Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Zarządzanie finansami? Szczególnie w przypadku corocznych rat.

Napisany przez casio113
Cześć,

przepraszam najpierw za mało mówiący tytuł. Może jeszcze coś lepszego mi przyjdzie do głowy. Finansowo jestem zupełnie nieobeznany. Mam rachunek bieżący i rachunek oszczędnościowy. Teraz, gdy przede mną stoi pierwsza prawdziwa praca i zaczynają się większe koszty (czynsz, ubezpieczenie samochodu itp.), zacząłem zastanawiać się nad zarządzaniem moimi finansami. Konkretnie chodzi o to:

Powiedzmy, że moje ubezpieczenie samochodu kosztuje 600€ rocznie i zawsze jest pobierane w październiku. Oczywiście chciałbym odkładać każdego miesiąca 50€ na to ubezpieczenie, aby w październiku nie było żadnych niespodzianek. Ale jak to zrobić najlepiej? Przecież nie mogę zakładać oddzielnego konta oszczędnościowego na każdą rzecz, którą opłacam rocznie, prawda? Chodzi mi o to, że staje się trochę niejasne, gdy ma się tylko jedno duże konto bieżące/rachunek oszczędnościowy, na którym jest całe moje pieniądze. Wtedy można łatwo zapomnieć, że trzeba jeszcze opłacić te czy inne raty.
Najchętniej miałbym system, w którym mógłbym poukładać swoje pieniądze w foldery, które co miesiąc uzupełniam przez zlecenie stałe. Coś w stylu mini-kont wewnątrz mojego głównego konta. Ale chyba takich opcji nie ma, prawda? Jaki jest w takim razie najlepszy sposób zarządzania tymi sprawami?

W mojej sytuacji wszystko jeszcze nie jest takie skomplikowane. Ale sądzę, że z upływem czasu zaczną dochodzić kolejne pozycje i łatwo mogę stracić kontrolę.

Pozdrowienia!!

EDYTOWANE: Mam nadzieję, że to właściwe forum na to pytanie.

Napisany przez peer
Uważam, że każdy ma różne obciążenia w różnych terminach. U mnie są to na przykład rachunki za gaz i prąd, co miesiąc spłacane bezpośrednio z konta bieżącego. Następnie opłaty za media, woda, ścieki, podatek gruntowy, podatek od psów co kwartał, także w różnych miesiącach. Ubezpieczenia samochodowe, mieszkania, ochronne, cywilne, budynkowe itd... zazwyczaj raz w roku. Jednak niektóre w styczniu, inne w maju lub październiku.
Moje podejście: Wszystko, co nie jest pobierane miesięcznie, zlecam przelew stały w wysokości 1/12 rocznej składki na lokatę terminową. Rozkładam płatności dla wszystkiego przez cały rok, ustawiając odpowiednie przelewy z powrotem na konto bieżące w odpowiednim momencie. Po ustawieniu tego na początku roku, mam cały rok spokoju, nie muszę się niczym martwić, a konto zawsze jest pokryte, gdy przychodzi do obciążeń. Jednak moje miesięczne obciążenie zawsze pozostaje takie samo.
Peer

Napisany przez MagicMike
@ casio

Albo zrób to tak jak peer, albo sprawdź w swoim banku, czy nie udostępniają Ci tam odpowiedniego oprogramowania. (U mnie tak jest)

Alternatywnie, istnieje już wystarczająca liczba firm technologicznych, które tworzą aplikacje do dokładnie takich problemów. Po prostu sprawdź w sklepie z aplikacjami. Na pewno znajdziesz takie, które są darmowe lub niewiele kosztują.

Pozdrawiam, Mike

Napisany przez 2titan1981
Najłatwiej jest znaleźć darmowe drugie konto osobiste. Wtedy wszystkie składki ubezpieczeniowe można opłacać regularnie za pomocą zlecenia stałego, a ubezpieczyciele pobierają opłaty w dniu wymagalności.
Zalety:
# Każdego miesiąca jest tyle samo pieniędzy do dyspozycji.
# Zabezpieczenie finansowe na wypadek nagłych sytuacji
# większa przejrzystość finansów

Wady:
# Wynik w Schufie ucierpi z powodu otwarcia drugiego konta osobistego

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata