Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Obliczyć zmienne odsetki

Napisany przez schunckt
Cześć społeczności, mam teraz pytanie.

Wkrótce skończy się okres wiązania odsetek w przypadku kredytu hipotecznego. Zgodnie z umową, zmienna stopa procentowa oblicza się w następujący sposób:
---------------------------------------------
Obecny stały oprocentowanie wynosi obecnie 3,700%. Dostosowanie oprocentowania polega na zmianie
następującego wskaźnika referencyjnego:

Średnia ważona z 3-miesięcznego EURIBOR i 5-letniego rynku kapitałowego (REUTERS odsetek zastawny), każdy po 50%.
Stopa procentowa jest ustalana w pierwszy dzień roboczy miesiąca kalendarzowego kończącego kwartał (marzec, czerwiec,
wrzesień, grudzień).

(Opis wskaźnika referencyjnego). Decydujący jest określony
01.06.2011
wskaźnik referencyjny
---------------------------------------------

3-miesięczny EURIBOR nie stanowi problemu. REUTERS odsetek zastawny już bardziej. Co to może być? PEX, który już nie istnieje? DGZF?
Zakładam DGZF.
EURIBOR 01.06.2011 1,434%
DGZF 01.06.2011 3,31%

Wskaźnik referencyjny tutaj (1,434 + 3,31)/2 = 2,372%
Różnica równoważna to więc 3,7 - 2,372 = 1,328%

Aktualnie
EURIBOR 08.02.2016 -0,166%
DGZF 08.02.2016 0,29%

(-0,166 + 0,29)/2 = 0,062%
Powinien więc wynosić 1,328 + 0,062 = 1,39% stopa procentowa

Czy ktoś tutaj może to potwierdzić, i/lub sposób postępowania?

Moim bankierem jest już jakieś nieoficjalne stwierdzenie (e-mail), że niedługo pojawi się nowa oferta - około 1,8%.
Co oczywiście jest nonsensem, jeśli powyższe obliczenia się zgadzają

T.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Oprocentowanie zmienne zmienia się codziennie, a jak już sami wspomniałeś, kluczowe słowo to skierowane jest dużą dla banku decyzją odnośnie kursu DAX lub EUR/USD. Oprocentowanie zmienne bazuje na Euriborze. Jednak interpretacja pozostaje w gestii banku, który na pewno nie udostępni Ci formuły oferty. Ogólnie rzecz biorąc, wystarczy spojrzeć na kontrakt Bundfuture. Jeśli jego wartość rośnie, to oznacza, że stopy procentowe są niskie.

Napisany przez schunckt
Nie sądzę, że bank ma prawo dokonywać interpretacji. W końcu w umowie jasno określono, JAK jest obliczana zmienna stopa procentowa.

O to właśnie mi chodzi. W nowej propozycji bank oczywiście może obliczać, co chce. Ale wydaje mi się, że zmienna stopa procentowa zgodnie z umową jest znacznie niższa. Dlatego bank naturalnie chce mi szybko wcisnąć nową ofertę.

Ktoś ma pojęcie, coś? T.

Napisany przez schunckt

Jakieś wskazówki, ktoś?

Czy ktoś może jeszcze coś konstruktywnego dodać?
Dzięki!

T.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata