Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: In co zainwestować 900€ miesięcznie?

Napisany przez Vogeljaguar
Cześć drodzy członkowie forum,
Mam 30 lat, jestem żonaty i mam syna (5 lat).
Mam teraz możliwość odkładania 900€ każdego miesiąca (długoterminowo)! Inwestuję od roku 400 € w fundusze ETF: Comstage MSCI World (280 €) i Comstage MSCI Emerging Markets (120 €). Chcę to zachować tak jak jest...
Byłoby to więcej niż 40% mojej oszczędności...
Jak powinienem zainwestować pozostałe 500 €?? Po prostu chcę oszczędzać tak długo, jak to możliwe, zakup nieruchomości nie wchodzi w grę. Mam na myśli, że na kontach oszczędnościowych prawie nie ma już żadnych zysków. Jak podzielilibyście 900 €...
Muszę powiedzieć, że jeszcze nic nie zrobiłem dla mojej emerytury poza ubezpieczeniem na życie (jeszcze z gwarantowanym oprocentowaniem 2,25% od DBV). Mam możliwość wypłaty kapitału lub renty miesięcznej... Wpłacam miesięcznie 170 €. Gwarantowana renta wynosi 373 €. Obecna deklaracja wynosi nieco ponad 4%, co oznacza 657 € renty według obecnego stanu.
Co myślicie o ubezpieczeniu na życie? Zachować? Czy produkt jest dobry?
Inna możliwość to wypłata kapitału: Gwarantowane są 96.854 €! W przypadku obecnej deklaracji 147.623 €
Być może powinienem zainwestować coś z tych 500 €, co zostanie, jeszcze w emeryturę?? Riester nie wydaje się być tak dobry, a również emerytura pracownicza nie jest zalecana... Co oczywiście byłoby niezrównane - możliwość pobierania renty z Turcji... Moi rodzice to zrobili... Wpłacili prawie 20.000 € i otrzymują 800 tureckich Lir miesięcznie (około 270 € miesięcznie)...
Pytanie jest, czy przepisy mogą się zmienić do tego czasu... przecież mam dopiero 30 lat... Czy to może w końcu mieć dla mnie jakieś konsekwencje?
Moja żona teraz pracuje na pół etatu i dla niej jeszcze nic nie zrobiliśmy na emeryturę (Ukończyła szkolenie jako urzędnik ds. podatkowych 2 tygodnie temu).
Co możecie polecić dla żony?
Dla mojego syna mam również plan oszczędzania w wysokości 50 € miesięcznie (na 15-20 lat) na przyszłość (prawo jazdy, mały samochód, studia itp.)
Obydwoje mamy ubezpieczenie od utraty zdolności do pracy oraz tzw. fundusz awaryjny wynoszący 3-miesięczne wynagrodzenie na oszczędności.
Dodatkowo ubezpieczenia (od odpowiedzialności cywilnej - ubezpieczenie od wypadków - ochrona prawna - ubezpieczenie mieszkania)
Więc dokąd z pozostałymi 500 €?? Być może część w złoto lub srebro? konto oszczędnościowe? jeszcze więcej na emeryturę?
Dzięki i pozdrawiam ptasiźaguar

Napisany przez xlarge
Przy tureckiej emeryturze ryzyko walutowe i inflacyjne nie może zostać zignorowane.

Czy inwestycje są naprawdę opłacalne, dowiemy się dopiero później - znaczki pocztowe/figurki z Kinder Niespodzianki/karty telefoniczne/cebulki tulipanów nie radziły sobie tak dobrze - w dzisiejszym czasie dobrze idą Lego-Gwiezdne Wojny, whisky, wino ... czy tak zostanie?

Napisany przez MarkoXX
Cześć,
jeśli chodzi o Turcję, osobiście bym się na to nie zdecydował.
Posiadasz solidną podstawę dzięki ETF-om i ubezpieczeniom na życie.
Co do reszty, cóż, trudno powiedzieć, kto wie, co przyniesie przyszłość... ;-)
A co powiesz na inwestycję w Youngtimera/Oldtimera jako wartość majątkowa? Choć w ostatnich latach cena niektórych modeli znacznie wzrosła, to jednak w przypadku niektórych typów nadal można coś ugrać.

Okej, lepiej trzymaj się z dala od renty z Turcji... Co sądzicie o funduszach inwestycyjnych i obligacjach? A może produkt emerytalny dla żony? Być może Riester? Słyszałem, że istnieją tam państwowe dopłaty, ale niska stopa zwrotu i wysokie opłaty

Napisany przez 2titan1981
ubezpieczenie emerytalne to zakład na przyszłość przeciwko własnej długowieczności, państwu i wielu innym rzeczom. Jednak na pewno nie zdecydowałbym się skupić wszystkiego na kilku produktach emerytalnych. Poleciałbym również szeroko i zainwestowałbym więcej w to, co uważam za bardziej prawdopodobne. Kto powiedział, że państwo nie może nagle uznać, że dodatkowy podatek od ubezpieczenia emerytalnego, poza warstwą 1 i 2, to dokładnie to, co trzeba zrobić, aby zatrzymać nadchodzące dziury finansowe? Byłoby głupio, gdyby tam właśnie ulokowali swoje środki.... albo odwrotnie, jeśli zainwestowaliby tylko w warstwę 1 i 2, a potem zmarliby bardzo wcześnie. Wtedy oszczędności zazwyczaj nie przetrwają. Dla większości ludzi to mogłoby być obojętne, bo przecież to dotyczy kogoś innego.Co do inwestowania tylko w fundusze, także nie zrobiłbym tego teraz. Brakuje ci w pełni bezpiecznej składowej. Twoje oszczędności na codzień są przeznaczone do bieżącego użytku. Dla swoich funduszy zaleciłbym również coś podobnego, zależnie od poziomu akceptacji ryzyka.

Czyli po prostu rozszerzać jak najszersze... Chyba najpierw zrezygnuję z Riestera dla mojej żony... Co sądzicie o produkcie Riester Allianz?

Napisany przez Matthew Pryor

Więc masz na myśli po prostu rozproszyć tak szeroko, jak to możliwe... Myślę, że najpierw zrobię Riester dla mojej żony... Co sądzicie o produkcie Riester Allianz?

Jak ja kocham takie pytania. Czy to był pierwszy dostawca w alfabecie? Dlaczego Allianz? A przede wszystkim: Jaki produkt Allianz?

Napisany przez 2titan1981
to musisz przeliczyć. Co aktualnie jest dobre, jednak dotyczy to istniejącego stanu. Prawa mogą się jednak bardzo szybko zmieniać, wraz z nimi zmienia się także opodatkowanie. Nikt nie może przewidzieć przyszłości, ale wielu uważa, że potrafią. Dlatego teraz trzeba dokładnie wiedzieć, dlaczego decydujesz się na określoną formę inwestycji i jakie korzyści przynosi teraz. Czy Riester jest interesujący dla ciebie, twojej żony czy obojga, zależy od twoich pragnień, wyobrażeń i warunków ramowych. Nikt tutaj nie będzie w stanie tego ocenić, gdyż na pewno najpierw trzeba byłoby ujawnić pewne informacje.... Nie sądzę, że chciałbyś to robić publicznie.

musisz wiedzieć, ile renty masz teraz pewne, co dostaniesz w wieku 67 lat, jeśli twoje składki pozostaną takie same, i ile naprawdę będziesz potrzebować na emeryturze (uwzględniając inflację). Wtedy możesz powiedzieć, ile musisz odłożyć na emeryturę, aby zapewnić sobie tę kwotę. W przypadku dwóch pierwszych form oszczędzania, pieniądze są początkowo zablokowane, i trudno albo niemożliwe jest uzyskać do nich dostęp do emerytury. Jest wiele rzeczy, o których trzeba pamiętać, więc trzeba samemu zastanowić się, czego się chce, a czego nie.

Napisany przez brainy
W przypadku spadających kursów na światowych giełdach można być również zadowolonym, że się nie traci pieniędzy. Więc schowaj to do szuflady!

Tureckie ubezpieczenie emerytalne jest zdecydowanie lepsze niż to z Refugee-Land. Dlaczego nie?

Kiedyś również trzymałem moje pieniądze w tureckim banku. Wyciągi ręcznie pisane. To było bardzo dawno temu...

Nie, nie mam Riester.

Posiadasz nieruchomość?

Czy spłacasz długi?

Nie posiadam własności ani nie planuję kupić nieruchomości... Nie mam żadnych długów... Więc co zrobić z tymi 500 euro ? No, nie mam pojęcia, jak będzie się rozwijała turecka emerytura, przecież mam dopiero 30 lat... Czy kiedykolwiek może to mieć jakieś negatywne konsekwencje itp...

Napisany przez brainy
Grecja powinna/powinna pozostać w strefie euro/Schengen i ponieważ grecko-turecka granica jest trudna do nadzorowania, Turcja w końcu dołączy do UE.

Po co Turcy potrzebują wizy do UE, podczas gdy każdy Syryjczyk, Afgańczyk itp. może przejść swobodnie...

Według mnie decyzja jest już podjęta.

A Turcja pod względem przyszłości jest zdecydowanie lepiej przygotowana ekonomicznie niż Niemcy.

W przeciwieństwie do niemieckiego systemu emerytalnego, zdecydowanie chętniej powierzyłbym moje pieniądze systemowi tureckiemu.

Jednakże: Jeśli oszczędzasz pieniądze na koncie bankowym, Ty i Twoi potomkowie oczywiście zawsze macie dostęp do pieniędzy. To jest inaczej w przypadku ubezpieczenia emerytalnego.

Ja oszczędzałbym gotówkę, zapomniałbym o odsetkach i później zastanowiłbym się nad zakupem nieruchomości.

Zdecydowałem się skorzystać z porady dotyczącej emerytury w Turcji... Po prostu nie jestem do końca przekonany co do renty Riester...
Wyobraźcie sobie przelew 20 000 € i otrzymywanie co miesiąc 280 €, gdzie można znaleźć coś porównywalnego???

W najgorszym przypadku ryzykuję, że w ciągu kolejnych 20 lat mogą zaszczycić się jakieś zmiany w prawie, ale to samo może się zdarzyć w przypadku renty Riester!

Nie zmieniam udziału akcji, na pewno pozostanę przy tych 400 €... Resztę będę po prostu oszczędzać jako gotówkę, skoro nie ma już opcji depozytu terminowego itp., tak jak napisał brainy...

Napisany przez Luqman
Co mnie interesuje, dlaczego tak bardzo sprzeciwiasz się posiadaniu własnego domu?

Uważam, że ceny są zbyt wygórowane ... Poza tym nie bardzo chce mi się inwestować w nieruchomości ... Moim głównym celem jest budowanie majątku ...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata