Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Traktowanie odsetek od udostępnienia w przypadku odwołania

Napisany przez tine-line
Hallo wszystkim

jestem nowy tutaj, w ciągu ostatnich dni czytałem pilnie i mam zamiar wkrótce złożyć Jokera.

Wyraźnie mam pouczenie o odstąpieniu z około 10 punktami, które odbiegają od wzorca obowiązującego w danym momencie, dlatego odstąpienie od umowy moim laickim zdaniem obiecuje sukces. W związku z tym szukam teraz dobrego prawnika, który ma duże doświadczenie z bankami (ewentualnie również w obszarze kodowym 63*), który podejmie moją sprawę. Będę bardzo wdzięczny za wskazówki/nazwy (również poprzez PW).

Ale to, co mnie teraz niepokoi, to kwestia czy opłaty za zastrzeżenie (ok. 2.000 €) opłacone przez nas na początku (06/2010-06/2011) są zwracane przez DG w ramach rozwiązania umowy. Moim zdaniem tak, ponieważ umowa kredytowa po odstąpieniu nie obowiązuje i świadczenia powinny być wzajemnie rozliczane. Jednak zwrot opłat za zastrzeżenie będzie możliwy tylko poprzez pozew.

Macie doświadczenie w tej sprawie, co myślicie?

Pozdrawiam
Tine-line

Re: Traktowanie odsetek od udostępnienia w przypadku odwołania

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Tine-line,

Po skutecznym odwołaniu, umowa pożyczki wygasa wstecznie do dnia zawarcia umowy i przekształca się w tzw. stosunek dłużnego zwrotu. Oznacza to, że pożyczkobiorca musi zwrócić kwotę pożyczki w ciągu 30 dni i jednocześnie bank musi zwrócić wszystkie dokonane przez pożyczkobiorcę płatności. Ponadto wzajemnie uzyskane korzyści muszą zostać zwrócone.
Oznacza to, że zarówno kwota pożyczki, jak i płatności pożyczkobiorcy muszą być oprocentowane od daty zapłaty. Ponieważ płatności pożyczkobiorcy również muszą być oprocentowane, prowadzi to do pozytywnego efektu na spłatę. Jeśli ogólnie przyjęta stopa procentowa była niższa od ustalonej stopy procentowej, to istnieje dodatkowy efekt oszczędności, co oznacza podwójny efekt synergiczny dla pożyczkobiorcy (niższa stopa procentowa i oprocentowanie własnych płatności). Oczywiście należą do tego również zapłacone odsetki od udostępnienia środków.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata