Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: umowa oszczędności mieszkaniowych, przyznanie i okres blokady

Napisany przez Schalli
Cześć specjaliści od finansów,
kilka dni temu otrzymałem roczne zestawienie konta mojej umowy oszczędnościowej na cele budowlane, którą zawarłem w listopadzie 2009 roku. Zawsze zakładałem, że okres blokady kończy się w listopadzie 2016 roku, ponieważ taka informacja zawsze znajdowała się na formularzu potwierdzającym środki na emeryturę, który wysyłałem do urzędu skarbowego wraz z rocznym rozliczeniem podatkowym. Umowa stała się gotowa do realizacji w lutym 2015 roku.
Jednak zauważyłem, że na aktualnym formularzu dotyczącym środków emerytalnych okres blokady został przesunięty na luty 2015 roku. Oznacza to, że okres blokady minął. Widzę również, że dodatek pracowniczej oszczędności, który otrzymałem podczas okresu oszczędzania, został wprowadzony na moje konto umowy. Ponieważ nie potrzebuję pożyczki, a kwota nie ma być użyta na cele mieszkaniowe ani zakupowe, zastanawiam się teraz, czy mogę teraz swobodnie dysponować zgromadzoną kwotą (bez potrącenia dodatku pracowniczego czy innych opłat), czy dopiero od listopada tego roku.

Czy zatem przyznanie umowy oszczędnościowej na cele budowlane znosi okres blokady, czy będę musiał zwrócić dodatek oszczędności pracowniczych?
Czy ktoś mi to może wyjaśnić?

Pozdrowienia i dzięki z góry!
Twój Schalli

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata