Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Zakup metali szlachetnych za granicą.

Napisany przez viktor
Co należy wziąć pod uwagę podczas zakupu metali szlachetnych za granicą? Czy cena może być korzystniejsza? Na przykład zakaz przewozu na lotnisku? Limit wartościowy ze względu na cło?

Napisany przez MagicMike
Cześć Viktor,

już wspomniałeś o najważniejszym punkcie - cło. Przy podróży lotniczej limit wolny od cła wynosi 430 euro.

Aby nie mieć problemów, musisz dokładnie zważyć złoto, aby nie przekroczyć wartości.

Co do cen zakupu (EK) za granicą, nie mogę nic powiedzieć, bo się na tym nie znam.

Pozdrowienia
Mirosław

Napisany przez Wiggles
Ceny hurtowe w krajach UE różnią się tylko minimalnie. Cena złota jest ustalana codziennie 2 razy podczas tzw. fixingu i ma wtedy obowiązującą ważność. Aberracje cen zazwyczaj wynikają z innych czynników, takich jak stemplowanie w przypadku monet czy czystość.

Napisany przez mangofliege
Wniosek krajowy lub kraj spoza UE?
Jeśli wartość przekracza określoną granicę (nie jestem pewny, gdzie obecnie się znajduje), musisz zgłosić się do urzędu celnego bez wezwania, w przeciwnym razie grożą wysokie grzywny!
Jak już napisał Wiggles, cena złota nie powinna zbytnio się zmieniać....

Napisany przez Geldbaum
Cześć Viktor,

Na podstawie Twojego zdania, zdajesz się mówić o fizycznym zakupie. Dlaczego chciałbyś przewieźć metale szlachetne do Niemiec, albo dlaczego nie kupujesz ich bezpośrednio w Niemczech?

Czy rozważyłeś wszystkie możliwości? (fizyczne przechowywanie w kraju lub za granicą, certyfikaty, konto złote...)

Istnieją również banki, w których można prowadzić konto z fizycznym zdeponowanym złotem. Tutaj cena metali szlachetnych jest bliska cenie ustalonej, ponieważ sztabki nie są rozdrobnione i spersonalizowane.

Jak chcesz przechowywać metale szlachetne? Koszty składowania, ubezpieczenie...

Możesz kupić metale szlachetne tutaj w bankach, ale również u handlowców metali szlachetnych. Marża w przybliżeniu w stosunku do ceny ustalonej wynosi od 15% do 25% dla srebra i od 1% do 10% dla złota, jeśli kupujesz normalne uncje lub sztabki! Dobrze, znam tylko 2 sklepy w okolicach Karlsruhe i nie mogę mówić za cały niemiecki rynek... Biorąc pod uwagę, że ryzyko podrabiania jest duże, chętnie płacę marżę i wolę kupować prawdziwy stuff. W przeciwnym razie może się zdarzyć, że kupujesz np. ołowiem pokryte złoto!;-)

W Niemczech możesz również kupić metale szlachetne anonimowo do określonej granicy (granica dotyczy jednej transakcji).

Jeśli przechowujesz metale szlachetne w banku, pamiętaj, że skrytki bankowe nie są automatycznie ubezpieczone! Ten błąd popełnia prawie każdy posiadacz skrytki bankowej!

Napisany przez Logrono
Ceny są raczej zbliżone na całym świecie, nie wydaje mi się, żeby to się opłacało

Napisany przez Geldbaum
Witaj KoelnerHai,

zależy.

Cena metali szlachetnych. Jeśli chodzi o standardowe monety, których jest tysiące i setki tysięcy, chodzi naprawdę tylko o wartość materiału. O zawartość kruszcu szlachetnego w monecie.

Rzadkość. Która moneta jest na tyle rzadka, że zmieniała właścicieli (często)?

Niezależnie od tego, czy mamy do czynienia z masową monetą czy bardzo rzadką monetą, oboje właściciele raczej głęboko je zakopują i gromadzą. Tylko w przypadku kryzysu (teoretycznie) można je wprowadzić do obiegu. I tutaj ponownie zwykle wystarczy tylko zawartość kruszcu, ponieważ jest ona łatwiejsza do ocenienia...

Napisany przez regio
Zająłem się niedawno także tym tematem, ale odłożyłem to na później, ponieważ nie mogę być pewny, czy jest to autentyczne, i że nie wpadnę w ręce oszustów

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata