Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy budowa domu jest finansowo wykonalna?

Napisany przez Wohnungskoller
Cześć!

Mamy tutaj nasz wymarzony Dom na biurku i chciałbym dowiedzieć się, czy w ogóle jest to finansowalne.

Jest to Dom o standardzie energetycznym KfW 55. Całkowite koszty wynoszą 440 000 euro (Dom 300 000€, płyta fundamentowa 20 000€, działka 63 000€, koszty budowy i nabycia) o powierzchni użytkowej 140m2.

Dochód wynosi 1900€ jako zatrudnieni w sektorze publicznym, oraz 2500€ jako urzędnik na całe życie.

Własny kapitał bardzo niski, wynoszący 10 000€, a własna praca od 15 000-20 000 €.

Małżeństwo z jednym dzieckiem.

Wnioskodawca finansowania odmówił nam ze względu na zbyt wysoki dochód i zbyt niski kapitał własny. KfW ma stanowić klocek budowlany o wartości 100 000 €.

Cieszę się z uczciwych odpowiedzi!

Pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Wophnungskoller,

jeśli twój osobisty budżet domowy z małymi rezerwami pozwala na obsługę rat odsetkowych i kapitałowych, jesteś świadomy całkowitych obciążeń jako właściciel nieruchomości, plany dotyczące potomstwa są ustalone, to finansowanie ze strony banku byłoby zasadniczo możliwe.

Ważne jest uzyskanie informacji:

- jakie stawki odsetkowe i kapitałowe ustawiliście sobie jako pożądaną stawkę
- jakie obciążenia kredytowe już istnieją
- planowanie potomstwa

Które bloki KfW masz na myśli? KfW 124 i KfW 153? Czy może 2 razy KfW 153? Tutaj należy zwrócić uwagę na rozpoczęcie programu.

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Po bardzo szczegółowych obliczeniach naszych wydatków, jesteśmy w stanie płacić miesięczną ratę w wysokości 1200€, co daje nam czynsz brutto w wysokości 1500€ z opłatami dodatkowymi. Oprocentowanie w wysokości 2% byłoby odpowiednie. Co do okresu spłaty, to mile widziana jest dłuższa perspektywa.
Nie mamy żadnych innych zobowiązań.
Chętnie przyjmiemy jeszcze jedno dziecko.

Napisany przez NaTwoim13
Czy rata w wysokości 1200 euro na odsetki i spłatę kapitału będzie wciąż możliwa do poniesienia, jeśli dochód Pańskiej żony zmieni się na zasiłek rodzicielski?

Tak! Ona jest urzędniczką

Napisany przez Daukind
Nie jesteś nawet w stanie opłacić kosztów dodatkowych z własnych środków. Poza tym, podczas budowy zawsze warto doliczyć około 10-20% na wszelki wypadek. Innymi słowy, konieczne będzie skorzystanie z pożyczki subordynowanej. Dodatkowo, maksymalna rata w wysokości 1200 euro - Twoje plany są nierealne. Zredukuj kwotę o 100 000 euro, wówczas możesz się nad tym zastanowić.

@daukind:
odpowiedź jest mało pomocna. WIEM, że udział własny nie wystarcza nawet na wszystkie koszty dodatkowe, dlatego też moje pytanie dotyczy możliwości. W ogólnej sumie już uwzględniona jest całkowicie odpowiednia rezerwa płynności. Szkoda, że odpowiedź jest jasnym nie, ale jest to opcja, gdy prosi się o szczere odpowiedzi. Państwa sugestia, aby odjąć 100 000€ od sumy jest nierealna, ponieważ za 200 000 trudno jest znaleźć Dom. Jestem jednak bardzo otwarty na produktywne wskazówki.

Napisany przez NaTwoim13
@Daukind

Czy znasz pełną sytuację finansową Wohnungskoller? Jako człowieka, jego podejście do pieniędzy, ryzyka? Czy zadawałeś sobie te pytania? Czy ktoś złożył u Ciebie wniosek, który został odrzucony przez ciebie niejako stemplem Próbujący jest głupi?

Oczywiście, po dokładnym zbadaniu warunków sytuacji można dojść do wniosku, że plan jest za wcześnie, zbyt ryzykowny, ale nie tak po prostu, jak to robiłeś. Pracownik służby publicznej, brak kredytów, pewny udział własny, już istniejące/dane uwzględnione potomstwo. Klient zapytuje mądrze, logicznie zastanawia się nad tematem, coś mówi o jego inteligencji i podejściu, a ty rzucając tak absurdalne i niemożliwe stwierdzenie?!?!

Ile lat ma klient, dlaczego ma tak niewiele wkładu własnego - czy może wcześnie spłacał środki z Bafög, czy może trzeba uwzględnić dodatkowe zabezpieczenia rodziców, czy są możliwe pożyczki pracodawców, czy istnieją formy oszczędzania?? Czy w ogóle interesują cię te pytania czy odpowiedzi? Czy one nie mają znaczenia?

Uważam, że warunki są doskonałe, aby umocnić myśl i zastanowić się, jak można wykorzystać obecnie historycznie niski poziom stóp procentowych, zamiast biednie inwestować w aktywa, jednocześnie płacąc czynsz - czyli hipoteka innego - i oszczędzając na przyszłą wzrost stóp procentowych.

Proszę uzasadnij swoje negatywne podejście, lub wyjaw się jako zazdrosny, nigdy nie będący w stanie nabyć własności, jeśli tak jest!

Dziekuję noelmaxim, że zająłeś się za mnie tą kwestią. Nie mam ochoty dyskutować z laikami na temat takiego półwiedzy. Interesuje mnie bardziej rozwiązanie mojego problemu.

Osobiście chcielibyśmy wynająć domek, ale tutaj po prostu nie ma takiej możliwości. Każdy mieszka w swoim własnym domu. Mieszkania o potrzebnej nam wielkości również nie istnieją. Nie ma dostępnych nieruchomości z rynku wtórnego, od czterech lat bezskutecznie próbujemy znaleźć. A teraz po prostu zakochaliśmy się w propozycji budowy.
Ukończyłam studia bez wsparcia finansowego, bez otrzymywania stypendium ani kredytu studenckiego. Jednak w tym czasie nie byłem w stanie nic zaoszczędzić.
W pierwszych latach mojej kariery zawodowej (prawie) cały kapitał własny poszedł na pokrycie rodzinnej sytuacji kryzysowej, około 30 000 €. Dlatego teraz tylko dzięki intensywnej finansowej akcji mógłbym to zrealizować.
Dlatego jestem tutaj, aby rozważać różne możliwości. Nic więcej. Może ktoś już miał podobne doświadczenia?

Nasze prace są obie całkowicie bezpieczne. Posiadamy dwa niewielkie konta oszczędnościowe na cele mieszkaniowe oraz polisę na życie z kapitałem, ale wszystkie te środki mają pozostać nietknięte. Nigdy nie wiadomo, co życie jeszcze nam przyniesie. Dlatego rok urlopu macierzyńskiego byłby finansowo pokryty, dalsze nie są planowane.

Teraz proszę o poważne pomysły, doświadczenia, porady, alternatywy!

Napisany przez NaTwoim13
Twój kolejny post jest kolejnym wskaźnikiem, że wspierasz ją w jej planach - przynajmniej jeśli chodzi o planowanie i rozważania.

Niemniej jednak opracowanie koncepcji finansowania tutaj na wątku może być trudne i męczące dla czytających. Jeśli chcesz stworzyć pierwszy pomysł, możesz śmiało wysłać mi e-mail lub prywatną wiadomość.

Napisany przez matti85
Mi osobiście to trochę za dużo. Zwłaszcza, co z garażem, ogrodem i przedsionkiem? Czy wszystko zostało uwzględnione, jeśli tak, to w jakiej kwocie?

Rata wyniesie około 1400€, a w niej nie uwzględniono jeszcze finansowania kosztów dodatkowych, więc można spodziewać się, że będzie to więcej. Do tego jeszcze 300€ kosztów dodatkowych. Razem 1.700-1.800€.

Z pozostałych 4.400€ wynagrodzenia netto pozostaje wam około 2.500€ na jedzenie, odzież, wakacje itp. Właściwie to daje radę. W stosunku do waszego dochodu zalecałbym jednak długie zabezpieczenie stopy procentowej, przynajmniej na 15 lat. Ponieważ masz wykształcenie wyższe i jesteś wciąż we wczesnych latach swojej kariery, w przyszłości na pewno otrzymasz jeszcze podwyżkę wynagrodzenia.

Finansowo jest to wykonalne, macie dobrze ogarnięte finanse. Dla mnie osobiście, jest to po prostu za duża suma, ale to tylko moje zdanie i nie ma wartościującego charakteru.

Napisany przez Daukind
[cytat=noelmaxim">
Uzasadnij swoje negatywne podejście lub ujawn się jako zazdrosny, że nie możesz sam nabyć własności, o ile tak faktycznie jest!
[/cytat]
Co za bzdury?

Finansowanie >100% z 2% spłaty nie istnieje przy tej kwocie 1200 euro. To fakt.
Faktem jest również, że nie ma dotąd znaczącego kapitału własnego, bez względu na powody.
Kolejnym faktem wydaje się być planowane dziecko - co z kolei wiąże się z dodatkowymi kosztami.
Wreszcie, wydaje się, że mowa o nowej budowie, ale nie widzę tutaj nic o terenach zewnętrznych, rezerwach na nieprzewidziane wydatki, nowym wyposażeniu (przynajmniej kuchni), podwójnym obciążeniu czynszem podczas budowy.

To jak zawsze - widzi się niskie oprocentowanie, chce się budować i chciałoby się czytać tylko pozytywne komentarze. Noelmaxim wyczuwa biznes i wszystko inne jest nieważne.

Poza tym, mam już własność (dobrze, nadal należy do banku) i przy pewnie mniejszej finansowaniu mam znacznie większe dochody netto niż oboje razem tutaj. Ale cóż, mnie to nie obchodzi. Zadano pytanie, odpowiedziałem. Nikt nie chce czytać odpowiedzi - to nie mój problem.

Napisany przez matti85
Jeśli chodzi o ratę, zgadzam się, że 1200 to marzenie. Raczej będzie się poruszać w okolicach 1500 z dłuższym zobowiązaniem raczej 1600+ zimno. KFW czy nie, co będzie po 10 latach?

Najlepiej byłoby dokładnie przedstawić koszty oraz kwotę 440.000€.

Napisany przez schunckt

...
Całkowite koszty wynoszą 440 000 euro (300 000 € za Dom, 20 000 € za płytę fundamentową, 63 000 € za działkę, koszty budowy i zakupu) WF 140m2.
...

Trochę ponad 3100 €/m² to dość sporo. Tylko tak na marginesie...

T.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata