Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pracodawca z UE za granicą ma problemy z finansowaniem?

Napisany przez eu-ausland
Cześć,

mam pytanie ogólne:

Pracuję dla pracodawcy za granicą UE w Niemczech od początku 2016 roku. Jestem obywatelem niemieckim i mieszkam w Niemczech od urodzenia.

Teraz rozliczam się poprzez niemieckiego usługodawcę, który potrąca tylko składki na ubezpieczenie społeczne od brutto, a podatek muszę odprowadzać samodzielnie, albo już teraz poprzez kwartalne zaliczki, albo od przyszłego roku poprzez zeznanie podatkowe, a najpóźniej wtedy zostanie wydana decyzja o zaliczce.

Wygląda to teraz tak:

Brutto 6.300 EUR/miesiąc -> Netto 5.450 EUR/miesiąc (bez potrącenia podatku !!)
Jeśli teraz w grudniu 2016 chcemy kupić Dom, banki zaakceptują to w ten sposób? Przez ostatnie lata byłem zatrudniony na stałe, w 2015 rokuzarobek wyniósł 72 tys. EUR.

Czy muszę najpierw mieć aktualną decyzję podatkową (wtedy za 2016 rok), ponieważ moje obecne netto jest w zasadzie zyskiem przed opodatkowaniem ??

Napisany przez NaTwoim13

Pracuję od początku 2016 roku dla jednej spółki w krajach UE w Niemczech

Nie rozumiem tego zdania ani logiki!

Pracodawca ma siedzibę w UE, ale nie w Niemczech. Pracuję dla pracodawcy w Niemczech (Home Office)

Napisany przez NaTwoim13
Jaką działalność prowadzą i o który kraj UE chodzi.

Pytanie to zadaje się w celu oszacowania, na ile ta konfiguracja jest typowa, zrozumiała i czy jest to typowe.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy pracodawca ma tutaj w Niemczech filię?
Czy otrzymujesz swoje pieniądze na konto w banku w Niemczech lub za granicą.
Nawet jeśli pracujesz na przykład w Szwajcarii dla szwajcarskiego pracodawcy i otrzymujesz wynagrodzenie na konto w banku tam (na przykład UBS), wszystko to jest możliwe do sprawdzenia.

Pracodawca ma siedzibę we Francji.
Jestem odpowiedzialny za sprzedaż w regionie Niemiec.

Wypłata jest dokonywana za pośrednictwem niemieckiej firmy księgowej (jako usługodawcy), ale na odcinku płac widnieje nazwa francuskiej firmy jako pracodawcy.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Odwołując się do początkowego postu, czy po zaksięgowaniu podatkowym dochód pochodzi z prowadzenia działalności gospodarczej? W przypadku bycia pracownikiem (bez względu na okres próbny) a dochodu z prowadzenia działalności gospodarczej, dla banku to ogromna różnica. Z mojego punktu widzenia, wdrożenie nie powinno być dużym problemem, jeśli pieniądze płyną na konto w Niemczech i możesz udokumentować dochód z poprzedniej działalności.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata