Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Moja inwestycja - krytyka mile widziana!

Napisany przez sfm
Cześć wszystkim,

dotychczas nie poświęcałem zbyt wiele uwagi mądremu lokowaniu moich oszczędności. Po prostu konto oszczędnościowe, i to wszystko.

Chciałbym to zmienić i krótko podsumowałem swoje rozważania dotyczące inwestycji. Jako że jestem nowicjuszem w tym temacie, bardzo chętnie przyjmę konstruktywną opinię zwrotną.

Dane osobowe:
- 28 lat
- stały dochód
- planowana inwestycja: 80.000 euro
- miesięczny potencjał oszczędzania: 1.000 euro

Cel: Zakup nieruchomości z moją przyszłą partnerką za około 4-7 lat, z jak najwyższym udziałem kapitału własnego.

Moje plany:

Bank FIDOR wydaje mi się interesujący, rozwój wydaje się być pozytywny i stabilny.
- FIDOR Kapitalbrief (obligacja podporządkowana, okres 5 lat, 4% ror): 12.000 euro
- FIDOR lokata terminowa (okres 3 lata, 1,80% ror): 12.000 euro
- FIDOR lokata terminowa (okres 2 lata, 1,50% ror): 10.000 euro

Z uwagi na względnie krótki horyzont inwestycyjny, chciałbym zbudować (nawiązując do testów finansowych - Finanztest) defensywny portfel ETF Pantoffel z kwotą 40.000 euro.
- 25% w ETF, akcje światowe (MSCI World): 10.000 euro
- 75% w ETF, niemieckie/europejskie obligacje skarbowe: 30.000 euro

Alternatywne inwestycje wynoszą 6.000 euro. Obecnie myślę o koncie do handlu społecznego na stronie ayondo.de.

Miesięczny plan oszczędzania:
- 400 euro w planie oszczędzania ETF (defensywny podział, patrz wyżej)
- 400 euro w krótkoterminowym planie oszczędzania bankowego (okres 2-3 lata)
- 200 euro na koncie oszczędnościowym

Podsumowanie:
- Kapitalbrief/Nachrang-Anleihe w banku: 12.000 euro
- lokata terminowa (2-3 lata): 22.000 euro
- defensywny portfel ETF: 40.000 euro
- Handel społeczny: 6.000 euro
- Plan oszczędzania: 1.000 euro/miesiąc

Macie jakieś krytyczne uwagi odnośnie moich rozważań inwestycyjnych? Czekam na wasze opinie.

Najlepsze pozdrowienia,
Sebastian

Napisany przez Leon-2014
Cześć Sebastian.
Jeśli nie jesteś pewien, zapytaj kogoś, kto się na tym zna.
Znam biuro w Lipsku, które także to robi i doradza klientom w sposób neutralny, ponieważ są tam źródłem informacji dla konsumentów. Jeśli to dla Ciebie ma znaczenie, po prostu zadzwoń. Biuro jest czynne od 9 do 18. Numer telefonu to 01775643715.

Napisany przez Cici

Cel: Zakup nieruchomości z moją przyszłą partnerką za około 4-7 lat przy jak najwyższym udziale kapitału własnego.

[...]

Podsumowanie:
- Bankowy list kapitałowy/Obligacja podporządkowana: 12 T€
- lokata (2-3 lata): 22 T€
- defensywny portfel ETF: 40 T€
- Trading społecznościowy: 6 T€
- Plan oszczędnościowy: 1 T€/miesiąc

To nie pasuje do siebie. Jeśli chcesz inwestować tylko na okres do maks. 7 lat, ponieważ pieniądze będą wtedy potrzebne, wchodzi w grę jedynie lokata terminowa, lokata bankowa lub coś podobnego. Żadne akcje, żadne obligacje podporządkowane, ani tym bardziej trading, nawet jeśli potencjalnie wyższy zysk wydaje się tak kuszący.

Załóżmy najgorszy scenariusz: Za 7 lat ma miejsce straszny krach na giełdzie + oprocentowanie obligacji zaczyna ponownie rosnąć (co oznacza spadek kursów) + w tym chaosie upada bank Fidor. Wtedy w najgorszym przypadku stracisz 12T€ (obligacja Fidor) + 5T€ (połowa akcji) + 10T€ (jedna trzecia obligacji) + 6T€ (nieudany trading społecznościowy) = 33T€ ≈ 40% Twojego kapitału zainwestowanego!

Dlatego: Zmniejsz ryzyko i zainwestuj pieniądze tylko w bezpieczne aktywa. (Przynajmniej jeśli chodzi o ten konkretny cel. Dla długoterminowego zabezpieczenia emerytalnego byłby już lepszy ten podział.)

Napisany przez domrepp
W zasadzie jestem zwolennikiem ETF-ów, ale w Twoim przypadku muszę się zgodzić z Cici. Piszesz, że będziesz potrzebować pieniędzy za 4-7 lat. Załóżmy, że na 4 lata, wydaje się być możliwe. Czy obserwowałeś giełdy w ciągu ostatnich 12 miesięcy? Wszystko może się zdarzyć, nikt nie wie, nawet szeroko zakrojone ETF-y mogą znacznie stracić - a następnie, za 4 lata, Ty oboje nagle znajdziecie waszą nieruchomość, albo pojawia się okazja do budowy i pieniądze muszą być dostępne. Co jeśli właśnie giełdy są 40% poniżej dzisiejszych wartości? Obawiam się, że musisz zrezygnować z zysku w celu osiągnięcia swojego celu, nieruchomości.
Ja również rozłożyłbym to na różne produkty, ale bezpieczne! Sprawdź produkty VTB, w Twoim przypadku również fundusz oszczędnościowo-rozwojowy nie wydaje mi się błędny. Ponieważ dzięki niemu w przyszłości możesz zwiększyć kapitał przy banku poprzez kredyt z funduszu, który można dzisiaj taniej ustalić.

Napisany przez sfm

[...]
Deshalb: Risiko runterfahren
[...]

Dziękuję za rady.
Przewidywanie sytuacji prywatnej i stanu rynków finansowych za około 5 lat zawsze wiąże się z pewnym stopniem niepewności. Czy nadal chcemy kupić nieruchomość za 5 lat, itp.?

Co do inwestycji: Nie chcę całkowicie rezygnować z ETF-ów, ale prawdopodobnie zmniejszę kwotę inwestycji o połowę, do maksymalnie 20 000 €.

Napisany przez MagicMike
Cześć sfm, mogę się tylko zgodzić z Cici - trzymaj się z daleka od handlu społecznościowego! Dobrze, że zakupiłeś Finanztest, zawsze jest bardzo wartościowy i pokazuje dobre możliwości. Jeśli chodzi o Twój zamiar zakupu ETF-ów: 5-7 lat na pewno jest zdecydowanie za krótkim horyzontem inwestycyjnym. (w przypadku ETF-ów akcyjnych) Konserwatywny portfel obligacji za pośrednictwem ETF-ów jest o wiele bardziej sensowny. (obligacje Niemcy/Europa/USA) - proszę używać tylko obligacji o ratingu inwestycyjnym! Zwróć uwagę także na różne metody replikacji, strukturę podatkową i koszty przy wyborze. W razie dodatkowych pytań jestem do dyspozycji. Pozdrowienia Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata