego stosunku handlowego,...?

Napisany przez Jehan
Hmm, być może faktycznie trafiasz w sedno sprawy. Może warto zapytać w banku od tak jak teraz wyglądają warunki umowy kredytowej... jestem ciekawy i postaram się trochę poszukać informacji.

Jehan

Napisany przez Seegurke
U nas także jest to napisane podczas pisania SPK. Jednakże jest tam również napisane, że można zerwać umowę ramową dotyczącą usług płatniczych, ale nie, że można również zerwać kredyt.
Moim zdaniem to jest sprzeczne, ponieważ jeśli zmienia się regulamin dla całego stosunku gospodarczego, to również dla kredytu. A jeśli tak się robi, to klientowi również powinno przysługiwać prawo do zerwania umowy.

Nasz kredyt posiadamy jednak nie w SPK, ale w Banku PSD.

W banku PSD nie ma takiego zapisu. Jednak zmiana dotyczy umów kredytu konsumenckiego, a więc również naszego kredytu hipotecznego. Jeśli nasza umowa podlega zmianie regulaminu, to moim zdaniem powinniśmy mieć prawo do wypowiedzenia umowy.

Jednak znalazłem następujące informacje:

https://www.frag-einen-anwalt.de/Vorzeitige-Kuendigung-eines-Baudarlehens-wegen-AGB-Aenderung---f278371.html

oraz to:

https://www.gutefrage.net/frage/frist...derung#answers

w których zawarte są następujące informacje:

Komentarz od hphin , 20.05.2015

Czy ktoś jeszcze śledzi ten wątek???
Więc adwokat mówi, że bank Commerzbank ma rację - brak szans na sukces.
Usługi płatnicze dotyczą przeprowadzania operacji płatniczych między płatnikiem a beneficjentem, w szczególności przelewów, obciążeń, wpłat, płatności kartami, wypłat z bankomatów oraz ogólnej obsługi rachunku bieżącego lub innego rachunku służącego do przeprowadzania operacji płatniczych (por. Palandt/Sprau, BGB, wyd. 74, 2015, § 675 f Rdnr. 7, 22-60).
Natomiast kredyt hipoteczny nie podlega tym usługom płatniczym. Wypłata kwoty kredytu dla Ciebie i spłata rat kapitałowych wraz z odsetkami do banku nie podlega definicji usług płatniczych. Co więcej, umowa kredytowa stanowi odrębny stosunek umowny zgodnie z § 488 kodeksu cywilnego pomiędzy Tobą a bankiem Commerzbank. Obowiązują dla niej szczególne przepisy, na przykład w § 503 BGB i § 490 BGB. Dlatego nie możesz wypowiedzieć swojego kredytu bez zachowania terminu wypowiedzenia. Twój list wypowiedzenia z dnia 26.01.2015 kończy jedynie umowę ramową dotyczącą usług płatniczych, jeśli taką w ogóle zawarłeś, na przykład otwierając konto bieżące.
W rezultacie potwierdzam ocenę, którą została Ci przekazana przez Commerzbank. Na podstawie przedstawionego tu zdarzenia nie widzę szansy na sukces w sądowym działaniu w celu wypowiedzenia umowy kredytu hipotecznego.

Szkoda, byłoby zbyt piękne, aby zaoszczędzić odsetki na kolejne 5 lat ;-(

W obu przypadkach adwokaci wyrażają opinię, że kredyt nie podlega umowom ramowym dotyczącym usług płatniczych.
Nie rozważa się kwestii, czy istnieje prawo wypowiedzenia kredytu, gdy regulamin zostanie zmieniony.

Napisany przez fomega
Więc po prostu sprzeciwić się zmianie regulaminu banku i zobaczyć, jak bank zareaguje.

Myślę, że w razie najgorszego przypadku można wycofać sprzeciw.

Napisany przez Seegurke
Kiedy składasz sprzeciw, bank prawdopodobnie samoczynnie rozwiąże umowę ramową dotyczącą usług płatniczych, ale nie umowę kredytową.

Moim zdaniem to nie jest takie proste osiągnąć cel.

Napisany przez fomega
Mam tylko kredyt w banku i teraz sprzeciwiłem się zmianie Regulaminu.

Napisany przez Seegurke
Mamy również tylko jedną pożyczkę w tym banku, ale prawdopodobnie założą dla ciebie konto rozliczeniowe i inne sprawy.
W każdym razie jestem ciekawy, jak oni zareagują w twoim przypadku.

Napisany przez fomega
Jeśli bank nie może lub nie chce pobrać co miesiąc raty kredytu poprzez konto rozliczeniowe zgodnie z postanowieniami umowy, to po prostu otrzymają czek każdego miesiąca.

W przeciwnym razie mogę im dostarczyć pieniądze osobiście w gotówce. (Na razie istnieje jeszcze gotówka).

Napisany przez NaTwoim13
@fomega

Dlaczego odwołujesz się od regulaminu?

@Seegurke

Co chciałeś osiągnąć dzięki wypowiedzeniu umowy pożyczki?

Napisany przez fomega
@noelmaxim

Nie odwołuję Regulaminu, sprzeciwiam się nadchodzącej zmianie, ponieważ się z nią nie zgadzam.

Zobaczymy, co się stanie.

Jeśli bankowi zależy tak bardzo na mojej zgodzie na zmiany, mogą mi zaoferować coś w zamian za moją zgodę.

Napisany przez NaTwoim13
Z czym dokładnie się nie zgadzasz?

Napisany przez fomega
Mogę sobie wyobrazić, że bank jako wydawca regulaminów działa jednostronnie, kosztem klientów, wykorzystując ich ekonomiczną lub intelektualną słabość. Banki w przeszłości także stosowały błędne pouczenia o prawie odstąpienia od umowy, jednak dopiero w sądzie przekonują się o błędach. (Nadszedł czas, aby sprawdzić moje pouczenie). Dlatego jako klient fundamentalnie nie zgadzam się z obowiązywaniem zmienionych regulaminów.

Napisany przez NaTwoim13
Ok, ale w takim razie zdecydowanie należy sprawdzić WRB, ponieważ ma ona pośredni wpływ na państwa relacje biznesowe, jeśli podpisali tylko pożyczkę w banku. Musieliby być w innym przypadku niezadowoleni już m.in. z usług związanych z przepływem finansowym, np. gdy mają tam konto osobiste, ale wtedy mogą także wybrać inną bank i zlikwidować konto. Tylko że też zmienią swoje warunki umowne.

No cóż, jeśli potrafiliby państwo pisać, to wiedzielibyście tak naprawdę, dlaczego chcecie złożyć sprzeciw.

Ja jednak wolałbym raczej skierować te energie na przetestowanie WRB.

Napisany przez fomega
Czy to nie mogłoby być również alternatywą, aby wyjść z niechcianego pożyczki?

https://www.anwalt.de/rechtstipps/kei...gs_077598.html

Po prostu przestań płacić.

Nie jest to tanie, ale przynajmniej.

Napisany przez NaTwoim13
Z takim czymś nie uzyskasz już finansowania na przedłużenie kredytu.

Napisany przez fomega
... aby wyjść z niechcianego pożyczki?

Wyjść, nie oddawać się ponownie w ręce „wyciągaczy”. Niektórzy nagle dostają pieniądze, wygrywają w loterii, dostają spadek itp....

Napisany przez NaTwoim13
Istnieją inne sposoby i środki, niż przeszkadzanie sobie we wszystkim. Kiedy dostaliśmy pożyczkę, byliśmy bardzo zadowoleni i ulżeni.

Napisany przez Seegurke

@fomega

Warum widerrufst du den AGBs?

@Seegurke

Was willst oder wolltest du mit einer Kündigung des Darlehens bezwecken?

Przepraszam, że odpowiadam dopiero teraz. Spędziłem tydzień w łóżku z gorączką i straciłem wątek.

Chcemy rozwiązać istniejącą umowę pożyczki, aby skorzystać z w międzyczasie znacznie obniżonych stóp procentowych. Przy tej samej miesięcznej racie pożyczka zostałaby spłacona kilka lat wcześniej.

@fomega
Czy bank zareagował w międzyczasie na twoje odwołanie?

Droga, po prostu przestając płacić raty i czekając na wypowiedzenie umowy przez bank, moim zdaniem, jak również zdaniem noelmaxim, nie jest dobrym pomysłem. W przeciwieństwie do karty odwoławczej lub sprzeciwu wobec regulaminu, stajesz się w ten sposób naruszeniem umowy. Prawdopodobnie skończyłoby się to skrajnie złym ratingiem w Biurze Informacji Kredytowej, a przez kolejne lata moglibyście nawet nie podpisać umowy telefonicznej.

Napisany przez Philtrat
Jeśli przestaniesz płacić, bank odwoła kredyt i zażąda odszkodowania. Strata ta wyniesie prawdopodobnie 2,5 procent ponad stopę bazową. Musisz zastanowić się, czy naprawdę to jest tego warte, czy może lepiej jest po prostu zachować swoją kredyt takim, jaki jest.
Tutaj możesz przeczytać więcej o odszkodowaniu: https://www.financescout24.de/wissen/ratgeber/vorfaelligkeitsentschaedigung.

Napisany przez guest
Niesamowite, chodzi tu o dziesiątki tysięcy euro, które MOŻNA by zaoszczędzić, gdyby można było zrezygnować... ale zainwestowanie 300 euro i godziny u specjalisty prawnego nie wchodzi w grę, lepiej korzystać z różnych oświadczeń (oczywiście tylko od uprawnionych prawników, którzy mogą udzielać porad prawnych, np. na Gutefrage) lub czytać odpowiedzi na pytania, które nie są naprawdę odpowiednie i dopasowywać je tak długo, aż pasują do własnej sytuacji.

Moja ocena, która jest tylko MOIM ZDANIEM, więc tym bardziej nie jest to porada prawna, banki niechętnie zgodzą się na wycofanie z umów kredytowych i naliczą powstałe szkody w formie VFE.

Zmiana regulaminu to zupełnie coś innego niż błędna WRB.

gość

Napisany przez Seegurke
Jak dużo pieniędzy można zaoszczędzić, nie musi korelować z ilością pieniędzy, jaką można zainwestować w poradę prawna. Moje doświadczenie wskazuje, że nie jest łatwo znaleźć dobrego prawnika. Niestety, byłam kilka razy zmuszona szukać adwokata i poznałam przerażających ludzi. Nawet jeśli masz dostatecznego lub dobrego prawnika, warto jest się wcześniej poinformować i mieć pomysły do wniesienia. Jeśli nie masz wykształcenia prawniczego, fora są bardzo dobrym miejscem do poprawy swoich szans. To, że zmiana regulaminu jest czymś innym niż wadliowy WRB, jest tutaj prawdopodobnie jasne dla każdego. Pytanie brzmi, czy można tym osiągnąć ten sam cel. W tej chwili uważam, że jest to raczej mało prawdopodobne.

Napisany przez fomega
Bank poinformował mnie, że nie akceptuje mojego sprzeciwu wobec Regulaminu, ponieważ nowe przepisy obowiązują wszystkich klientów w takiej samej mierze i nie dopuszczają wyjątków. Bank wyznaczył teraz termin na moją zgodę na zmianę Regulaminu. Postanowiłem poczekać, aż termin ten upłynie, a następnie będę informować dalej.

Napisany przez Seegurke
To zabawne. Nie mogą cię zmusić do wyrażenia zgody. Kiedy kończy się termin? Czy wspomniano o konsekwencjach braku zgody?

Napisany przez fomega
Jakie będą skutki nie wyrażenia zgody na zmianę Regulaminu, nie zostało wspomniane w piśmie.

Tymczasem minął termin bez dalszych działań ze strony banku.

Teraz sprawdzę, czy pouczenie o prawie odstąpienia od umowy jest błędne.

Napisany przez NaTwoim13
@fomega,

Powinieneś zacząć od tego drugiego. Mieszasz się z nieistotnymi rzeczami tak długo, aż minie termin.

Napisany przez Seegurke
Ponieważ zgłosiłeś sprzeciw wobec zmian w regulaminie, moim zdaniem zmiana ta nie będzie obowiązywać, ponieważ nie mogą Cię jednostronnie zmusić do zmiany umowy. Ponieważ minął termin, jaki wyznaczył Ci bank, teraz należy do niego podjęcie dalszych kroków, jeśli nie chcą Cię wyjątkowo potraktować. Podejrzewam, że banki mają coś innego do roboty niż zajmowanie się takimi sprawami. Prawdopodobieństwo, że zmiany w regulaminie będą miały jakieś konsekwencje, jest bardzo niskie. Dlatego przypuszczam, że po prostu odpuści.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata