Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Odpłata za wykup w przypadku wcześniejszej spłaty przez raty równe?

Napisany przez elly
Cześć wszystkim,

Jestem na progu finansowania domu i otrzymałam umowę kredytową od banku. Umówiłam się z bankiem na okres kredytowania wynoszący 10 lat oraz możliwość bezpłatnej nadpłaty do maksymalnie 5% sumy kredytu (raz w roku). Jeśli skorzystam z możliwości nadpłacenia, spłacę kredyt przed upływem 10 lat. Jak w takim przypadku wygląda kwestia odszkodowania za wcześniejszą spłatę?

To, co mnie zaniepokoiło, to zdanie zawarte w Europejskim Standaryzowanym Informacji Kredytowych. Mówi ono: Jeśli po całkowitym otrzymaniu kredytu minęło 6 miesięcy, możesz jednak zrezygnować z kredytu przed upływem okresu wiązania odsetek z trzymiesięcznym okresem wypowiedzenia, jeśli masz tzw. uzasadniony interes, np. jeśli sprzedajesz swoją nieruchomość. W takim przypadku musisz jednak pokryć bankowi powstałą stratę (tzw. odszkodowanie za wcześniejszą spłatę). Szkoda banku obliczana jest zgodnie z zasadami ukształtowanymi przez orzecznictwo Bundesgerichtshof, które uwzględniają w szczególności
-obniżenie w międzyczasie poziomu stóp procentowych,
-początkowo ustalone przepływy finansowe,
-utracony zysk dla banku
-oszczędności kosztów ryzyka i administracyjnych wynikające ze wcześniejszej spłaty.
Spłata kredytu bez odszkodowania jest natomiast możliwa na koniec każdego okresu wiązania odsetek. Czy to oznacza, że jeśli spłacę kredyt przed upływem 10 lat za pomocą moich comiesięcznych rat i nadpłat, będę musiała zapłacić odszkodowanie za wcześniejszą spłatę?

Dziękuję za pomoc w tym chaosie ogólnych warunków umowy!

Pozdrowienia
Elly

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Elly,

jeśli zostało uzgodnione/przyznane prawo do dodatkowej spłaty, które prowadzi do wcześniejszej spłaty kredytu w ciągu pierwszych 10 lat umowy kredytu i w umowie nie ma wyraźnego zapisu mówiącego, że to niemożliwe, wówczas nie pobiera się odszkodowania za przedterminową spłatę.

O jakim banku mówimy?

Napisany przez elly
Dziękuję za szybką odpowiedź! Chodzi tutaj o Commerzbank.
Jeszcze jedno krótkie pytanie: Czy ma to zastosowanie również w przypadku, gdy dodatkowa spłata nie pojawia się w harmonogramie spłaty z ratami i odsetkami?

PS: Czy muszę wtedy mimo to wypowiedzieć umowę kredytu, nawet jeśli wcześniej ją spłaciłem? Czy wypowiedzenie jest wtedy automatycznie zakończone wraz z przedwczesną spłatą?

Napisany przez NaTwoim13
Opcjonalne prawo do dodatkowych spłat nie może być uwzględnione w harmonogramie spłat odsetek i kapitału, ponieważ nie jest to wymagane, jest po prostu opcjonalne.

Nie, wtedy kredyt wygasa.

Jaką oprocentowanie otrzymali Państwo?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata