Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umowa oszczędnościowa mieszkaniowa - przeniesienie i jednorazowa wpłata

Napisany przez suvio
Cześć Forum,

biorąc pod uwagę mizerne stopy zwrotu z bezpiecznych inwestycji, takich jak lokaty terminowe itp., aktualnie szukam alternatyw. Na szczęście niedawno dostałem od teścia propozycję starszej umowy oszczędnościowej na budowę (BSV) od Wüstenrot z przed przełomu wieków z oprocentowaniem 2% i niewielką kwotą oszczędnościową około 10 tys. euro, która dotąd nie była jeszcze oszczędzana.

Ponieważ nie jestem ekspertem od BSV, mam pytanie, czy następujące postępowanie jest możliwe i rozsądne:

1.) Przeniesienie BSV na moje imię lub mojej żony
2.) Natychmiastowa jednorazowa wpłata kwoty oszczędnościowej lub nawet do kwoty oszczędnościowej (5 tys. euro + x) w celu zamrożenia pieniędzy
3.) Dążenie do jak najszybszego otrzymania przydziału, aby w razie potrzeby osiągnąć dowolny, darmowy wypłacany zysk

Trzeci punkt jest dla mnie szczególnie istotny, ponieważ planujemy w najbliższej przyszłości zakup nieruchomości i chcemy możliwie jak najszybciej wykorzystać te środki również do finansowania. Coraz bardziej na zaciągnięcie kredytu z BSV ze względu na obecną sytuację z odsetkami nie mamy zamiaru.

Czy przydział jest naprawdę przyspieszany poprzez potencjalną jednorazową wpłatę, czy konieczne jest oszczędzanie umowy mimo długiego okresu jej trwania?

Z góry dziękuję!

Re: Umowa oszczędnościowa mieszkaniowa - przeniesienie i jednorazowa wpłata

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Suvio,

decydujący będzie rodzaj tej taryfy. Wydaje mi się, że będzie to taryfa idealna, wiele z tych umów miało wówczas opcję premii, gdzie przy rezygnacji z pożyczki było dodatkowe oprocentowanie obok podstawowego oprocentowania. Jeśli tak jest, to Wüstenrot nie przyjmie jednorazowej wpłaty (ochrona oszczędności). Wtedy będzie zezwalać tylko na określony procent całkowitej kwoty oszczędności budowlanej jako płatność oszczędnościową rocznie, przynajmniej musi zezwalać na oszczędzanie w celu uzyskania maksymalnej premii budowlanej. Nawet jeśli tak zrobi, pieniądze muszą być trzymane przez dłuższy czas, ewentualnie obowiązuje siedmioletni okres oczekiwania w przypadku opcji premii.

Czas od podpisania umowy o oszczędzaniu budowlanym bez dokonywania wpłat nie wpłynie na przydział.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata