Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Dobre zarobki, historia kredytowa i nieruchomość?

Napisany przez juP
Cześć wszystkim,

krótko o mnie

24 lata, 75 000 EUR rocznie brutto. Umowa o pracę na czas nieokreślony.

Zanim zacząłem dobrze zarabiać, niestety pojawił się u mnie wpis w Biurze Informacji Kredytowej. Kwota wpisu to około 250,00 euro. Teraz minęło już 9 miesięcy od jego spłaty. Został oznaczony jako uregulowany. Powodem było poprzednie prowadzenie działalności gospodarczej, której nie udało mi się z powodzeniem zakończyć. Ale teraz wszystko zostało uregulowane i właśnie stoję w tym momencie przed nowym początkiem.

Ostatnio nauczyłem się wiele o zarządzaniu pieniędzmi. Nie mam żadnych innych kosztów poza czynszem (800 EUR), opłatami za media (około 50 EUR), ubezpieczeniem (70 EUR) i innymi kosztami utrzymania w wysokości 300-600 EUR. Zredukowałem debet w moim banku (DB) do 0 EUR, moja karta kredytowa działa tylko na zasadzie opłat przedpłaconych. Codziennie odkładam sporo pieniędzy na konto oszczędnościowe.

Jednak cały czas męczy mnie ten negatywny, chociaż uregulowany wpis w BIK. Mój wynik spadł do 8%, w poprzednim kwartale wynosił 9%.

Chciałbym w przyszłości kupić nieruchomość.

Jak mogę poprawić swój wynik? Przy 8% nawet nie ma sensu iść do mojego doradcy bankowego... Czy są jakieś alternatywy, czy po prostu czekać, aż BIK w końcu się unormuje za ileś tam lat?

Pozdrowienia,

Napisany przez MagicMike
Cześć juP,

naprawdę głupia sytuacja - przez śmieszne 250 €.

Widzę tylko 2 możliwości.

1. Poczekaj, aż zostaniesz usunięty z Schufa.

2. Poprzez platformy udzielania kredytów prywatnych: Wadą tutaj są oczywiście wyższe odsetki itd. Być może to też nie zadziała ze względu na zabezpieczenia nieruchomości.

Jeśli to nie potrwa zbyt długo z usuwaniem się z Schufa, poczekałbym, a następnie skorzystał z niskich stóp procentowych.

Pozdrawiam

Mike

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, kupowanie nieruchomości za pośrednictwem prywatnych platform nie zawsze jest dobrą decyzją. Istnieją jednak możliwości finansowania nieruchomości oraz pokrycia dodatkowych kosztów zakupu. Nawet jeśli masz negatywną historię w Schufa, która jest widoczna jeszcze przez 3 lata, istnieją sposoby na uzyskanie finansowania. Istotne jest posiadanie pozytywnego raportu bonitacyjnego w Schufa. Czy masz dostęp do raportu bonitacyjnego Schufa?

Napisany przez juP
Cześć wszystkim,

ogólnie rzecz biorąc, nie przepadam za platformami kredytowymi.

Mam dostęp do Schufa.

Ocena: 8%
Wpis: Inna firma, suma 270 euro. Zapłacone za jednym zamachem po początkowych małych płatnościach.

Zgłoszona kwota roszczenia
270 euro

Czy ktoś ma doświadczenie w tym, czy zgłaszająca firma może usunąć ten wpis przedwcześnie?

Pozdrowienia,

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata