Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Wykonaj opcję sprzedaży przed terminem.

Napisany przez Constan
Hej,
Jestem nowy tutaj i jedno pytanie naprawdę mnie zastanawia. Świat finansów jest dla mnie nowym obszarem i obecnie czytam się w to z czystej ciekawości.

Ogólnie rzecz biorąc, zrozumiałem temat opcji, dopóki nie trafiłem na konkretny przypadek, którego już nie rozumiem.
O ile dobrze zrozumiałem, opcja Call daje mi prawo np. do kupna akcji po określonej cenie, a opcja Put do sprzedaży. Dzięki temu spekuluje się na wzrost lub spadek kursów. Do tej pory wszystko jasne.

Istnieje jednak różnica w terminach korzystania z tego prawa - amerykańska opcja umożliwia to w dowolnym momencie, a europejska tylko na koniec okresu ważności.

Z tego, co przeczytałem, w większości przypadków nie handluje się faktycznie akcjami, lecz odbywa się po prostu wyrównanie wartości pieniężne.

Teraz zastanawiam się na przykładzie tej opcji: https://zertifikat.finanzen.net/optio...com-Inc/CN8PZ6
Pozwala ona na sprzedaż akcji Amazon za 660 dolarów. Akcja ta aktualnie kosztuje około 428, a opcja kosztuje tylko około 15 euro.
Przy współczynniku wymiany 1:10, wartość wewnętrzna to więc (660-428)/10 = 23,20 dolarów, czyli około 20 euro.

Miła Pani z ING-DiBa powiedziała mi przez telefon, że chociaż opcja ta jest typu amerykańskiego, nie można jej wykonać przed czasem, ponieważ w przypadku zwrotu widnieje informacja o wypłacie pieniężnej. To jest punkt, którego nie rozumiem... czy to prawda? Chociaż opcja może być wykonana w każdym momencie, to jednak nie można jej zrealizować? Dlaczego więc mówi się, że jest to opcja amerykańska?

Ponadto ciągle czytam, że arbitraż nie powinien być możliwy, ale w takim przypadku opcja powinna być o 5 dolarów droższa, ponieważ teraz można by osiągnąć natychmiastowy zysk, czy źle rozumiem tę opcję? Jak można więc zrozumieć, jak dokładnie to działa, jeśli nie można już opierać się na ustalonych pojęciach?

Mam nadzieję, że pomożecie mi rozwikłać sprawę. Pozdrowienia

Napisany przez brainy
Różnicę między opcją a warantem znasz?
Jedno jest dobre, drugie należy zakazać.
Znana jest Ci również różnica między amerykańskim i europejskim?
https://www.erfolgreich-sparen.com/20...tionsscheinen/
https://www.gevestor.de/details/optio...ch-555462.html
Jeśli zrozumiałeś, możesz zadać pytanie ponownie!
Kupuj tylko to, co rozumiesz!

Napisany przez Constan
O ile rozumiem różnicę, to głównie polega ona na ryzyku. Emitent obligacji może zbankrutować, czego nie ma w przypadku opcji. Ale pod względem prawnym powinny być one identyczne, prawda?

A ja nawet nie kupuję opcji ani obligacji. Szkoda, że w forach zawsze trzeba się liczyć z głupimi komentarzami, mimo że tylko staramy się dowiedzieć. Gdybyś przeczytał moje pytanie dokładnie, zauważyłbyś, że znam różnicę między amerykańskimi i europejskimi opcjami. Czy istnieje jeszcze jakaś inna różnica, której po prostu nigdzie nie mogę znaleźć?

Niestety ogólna literatura ani internet nie wystarczają, by odpowiedzieć na moje konkretne pytanie, dlatego zwracam się o pomoc do forum -.-

Napisany przez brainy
Żeby rozjaśnić ciemność: W przypadku opcji do zamiany Operator ustala kurs. Dlatego jesteś całkowicie narażony na manipulacje operatora do momentu wygaśnięcia opcji.

W każdym przypadku należy przeczytać i zrozumieć pełny prospekt sprzedaży.

W skrócie: Takie rzeczy kupują tylko idioci.

P.S. jest jeszcze gorzej: Jeśli chcesz zawierać umowy na pozostawanie w posiadaniu (czyli sprzedający opcję), praktycznie nie ma dostawców, ponieważ większość „brokerów” tego nie oferuje. Kto by pomyślał o czym złym?

Napisany przez Constan
Dziękuję za odpowiedź, jednak twoja wypowiedź ponownie ogranicza się do stwierdzenia, że nie powinno się tego kupować.. więc moje pytanie nie zostało z niej odpowiedzią.

Rozumiem już...nie kupuj bla.. ale chodzi mi o zasadę.
Czy popełniłem wczoraj błąd obliczeniowy, że doszedłem do natychmiastowego zysku około 5€? Bo jeśli spojrzę na aktualne kursy, wychodzi praktycznie na zero. A tak właściwie, tak właśnie powinno być.
Ale kursy wczoraj rano były takie, jak napisałem powyżej, więc gdzie był haczyk?

Mimo wszystko nadal nie rozumiem, jak można zrealizować swój certyfikat, jeśli jest amerykańskiego typu. Oczywiście, rozumiem, że cena jest zawsze taka, że zrealizowanie go oznacza gorszą sytuację niż sprzedaż certyfikatu samemu, ale mimo wszystko.

Co do samych opcji: Oczywiście, również znajduję artykuły, że są złem i że ich nikt nie powinien kupować, ale jest ich naprawdę niewiele. Nawet w książkach i innych publikacjach nie są potępiane. Więc co teraz jest prawdą? Gdyby były takim oszustwem, to nikt by ich tak naprawdę nie kupował.

Napisany przez brainy
Czy wiesz, że kursy bez znacznego wolumenu są prezentowane?

Czy kiedykolwiek handlowałeś na wąskich rynkach?

Czy to mógł być taki przypadek?

Jak wykonać tę opcję, zostanie określone w warunkach tej opcji. Musisz sam przeczytać.

Jest wiele rzeczy na świecie, które są bardziej lub mniej złe i nie są zakazane, ponieważ przynoszą dużo pieniędzy (nikotyna, alkohol, prostytucja, CFD, opcje binarne, opcje, zamknięte fundusze na szarym rynku kapitałowym, nowe ubezpieczenia na życie, emerytury Rürup, emerytury Riester, itp.).

Albo: Każdego ranka wstaje jakiś głupi, którego trzeba znaleźć.

Napisany przez MagicMike
Albo: Każdego ranka wstaje jeden Głupiec, którego trzeba znaleźć.

Niestety tak jest.

Dziękuję za odpowiedź, ale ponownie powiedziałeś tylko, że nie powinno się tego kupować... moje pytanie nadal pozostaje bez odpowiedzi.

Rozumiem już...nie kupować bla.. ale mi chodzi o zasadę.
Czy popełniłem wczoraj błąd, zakładając natychmiastowy zysk w okolicach 5€? Bo jeśli spojrzeć na bieżące kursy, wychodzi na to, że wychodzi się na zero. A tak właściwie powinno być.
Ale kursy wczoraj rano były takie, jak napisałeś powyżej, więc gdzie był haczyk?

Mimo to nadal nie rozumiem, jak można zrealizować swój certyfikat, jeśli jest amerykański. Oczywiście, rozumiem, że cena jest zazwyczaj taka, że w momencie realizacji wychodzi się gorzej, niż gdyby się samemu sprzedało certyfikat, ale mimo wszystko.

A co do samych certyfikatów opcji: Oczywiście, znajduję artykuły mówiące, że są one złe i że nikt ich nie powinien kupować, ale jest ich naprawdę niewiele. Nawet w książkach i innych źródłach nie są one potępiane. Więc co tak naprawdę jest prawdą? Jeśli byłyby to takie oszustwo, to faktycznie nikt by ich nie kupował.

No więc teraz do Twojego pytania - Nie wygląda na to, że nastąpiło błędne wycenienie wymienionego przez Ciebie certyfikatu OPCJI. Kurs oferowany przez Twoje bank powinien być dość bliski wartości opcji bazowej.

Jaką metodą ustalasz cenę opcji, której cenę ustaliłeś? Black & Scholes?

Napisany przez Constan
Muszę do tego wcale nie stosować skomplikowanej metody matematyki finansowej. Jak obliczyłem wartość wewnętrzną, jest zawarte w moim pierwszym poście. Amazon kosztował 428$, czyli: (Kurs wykonania-kurs)/ilość akcji = (660$-428$)/10=23,20$. Przy ówczesnym kursie byłoby to około 20€. Jednakże wówczas opcja kosztowała tylko około 15€. W takim razie inwestor, któryby ją wykonał, zarobiłby bezpośrednio 5€.

Napisany przez MagicMike
To byłby wtedy prawdopodobnie arbitraż, gdyby faktycznie zachodziła identyczna sytuacja, jak opisano powyżej. Prawdopodobnie gdzieś popełniono błąd w prezentacji kursu akcji Amazon. Czy możesz potwierdzić kurs z pewnością? Czy to dane czasu rzeczywistego (Reuters lub Bloomberg)?

Tak dużego arbitrażu nawet przy najlepszej woli nie potrafię sobie wyobrazić.

Napisany przez orderianer
Cześć Brainy, Twoje stwierdzenie: ...mehr oder minder böse sind wydaje mi się bardzo przesadzone: porównywanie szarego rynku kapitałowego do systemów Rürup, Riester i opcji jest niesprawiedliwe. Musiałbyś uznać wszystkie ubezpieczenia, itp. za złe, co zdecydowanie nie jest prawdą. W przypadku ubezpieczeń trzeba po prostu dokładnie wiedzieć, jakie dokładnie produkty finansowe się kupuje i czy spełniają one swoje zadanie.

Napisany przez szymme

Czy wiesz, że kursy są ustalane bez znaczącego wolumenu transakcyjnego?

Czy kiedykolwiek handlowałeś na wąskich rynkach?

Czy to mogło być taki przypadek?

Jak wykonać ten papier, będzie opisane w warunkach tego papieru. Musisz sam przeczytać.

W świecie istnieje wiele rzeczy, które są bardziej lub mniej złe i nie są zabronione, ponieważ przynoszą duże zyski (np. nikotyna, alkohol, prostytucja, kontrakty różnic kursowych, opcje binarne, opcje, zamknięte fundusze na szarym rynku kapitałowym, nowe ubezpieczenia na życie, umowy na rzecz własną, umowy Riester, itp.).

Albo: Każdego ranka wstaje głupi, którego trzeba odnaleźć.

Hej, ale przecież zawsze są nieliczni zwycięzcy w wymienionych przez Ciebie obszarach.
95 procent osób traci na opcjach binarnych, ale jeśli postępuje się zręcznie i wymienia doświadczenia dotyczące strategii zyskownych oraz doświadczeń w forum opcji binarnych,
można również stać się zwycięzcą. Wymaga to jednak dużo cierpliwości i motywacji. Szybkich pieniędzy nie ma nigdzie!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata