Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy jesteś dobrze ustawiony, czy nie?

Napisany przez DerSkeptiker
Cześć ludzie, mam 30 lat, jestem żonaty i mam 2 dzieci. Dotychczas myślałem, że mam wszystko dobrze poukładane i planowanie jest rozsądne. Dzisiaj przeczytałem artykuł w Spiegelu o oszczędzaniu Niemców i jakoś mnie to całkowicie poruszyło. Chciałbym po prostu poznać wasze zdanie na ten temat.

10 lat temu podpisałem umowę rentową Riester, która dzięki moim 2 dzieciom jest oczywiście świetnie wspierana. Spiegel oczywiście twierdzi, że wszystko jest głupie, nieopłacalne, bla bla bla.....
5 lat temu podpisałem plan emerytalny w firmie, wpłacając 90 € miesięcznie, co gwarantuje mi 70 tys. w wieku emerytalnym lub miesięczną wypłatę w wysokości 265 € gwarantowaną (+ zyski). Tutaj także Spiegel uważa, że wszystko jest beznadziejne....

Planujemy własny Dom w ciągu najbliższych 2-5 lat (jesteśmy na tyle naiwni, że wierzymy, że rynek wtedy może się trochę uspokoić).

Moja żona jest urzędniczką na całe życie, więc może cieszyć się z emerytury i dotąd nie zawarła/doprecyzowała nic dodatkowego.

Od dłuższego czasu zastanawiam się, co jeszcze mógłbym sensownego zrobić, ale jakoś trudno mi to przychodzi.

Jak już wspomniałem, czytając ten artykuł w Spiegelu, mam wrażenie, że jestem naiwnym idiota, który wyraźnie zrobił wszystko źle.

Czy nasze plany są aż tak złe?

Napisany przez MagicMike
Cześć Sceptyk,

mogę cię trochę uspokoić, nie stoisz tak źle, jak myślisz.

Zacząłeś bardzo wcześnie z Riesterem, dlatego przy rozsądnym dostawcy/umowie podstawy dla pozytywnego wyniku są ustawione. Im później zaczyna się z Riesterem, tym gorzej to wygląda (wyłączając pojedyncze przypadki).

Emerytury firmowe są generalnie pozytywne. (Moje zdanie) Sam tylko na tym skorzystałem. Gwarantowana kwota w wysokości 70k może nie jest zbyt duża, ale to tylko gwarantowana kwota bez dodatkowych zysków. To już w porządku.

Podoba mi się sytuacja twojej żony. Dodatkowe zabezpieczenie dla niej osobiście nie jest z mojego punktu widzenia konieczne.

Dla ciebie:

- Emerytura ustawowa
- Riester
- BAV

Wielu obywateli ma mniej oszczędności na starość. Oczywiście możesz regularnie odkładać coś na bok, na przykład w postaci planu oszczędnościowego w ETF.

Chętnie odpowiem na kolejne pytania w szczegółach.

Pozdrawiam

Mike

Dziękuję za Twoją odpowiedź. Czytałem już kilka razy tutaj o planach oszczędnościowych ETF, o co dokładnie chodzi?

Napisany przez MagicMike
ETF to fundusze notowane na giełdzie. (Exchange Traded Funds)

Dostępne są one dla różnorodnych kategorii papierów wartościowych (np. akcji, obligacji,...)

Tak zwany plan oszczędnościowy w ETF wygląda następująco:

Kupujesz co miesiąc tę samą kwotę (stopę oszczędzania) wybranego ETF. (Wtedy posiadasz udziały w tym funduszu) Można to zrobić np. przez konto internetowe albo w banku stacjonarnym. (Uważaj jednak przy wyborze! W Niemczech jest około 9000 ETFów)

Banki zazwyczaj oferują drogie produkty do sprzedaży.

ETFy można sprzedać w dowolnym momencie po aktualnej cenie! (ryzyko kursowe pozostaje jednak)

Zwróć uwagę przy wyborze także na swoją skłonność do ryzyka! Akcje nie są niczym dla konserwatywnych inwestorów!

Kiedyś pomógł mi niezależny doradca honorowy w wyborze. Jednak pobierają oni stałą stawkę godzinową. (są więc związani z kosztami)

Pozdrawiam Mike

Czytałam o tym trochę w sieci. Ogólnie uważam, że to nie jest złe. Jak mówisz, wybór jest niesamowity. Na co dokładnie zwracać uwagę? Czy są jakieś zalecenia?

Napisany przez MagicMike
ETF-y są zdecydowanie bardziej kosztowne niż ich klasyczne odpowiedniki.

W zasadzie zwróciłbym uwagę na koszty (powinny być poniżej 0,5% rocznie).

O wiele ważniejsze jest jednak Twoje podejście inwestycyjne, ponieważ bezpośrednio determinuje ono Twój profil rentowności/ryzyka.

Zalecenia są trudne - należy wiedzieć więcej o Tobie jako inwestorze.

Polecam każdemu skoncentrowanie się na konserwatywnym portfelu. (Oznacza to nacisk na papiery wartościowe o stałym oprocentowaniu)

Pozdrawiam, Mike

Ok, koszty można łatwo obliczyć. Oznacza to, że praktycznie mogę sam decydować, w co inwestowane są moje pieniądze? Nie do końca to rozumiem. Gdzie mogę zobaczyć możliwe ścieżki? W przypadku tych dostawców jest dużo gadania... Chciałbym się dowiedzieć, co oferują, czyli w co mogę praktycznie zainwestować pieniądze. Jestem raczej konserwatywny, ale nie ekstremalnie.

Napisany przez Cici

Ok Koszty są łatwe do obliczenia. To oznacza, że praktycznie mogę sam decydować, w co inwestować swoje pieniądze?

Możesz wybrać, w jaki fundusz ETF chcesz zainwestować, ale nie możesz wpływać na zawartość ETF.

Gdzie więc widzę możliwe ścieżki? Dostawcy oferują wiele bla bla.... Chętnie bym się dowiedział, co oferują, czyli w co praktycznie mogę zainwestować moje pieniądze.

Najlepiej sprawdź na stronach różnych dostawców ETF-ów (iShares, Deka, Lyxor, comStage, db x-trackers itp.), tam zobaczysz od razu, jakie fundusze są dostępne dla jakich indeksów. Jeśli wiesz mniej więcej, czego chcesz, możesz porównać między sobą podobne ETF-y na przykład za pomocą justetf.com. Radziłbym przy każdej inwestycji skupić się na jak najszerszym zróżnicowaniu, czyli na przykład w przypadku akcji nie inwestować tylko w niemieckie spółki z DAX, ale od razu objąć całą Europę, USA lub jeszcze lepiej cały świat. Istnieją odpowiednie indeksy takie jak MSCI World dla krajów rozwiniętych i MSCI Emerging Markets dla rynków wschodzących.

Ja jestem raczej konserwatywny, ale nie przesadzam z tym.

Jeśli planujecie zbudować Dom za kilka lat, sensownie będzie zgromadzić jak najwięcej kapitału własnego, czyli maksymalnie zminimalizować ryzykowną część. Jeśli zamierzacie wynajmować mieszkanie lub nie jest konieczne korzystanie z finansowania kredytowego, w waszym wieku zalecam bardziej agresywne budowanie dodatkowego funduszu emerytalnego. Konkretnie więc, wszystko, co nie będzie potrzebne w ciągu najbliższych 20 lat, włożyć w szeroko rozproszone ETF-y akcji. Historycznie patrząc, akcje długoterminowo przynoszą wyższe zwroty niż obligacje (szczególnie w obecnej fazie niskich stóp procentowych), trzeba po prostu mieć dużo cierpliwości i potrafić znieść przejściowe wahania.

Napisany przez MagicMike
MSCI World

Indeks MSCI World niestety nie odzwierciedla wagi całego świata, jest bardzo silnie skoncentrowany na USA (powyżej 50%)

Ponadto, przy inwestycjach w ETFy, należy wziąć pod uwagę następujące kwestie:

- Struktura podatkowa ETFa
- Rzeczywiste koszty (czasami znacznie odbiegają one od deklarowanych kosztów zarządzania w prospektach funduszy)
- Metoda replikacji
- Ryzyko emitenta
- Czy dywidendy wypłacane są bieżąco czy też kapitalizowane

Napisany przez Cici

MSCI World wagi niestety nie odzwierciedla całego świata, ale jest bardzo mocno skoncentrowany na USA (ponad 50%)

Co masz na myśli mówiąc niestety nie odzwierciedla całego świata? Indeks odzwierciedla, o ile mi wiadomo, rynek akcji ważony według kapitalizacji rynkowej, a dominacja przypada w nim na USA. Na co jeszcze miałby być ważony?

Napisany przez MagicMike

Co masz na myśli mówiąc niestety nie odzwierciedla świata? Indeks moim zdaniem odzwierciedla rynek akcji, ważony według kapitalizacji rynkowej, a dominacja jest tam po prostu w USA. Według czego powinien być w innym sposób ważony?

W przypadku terminu świat odnoszę się do definicji geograficznej. Dla mnie osobiście 50% ważenie w obszarze gospodarczym zbyt obarczonym ryzykiem skupienia jest zbyt dużym obciążeniem.

Dziękuję za Wasze odpowiedzi.
Zgadzam się, że dobrze jest gromadzić dużo kapitału własnego. Dokładnie to też mam zamiar zrobić. Niestety, obecnie nie widzę sensu w kupowaniu własnego mieszkania przy tak wygórowanych cenach (przynajmniej u nas).
Ponieważ nie czujemy presji ze względu na wiek, poczekamy jeszcze trochę. W tym czasie nasz kapitał własny będzie rosnąć. Macie jakiś pomysł, co można zrobić krótkoterminowo? Gdzie można rozsądnie ulokować kapitał własny krótkoterminowo? Termin krótkoterminowo może oczywiście oznaczać 1-5 lat.

Napisany przez 2titan1981
lokata terminowa, lokata stała, elastyczne plany oszczędnościowe.

brak akcji, ETF-ów itp. 1-5 lat to za krótki okres, aby ryzykować straty związane z kursem...

Napisany przez MagicMike

Tagesgeld, lokata terminowa, elastyczne plany oszczędnościowe.

brak akcji, ETF itp. 1-5 lat to za krótki okres, aby podejmować ryzyko strat związanych z kursem....

Tak, na okres maksymalnie 5 lat inwestowanie w akcje, fundusze, ETF-y itp. nie ma dużego sensu.

W tej sytuacji lepiej jest zdecydować się na bezpieczniejsze opcje.

Pozdrowienia

Mike

Napisany przez Dandei
Jeśli mogę zapytać bezpośrednio: Jak wygląda sprawa długów? Na samochód itp.?

Jeśli zdolność kredytowa jest dobra, osobiście zainwestowałbym w nieruchomość, aby móc ją wynająć.

0€ Zobowiązań. Wszystko, co posiadamy, jest opłacone.

Napisany przez Cici

Odwołuję się do świata w kontekście geograficznej definicji. Dla mnie osobiście 50% udziału w obszarze gospodarczym zbyt obarczonym ryzykiem koncentracji jest nieodpowiednie.

Ale chodzi przecież tylko o rynek akcji. Jeśli USA stanowią 50% tego rynku, to portfel światowy moim zdaniem powinien to odzwierciedlać. Ponownie pytanie, według Ciebie na co powinno być zamiast tego skoncentrowane ważenie? Prawdopodobnie nie według obszaru kraju?

Napisany przez ProfFF
Nie zawsze można polegać na Spiegel. Oni gadają nawet gdy dzień jest długi

Napisany przez MagicMike
Ale to dotyczy tylko rynku akcji. Jeśli USA stanowią 50% tego rynku, to portfel światowy powinien odzwierciedlać tę proporcję moim zdaniem. Jak myślisz, co innego powinno być według Ciebie uwzględnione? Prawdopodobnie nie według obszaru geograficznego?

Jak już krótko wspomniałem powyżej, uważam, że ważenie obszaru walutowego z udziałem powyżej 50% jest ryzykowne.

W przypadku MSCI World waga jest przydzielana według kapitalizacji rynkowej - czy jednak inwestorzy odnoszą jakieś korzyści tylko z dużych graczy na świecie? Czy to przynosi dodatkowe zyski? Jak jest z akcjami wzrostowymi?

Osobiście, wracając do Twojego pytania, ważę to w następujący sposób:

1. 10% Amerykańskich obligacji skarbowych
2. 10% Euroobligacji rządowych
3. 10% Globalnych obligacji korporacyjnych
4. 10% USA
5. 10% Japonia
6. 10% Nowa Zelandia i Australia
7. 10% Skandynawia (NOR-FIN-DAN-SWE)
8. 10% D-A-CH
9. 10% Bliski Wschód
10. 10% Ameryka Południowa

Napisany przez 2titan1981
Ale też brakuje części krajów BRIC i krajów rozwijających się.
Jest to ważone według kapitalizacji rynkowej, dlatego nawet małe kraje są uwzględnione proporcjonalnie. Można również kierować się PKB. Ale to, co widzę tutaj, nie ma sensu. Ale każdy jest wolny w swoich decyzjach inwestycyjnych....

Przy tak wielu funduszach itp. warto zwrócić uwagę na koszty zakupu... poza tym nie ma to nic wspólnego z planem oszczędnościowym, który ma być prosty w obsłudze. Tak przynajmniej sugerowano.

Napisany przez MagicMike
Ale brakuje też części państw BRIC i rynków wschodzących.

Tak, zgadza się - Nie twierdziłam, że wszystko tam jest.

Przy takiej liczbie funduszy, zwróciłabym uwagę także na występujące opłaty zakupu.

Zgadza się. Moje średnie roczne koszty wynoszą 0,38%, co wydaje mi się bardzo dobrą wartością biorąc pod uwagę liczbę i czasami nieco mniej płynne rynki. (Wszystko to ETF-y, więc nie ma opłat transakcyjnych)

Poza tym, to nie ma nic wspólnego z prostym planem oszczędnościowym, który jest łatwy w obsłudze. O to właśnie było tutaj pytanie.

Masz całkowitą rację. W mojej wypowiedzi chodzi głównie o odpowiedź na pytanie Cici, a nie o problematykę prostego planu oszczędnościowego.

Napisany przez Cici

W przypadku MSCI World waga jest ustalana tylko na podstawie kapitalizacji rynkowej - jakie korzyści przynoszą inwestorowi jedynie duże gracze na świecie? Czy przynoszą one dodatkowe zyski? Jak jest ze spółkami wzrostowymi?

Chodzi tu nie tyle o dodatkowe zyski, co o śledzenie rynku. Według mnie ważne jest, aby waga była ustalana na podstawie kapitalizacji rynkowej lub PKB.

Ja osobiście odnoszę się do twojego pytania w następujący sposób:
[...]
4. 10 % USA
5. 10 % Japonia
6. 10 % Nowa Zelandia i Australia
7. 10 % Skandynawia (NOR-FIN-DAN-SWE)
8. 10 % D-A-CH
9. 10 % Bliski Wschód
10. 10 % Ameryka Południowa

Jedynym, co mogę uzyskać z tego podziału, jest dobre zróżnicowanie w różnych walutach. Jednak z punktu widzenia znaczenia gospodarce narodowej nie mogę go w ogóle zrozumieć. Nowa Zelandia i Australia są uwzględnione, ale brakuje Chin i Rosji; Nordeuropa jest dodatkowo wzięta pod uwagę, ale Wielka Brytania w ogóle nie jest uwzględniona; Bliski Wschód waży tyle samo co Stany Zjednoczone ... Trochę dziwny podział według mnie.

Napisany przez Geldbaum
Cześć DerSkeptiker, Nikt z tej odległości nie może nawet w przybliżeniu powiedzieć, jak dobrze się ustawiasz. Brakuje kilku informacji, które mogą być zbyt obszerne do omówienia na forum. Pytanie zawsze powinno być pierwsze: jakie są Twoje własne cele finansowe?! Dotyczy to nie tylko budowy majątku, ale też pewnych zabezpieczeń finansowych. Pytanie też, kto otrzymuje zasiłek rodzinny i jakie warunki dotyczą umowy emerytalnej Riester między małżonkami? Zazwyczaj zasiłek rodzicielski jest przypisany do małżonka będącego urzędnikiem, ponieważ otrzymuje on także dodatek rodzinny... Media bardzo często niszczą i marnotrawią kapitał, do których należą także różne programy telewizyjne, które polecają widzom różne bzdury i wywołują fale zwolnień na następny dzień na skalę krajową. Media nie ponoszą odpowiedzialności, bo gdyby tak było, zachowałyby się inaczej! Produkty i rekomendacje produktowe pojawiają się na końcu długiego procesu doradczo-inwestycyjnego. Na początku tego procesu pojawia się pytanie, jak dobrze Ty i Twój małżonek zabezpieczyliście się wzajemnie. Mowa tutaj o testamencie, pełnomocnictwach oraz ewentualnie umowie małżeńskiej. ETFy nie są tak tanie, jak wszyscy sądzą. Co mało kto wspomina (lub wie), to że klucz do przeliczenia kursów akcji w ETF ustala firma emitująca ETF. Bez względu na to, jakie akcje stanowią bazę indeksu, to emitent ETF decyduje, po jakim kursie rozlicza te akcje w swoim ETF! Dlatego ETFy generują znaczne marże i mają nawet więcej kosztów niż tradycyjne fundusze, gdyż kupują lub sprzedają akcje czy indeksy po innych cenach... Możesz ustalić indeks/cenę w najniższym lub najwyższym kursie dnia lub kupić/sprzedać akcje po cenie XY% aktualnych akcji... Dlatego koszty są tylko pozornie niższe... ETF to produkt trendy. Choć nie jest to nowe wynalazek, to w ostatnich latach coraz więcej osób przystępuje do tej mody... do masy, która regularnie traci pieniądze na giełdzie... To nie jest stwierdzenie, czy ETF w ogóle mają sens, ale w większości przypadków jako główny powód przeważnie podaje się niską stawkę kosztów, o której wyżej wspomniano jako pozorną. Przede wszystkim punktem wyjścia nie powinny być opinie i preferencje osoby rekomendującej, szczególnie gdy dochodzi do rekomendacji produktowej na końcu procesu doradczego!!

Napisany przez starstrafe
>>>Moja żona jest urzędniczką na całe życie, więc może cieszyć się z emerytury i dotąd nie podjęła żadnych dodatkowych działań/zaplanowań.

Zastanowiłbym się dobrze na jej miejscu. Skoro masz 30 lat, przypuszczam, że ona też ma około 30 lat. W rezultacie ma jeszcze 30-40 lat do przejścia na emeryturę. Uważam za wyjątkowo wątpliwe, czy będzie możliwe polityczne utrzymanie wypłacania urzędnikowi 7x% jego ostatniej pensji do tego czasu. Już teraz widać, że to nie będzie długo finansowo zrównoważone.

Uważam to ogólnie za bardzo, bardzo ryzykowne poleganie tylko na Riester+Mieszkanie+Emerytura.

Tutaj zawsze bardzo dobrze pokazuje się na przykładzie ETF, jak ryzykowne jest skupienie się tylko na jednym obszarze geograficznym (co powiedziałbyś komuś, kto tylko kupuje ETF na BOVESPA?).

W przeciwieństwie do tego uznaje się za bardzo pewne oparcie się na ustawowej ubezpieczeniowej, Riesterze, emeryturach i mieszkaniach (to jest także tylko jeden obszar geograficzny, mianowicie Niemcy).

Po prostu zastanów się nad tym.

Pozdrowienia

Napisany przez oschneider
Dobry wieczór wszystkim.
Jestem zdania titan1981s.
ETF-y mogą być tanie, ponieważ po prostu odzwierciedlają indeksy i nie wymagają dużego zarządzania. Jednak trzeba je stale obserwować w porównaniu z rynkiem. Jeśli ktoś chce usiąść i pozwolić swoim pieniądzom popracować przez pewien czas, to ETF może nie być właściwym wyborem. A jeśli inwestuje się zbyt konserwatywnie, to zyski nie będą tak obfite. Krótko mówiąc, trzeba być aktywnym i wiedzieć, co się robi.
Pojawia się więc pytanie, gdzie kupić ETF-y, czyli w jakiej firmie znajdują się moje pieniądze i jak się nią traktuje je.

W gruncie rzeczy najważniejsze pytanie w dzisiejszych czasach w Niemczech brzmi: Czy moje pieniądze są bezpieczne tam, gdzie są, i czy otrzymam obiecywane zyski?
Moim zdaniem dilemma związane z oprocentowaniem, w jakim znajdują się niemieckie firmy, może prowadzić do katastrofy. Co dają wszystkie ulgi, jeśli firma, która zarządza Waszymi pieniędzmi, upada i Wasze oszczędności znikają? Czas zareagować i wyciągnąć pieniądze z operacji oprocentowaniem, przenosząc je w kapitał produktywny... i zanim zapomnę najlepiej z Niemiec.
Może warto nawet wypłacić pieniądze z Riester!? Przy 36 latach rozwoju kapitału można osiągnąć wiele nawet bez ulg, zwłaszcza gdy się wie, że pieniądze są bezpieczne!

Z poważaniem z Kaiserslautern

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata