Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: średniookresowe inwestycje finansowe

Napisany przez meraya
Dobry wieczór,

szukam najlepszego sposobu na zainwestowanie kwoty 30000 €.

Te pieniądze nie będą mi potrzebne przez najbliższe 5 lat. Jestem skłonny podjąć niewielkie ryzyko. Ponadto chciałbym poświęcić na to jak najmniej czasu.

Jaką formę inwestycji wybralibyście w mojej sytuacji? Czy potrzebne są jeszcze jakieś informacje o mnie?

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję!

Napisany przez Cici
Tak, kilka kwestii wymaga jeszcze wyjaśnienia:

Jak wysokie jest dla Ciebie niskie ryzyko? Załóżmy, że musiałbyś sprzedać z stratą za 5 lat, ile maksymalnie byłbyś gotowy stracić? Czy potrzebujesz tych pieniędzy za 5 lat na coś konkretnego, czy to jedynie szacowany okres, w którym prawdopodobnie nie będziesz ich potrzebował? Im dłuższy jest horyzont inwestycyjny, tym większe ryzyko można podjąć. Czy masz inne oszczędności, do których mógłbyś sięgnąć w ciągu tych 5 lat? Czy masz również regularne źródło dochodu?

Napisany przez meraya
Powiedzmy sobie tak.. ledwo jestem gotowy coś stracić..
Na pewno nie będę potrzebował pieniędzy przez najbliższe 5 lat, co będzie potem, pozostaje niewiadome. Mogę sobie również wyobrazić, że będę oszczędzał przez kolejne lata. Ponadto mogę oszczędzać około 1000€ miesięcznie i mam zamiar to robić. Czy plan oszczędzania mógłby być odpowiedni?

Pozdrowienia

Napisany przez Cici

Powiedzmy sobie tak... jestem ledwo gotowy na stracenie czegoś...

Dobrze, w takim razie będzie trudno. W zasadzie zostają tylko bezpieczne formy lokat, takie jak lokaty terminowe, depozyty stałe lub klasyczne plany oszczędnościowe oprocentowane. W dłuższej perspektywie pojawia się tu oczywiście ryzyko inflacji.

Na pewno nie będę potrzebował tych pieniędzy przez najbliższe 5 lat, co będzie potem, nie jest pewne. Mogę sobie jednak wyobrazić, że planuję ulokować i oszczędzać przez kolejne lata. Ponadto mogę oszczędzać około 1000 euro miesięcznie i mam taką intencję.

1000 euro miesięcznie to całkiem spora kwota, można już wiele zrobić. Zapomniałem zapytać o Twój wiek. Jeśli do emerytury zostało Ci jeszcze 20 lat lub więcej, to moja rada brzmi: Przemyśl swoje podejście do ryzyka! W długiej perspektywie ryzykowne formy inwestycji, takie jak na przykład akcje, pozwalają osiągnąć lepsze stopy zwrotu niż te bez ryzyka. Wyzwanie polega tu na utrzymaniu się w trakcie chwilowych wahnięć cenowych i uniknięciu paniki, co mogłoby skończyć się sprzedażą w najgorszym możliwym momencie. Oczywiście jest to możliwe jedynie przy właściwej sile psychicznej i tylko z pieniędzmi, których na pewno nie będziesz potrzebować w tym czasie.

Jeśli chcesz inwestować 1000 euro miesięcznie, możesz zainwestować małą część, być może początkowo tylko 100 euro, w plan oszczędnościowy na pasywny ETF akcyjny. W ostatnich latach rynki akcji radziły sobie dość dobrze, co oznaczałoby, że korekta jest teraz właściwie konieczna. Jednakże, jeśli spojrzymy na lata osiemdziesiąte, gdy sytuacja wyglądała podobnie, wtedy czekałbyś dwadzieścia lat na tę korektę bezskutecznie, przegapiając jednocześnie historyczną hossę na akcjach. Niestety nikt nie jest w stanie przewidzieć, czy sytuacja się powtórzy czy też będzie zupełnie inna. Inwestując regularnie, kupujesz czasami po wyższych, a czasami po niższych cenach. Za rok albo dwa można ponownie przemyśleć sprawę. Albo zdasz sobie sprawę, że nie radzisz sobie dobrze z wahnięciami cenowymi i po prostu zakończysz plan oszczędnościowy. Albo wahnięcia cenowe nie będą Ci przeszkadzać, wtedy można pomyśleć o zwiększeniu stopy oszczędności w akcjach.

Warto zapoznać się z różnymi klasami inwestycji (waluty, akcje, metale szlachetne, obligacje itp.) i ocenić zalety i wady według własnej oceny. Jak już wspomniałem, każda inwestycja wiąże się z własnymi ryzykami, nawet jeśli czasami ich nie dostrzegamy. Dlatego najlepiej rozłożyć swoje aktywa na jak najwięcej klas, aby być przygotowanym na każdą sytuację. Moim zdaniem, długoterminowa strategia, choć na pierwszy rzut oka wydaje się znacznie bardziej ryzykowna, jest najbezpieczniejsza.

Napisany przez meraya
Postanowiłem teraz zainwestować w plan oszczędnościowy ETF. MSCI World, MSCI Europe lub Stoxx 600 Europe. Który bank internetowy powinienem wybrać? Najlepiej oferta planu oszczędnościowego ETF bez dodatkowych kosztów. Chcę inwestować 300€ miesięcznie.

Dzięki

Napisany przez 2titan1981
Ale to z pewnością nie odpowiada Twoim deklaracjom dotyczącym ryzyka, które podałeś, zwłaszcza jeśli chodzi o krótki okres inwestycji. Bardzo wysokie ryzyko przy prawdopodobnie niskim zwrocie. Zwłaszcza gdy zobaczy się, że mieliśmy już kilka dobrych lat na giełdzie i teraz raczej oczekiwana jest korekta, nawet 50% spadek nie jest wykluczony, a następnie kurs musi wzrosnąć o 100%, aby wrócić do zera. Dopóki horyzont inwestycyjny nie przekracza 10 lat, lepiej trzymać się z daleka.

Który bank? Najpierw dowiedz się, jakie dokładnie fundusze są dostępne, bo nie ma tylko jednego MSCI World itp. Ponieważ depozyt musi oferować opcję oszczędzania w tych konkretnych funduszach... i jeszcze jedna istotna sprawa to zakładam, że powinien być również prosty pod względem podatkowym, w przeciwnym razie mogą pojawić się problemy...

Napisany przez orderianer
Cześć meraya,
myślę, że nie chciałeś niczego stracić......
ale się mylisz w przypadku MSCI World, MSCI Europe lub Stoxx 600 Europe.
To podstawa inwestowania:
określenie kryteriów i konsekwentne się do nich trzymanie

Napisany przez MagicMike

Cześć meraya,
Myślę, że nie chciałaś niczego stracić......
Ale się mylisz, jeśli chodzi o MSCI World, MSCI Europe czy Stoxx 600 Europe.
To i owo inwestowania: ustalić kryteria i konsekwentnie się ich trzymać

Dzięki za tę ocenę. Całkowicie słuszne!

Ponadto MSCI World już inwestuje część środków w Europie, dlaczego więc dodać jeszcze ETF na Europę?

Czy zdajesz sobie ponadto sprawę, że inwestycja w MSCI World obejmuje ponad 50% Ameryki?

Jestem do dyspozycji w razie dodatkowych pytań.

Pozdrawiam

mike

Dziękuję za tę ocenę. Całkowicie prawidłowo!

Ponadto MSCI World już inwestuje część kapitału w Europie, więc dlaczego dodać kolejny ETF na Europę?

Czy zdajesz sobie również sprawę, że inwestycja w MSCI World obejmuje ponad 50% Ameryki?

Jestem dostępny na dalsze pytania.

Pozdrowienia

Mike

ponieważ można w ten sposób zrównoważyć nadmierną wagę Ameryki poprzez zwiększenie udziału Europy....

Napisany przez MagicMike
@ Titan

Czy nie byłoby więc rozsądniejsze wybrać inny ETF niż MSCI World. Doświadczenia pokazują, że również rebalansowanie w tej konfiguracji jest trudne.

Który ETF Twoim zdaniem jest odpowiedni?
Dlaczego rebalansowanie może być trudne?
Na czym polega ważenie w przypadku MSCI World?

Napisany przez MagicMike

Który ETF twoim zdaniem tego dokonuje?
Dlaczego ponowna równoważenie może się okazać problematyczne?
Na czym polega ważenie w przypadku MSCI World?

Nóż, istnieje kilka różnych możliwości, zależnie od typu inwestora i preferencji.

Wiemy, że w standardowym MSCI World 50 % stanowią USA. Dlaczego więc nie zainwestować od razu w ETF na S&P 500 i kolejny na STOXX Europe 600? To nawet korzystniejsza opcja, jeśli odpowiednio wybierzemy ETF.

Jednakże w tym momencie nadal nie pokrywamy całego świata - mamy tylko USA i Europę.

MSCI World waży według kapitalizacji rynkowej.

Wtedy miałbyś na głowie 2 fundusze, a nawet brakuje części. Brakuje również EM. Więc musiałbyś mieć 4 fundusze albo po prostu MSCI ACWI, wtedy znowu miałbyś tylko jeden fundusz, który obejmuje wszystko... dlaczego nie objąć całego świata? To jeszcze mniej sensu...

Każde rozwiązanie ma swoje zalety i wady. Więc decydującym czynnikiem powinien być nakład pracy, czy chcesz inwestować w jeden fundusz z małym nakładem pracy, czy w 2, 3, 4 lub nawet więcej funduszy i samemu obliczać, jakie rozłożenie chcesz mieć funduszy.

Który wybór jest korzystniejszy pod względem TER, TD czy netto-TD?

Napisany przez MagicMike
Po dokładnym wyborze, czy lepiej jest iść za TER, TD czy netto-TD?

netto T. Diff.
Najprostszą opcją pozostaje lokata terminowa

Napisany przez orderianer
Obniżki stóp procentowych są już w pełnym toku. Jeśli ECB ponownie obniży stopę depozytową 10 marca, prawdopodobnie z -0,30% na -0,40%, to stopy procentowe mogą szybko spaść jeszcze niżej. Dlaczego nie ZA TERAZ! zainwestować 50% kapitału jako depozyt terminowy?

Napisany przez meraya
Aby wrócić do tematu... mam konto oszczędnościowe w banku Consorsbank i nie wykorzystałem mojego limitu zwolnienia podatkowego. Żeby ułatwić sobie sprawę..., czy warto rozważyć regularne oszczędzanie 150€ miesięcznie w dywidendowy fundusz ETF, który obejmuje cały świat i jest darmowy w obsłudze w Consorsbank? Planuję regularne oszczędzanie w ten sposób przez dłuższy okres czasu.

Jeśli okres inwestycji jest wyraźnie dłuższy niż 10 lat, można to rozważyć. Tak długo jak masz produkt, który jest łatwy w rozliczeniach podatkowych i można go bezpłatnie regularnie uzupełniać, można o tym pomyśleć.

Napisany przez meraya
Wpłacam raz 5000 € i regularnie oszczędzam około 500 € co kwartał.

Ponieważ mogę kupować bez prowizji w ING DiBa, otworzyłem tam konto maklerskie.

Aby było to łatwe, wybrałem wariant:
- światowy 80%
- rynki wschodzące 20%

Wybrałem te dwa ETF-y:
UBS-ETF SICAV - MSCI Emerging Markets UCITS ETF (USD) A-dis
LU0480132876

UBS-ETF SICAV - MSCI World UCITS ETF (USD) A-dis
LU0340285161

Czy mogę to zrobić spokojnie? Czy istnieją lepsze możliwości dla mojego planu? Czy wybór ETF-ów jest właściwy? Mogę sobie poradzić z krótkoterminowymi stratami.

Najlepsze pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata