Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Ważne pytanie dotyczące ubezpieczenia kredytu z ostoją

Napisany przez JanCGN
Cześć wszystkim,

Mam bardzo ważne pytanie...

Około roku temu podpisałem nową umowę kredytową w doskonałym Santander Consumer Bank (która zastąpiła dotychczasową umowę). Co jakiś czas zauważyłem, że miła pracownica po prostu przeniosła kwotę ubezpieczenia pozostałego z poprzedniego kredytu na całkowitą kwotę nowej umowy. Co oczywiście nie jest poprawne.

Jakie mam dzisiaj prawa i możliwości (około roku później)? Czy mogę jakoś odzyskać pieniądze? Oczywiście już skontaktowałem się z bankiem, ale nie reagują...

Proszę o życzliwą pomoc!

DZIĘKUJĘ!

Napisany przez MagicMike
Cześć JanCGN,

proszę wyjaśnij dokładniej swoją sytuację.

Rozumiem twoją sytuację w następujący sposób:

1. Miałeś kredyt w banku, który zrefinansowałeś na nowy.
2. Wykupiłeś ubezpieczenie na pierwszy kredyt na całą jego kwotę.
3. Ponieważ suma refinansowania dla nowego kredytu jest teraz niższa niż w przypadku starego, również nowa suma ubezpieczenia powinna być dostosowana.
4. Chcesz teraz zapłacić obniżoną kwotę za ubezpieczenie i otrzymać zwrot różnicy?

Pozdrowienia Mike

Napisany przez JanCGN
Cześć

Mhm, jak to wyjaśnić.

Weźmy na przykład:

Miałem kredyt w wysokości 20 000 euro Z dodatkowym ubezpieczeniem kredytu... następnie chciałem lub zwolniłem ten kredyt poprzez nowy (przy innych stopach procentowych), ale bez brania nowych pieniędzy - chciałem zamienić 20 000 euro na lepsze oprocentowanie. TERAZ mam jednak sumę kredytu znacznie przekraczającą 20 000 euro... PONIEWAŻ ubezpieczenie kredytu nie zostało uwzględnione w starym kredycie... zamiast tego suma została po prostu dodana DO nowego kredytu i została ponownie ubezpieczona.

Mam nadzieję, że to jest zrozumiałe.

Czy mam szansę odzyskać te pieniądze?

Napisany przez MLP_Finanzcoach
Cześć,

wydaje mi się, że tutaj może być pewien problem zrozumienia.

Cała kwota kredytu w Państwa przykładzie jest oczywiście wyższa niż 20 000 €, ponieważ koszty ubezpieczenia na wypadek niespłacenia kredytu są doliczane do kwoty pożyczki.
ubezpieczenie to jest opłacane wraz ze zwykłymi comiesięcznymi ratami.
Jeśli zrefinansujesz swoje zadłużenie, ubezpieczenie na wypadek niespłacenia kredytu zostanie ponownie obliczone i dodane do kwoty pożyczki.

Ogólnie rzecz biorąc, zawsze należy uważać, żeby samodzielnie anulować ubezpieczenie na wypadek niespłacenia kredytu w przypadku spłaty kredytu przed czasem. Nie zawsze dzieje się to samoistnie.

Mam nadzieję, że to trochę pomogło.

Jeśli nie, proszę jeszcze raz wyjaśnić problem.

Pozdrowienia,

Patrick

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata