Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Oprocentowanie udostępnienia, związanie przeznaczenia i co w przypadku braku pełnego wykorzystania kredytu?

Napisany przez Erik
Cześć,

Aktualnie zastanawiam się trochę nad finansowaniem budowy i interesują mnie ogólnie następujące pytania niezależnie od dostawcy:
- załóżmy, że mam działkę o wartości około 100 000 euro, w pełni sfinansowaną własnymi środkami, więc działka już istnieje
- potrzebuję jeszcze około 350 000 euro finansowania. Mam ofertę, która jest bezpłatna przez 13 miesięcy, a następnie kosztuje 3 euro za przygotowanie (więcej niż odsetki od spłaty kapitału przy wykorzystaniu)

Mój wykonawca domów pragnie otrzymać 5% wartości domu przy złożeniu wniosku o budowę, co w moim przypadku wynosi około 15 000 euro. Mogę zasilić tę kwotę z własnych środków, ale raczej nie chcę, ponieważ chciałbym spłacić tę kwotę z kredytu.

- Co się stanie, jeśli mój wniosek budowlany zostanie odrzucony, w najgorszym przypadku cały projekt budowy domu zawali się z tego powodu. Podpisałem już umowę kredytową, czy mogę jakoś z niej wycofać? Czy mogę całkowicie wycofać kredyt po zakończeniu okresu bezpłatnego przygotowania i przenieść go na konto oszczędnościowe, aby płacić mniejsze odsetki?
- Załóżmy, że podpisuję umowę kredytową dopiero po zatwierdzeniu wniosku budowlanego i płacę zaliczkę na rzecz mojej firmy budowlanej ze swoich środków, czy mogę później, gdy faktycznie skorzystam z kredytu, odzyskać tę kwotę i przelać ją na moje konto oszczędnościowe? Tak naprawdę jest to oszczędności, których nie chcę trwale ruszać.
- Załóżmy, że biorę kredyt w wysokości 350 000 euro, ale końcowa kwota wynosi tylko 330 000 euro, jak mogę zdobyć pozostałe 20 000 euro, jeśli nie mam dowodów, że są one potrzebne na projekt budowlany? Innymi słowy, do jakiej kwoty kredytu mogę sięgnąć bez dowodów? Czy samozapewniona działka ma jakieś znaczenie?

Przepraszam, jeśli pytania wydają się trochę naiwne, ale aktualnie interesuje mnie to ogólnie, i nie mogę znaleźć jasnych odpowiedzi.

Re: Oprocentowanie udostępnienia, związanie przeznaczenia i co w przypadku braku pełnego wykorzystania kredytu?

Napisany przez NaTwoim13

Witaj,

obecnie zastanawiam się trochę nad finansowaniem budowy i interesują mnie ogólnie następujące pytania, niezależnie od dostawcy:
- załóżmy, że mam działkę o wartości około 100 000 euro, w pełni sfinansowaną własnymi środkami, czyli działka jest już dostępna
- potrzebuję jeszcze około 350 000 euro finansowania. Mam ofertę, zgodnie z którą przez 13 miesięcy nie będzie opłat za dostarczenie środków, a następnie wyniosą one 3 euro (więcej niż odsetki od spłaty kapitału podczas korzystania z nich)
Prawda, ale te odsetki płaci się tylko za niewykorzystane środki, a na końcu większość pieniędzy powinna być już wypłacona. Pod względem obciążenia to nie powinno być problemem, ponieważ spłata kapitału jeszcze się nie rozpoczęła, gdyż zaczyna się ona dopiero miesiąc po pełnej wypłacie.
Mój wykonawca domów chce otrzymać 5% wartości budowy domu przy złożeniu wniosku o pozwolenie na budowę, co w moim przypadku wyniosłoby około 15 000 euro. Choć mógłbym je w razie potrzeby pokryć ze środków własnych, w rzeczywistości nie chcę tego robić, bo chciałbym, żeby zostały one spłacone z kredytu.
To powinno wiedzieć lub ocenić twoje przedsiębiorstwo budowlane albo ich architekt, czy wniosek o pozwolenie na budowę zostanie zatwierdzony.
- co się stanie, jeśli mój wniosek budowlany nie zostanie zatwierdzony, w najgorszym przypadku cały projekt budowy domu z tego powodu upadnie. Podpisałem umowę kredytową z góry, czy mogę jakoś z niej wyjść? Czy po upływie bezpłatnego okresu dostarczenia mogę całkowicie wypłacić kredyt i zdeponować go na lokacie terminowej, aby płacić mniejsze odsetki? Nie, finansowanie musi zostać odebrane, jeśli tego nie zrobią, zapłacą odszkodowanie za nieodebranie.
- załóżmy, że zaciągnę kredyt dopiero po zatwierdzeniu wniosku budowlanego i zapłacę zaliczkę na rzecz mojej firmy budowlanej ze środków własnych, czy mogę potem, gdy faktycznie skorzystam z kredytu, odzyskać tę kwotę i przekazać ją na moje konto oszczędnościowe? W zasadzie są to rezerwy, których nie chcę trwale dotykać. Tak, to kwestia czysto formalna. Koncepcyjnie finansowanie musi być zbudowane i ubiegane w taki sposób, aby te środki nie były brane pod uwagę jako kapitał własny w wniosku, wówczas zostanie ponownie wypłacone.
- zakładając, że biorę kredyt w wysokości 350 000 euro, ale ostatecznie potrzebuję tylko 330 000, jak mogę uzyskać pozostałe 20 000, jeśli nie mam dowodów na to, że są one jakoś potrzebne do projektu budowlanego? Innymi słowy: ile mogę wziąć ze środków kredytowych bez dowodów? Czy wartość już sfinansowanej przez siebie działki jakkolwiek się liczy? Tutaj również wszystko zależy od ubiegania się o finansowanie, ogólnie nie otrzymają Państwo środków, które nie zostały wykorzystane na budowę, gdyż nie zostały one zainwestowane w sposób zwiększający wartość. Dla wskaźnika obciążenia, na który są ustalane warunki, ważne jest, że pieniądze zostały zainwestowane w sposób zwiększający wartość, ale jak już wspomniałem, wszystko zależy od prezentacji, która musi być przygotowana i tak czysta podczas ubiegania się. W ostatecznym rozrachunku wszystko zależy od ogólnej sytuacji, zgodnie z którą sporządzane jest finansowanie i przedstawiane bankowi.

Przepraszam, jeśli pytania wydają się nieco naiwne, ale to mnie aktualnie interesuje ogólnie, nie znajduję również jednoznacznych odpowiedzi.

Nie ma nic wspólnego z naiwnością, naiwne byłoby jedynie złożenie wniosku o finansowanie bez odpowiedniego przygotowania, a potem doświadczenie przykrych niespodzianek podczas wypłat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata