Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Renta Riester Aachen Münchener

Napisany przez readytorumble88
Cześć wszystkim,

martwią mnie poważnie moje zabezpieczenia emerytalne.
Pewien były znajomy (doradca finansowy DVAG) wciągnął mnie wtedy w tę polisę. Wygląda na to, że to była ogromna pomyłka.

Aachen Münchener Riester Rente STRATEGIE No. 1

Koszty wydają mi się niezwykle wysokie. Czasami myślałem, że zwroty zaczynają rosnąć i wystarczy wytrzymać. Jednak rozliczenie z zeszłego roku było rozczarowujące.

Dlatego przygotowałem przegląd, który załączam tutaj. W 2011 roku przeniosłem środki z Riester z planu oszczędnościowego do tej polisy. Teraz pytanie brzmi: Co teraz zrobić?

Skłaniam się ku temu, aby polisę zawiesić, ponieważ wkrótce będziemy podpisywać umowę kredytu budowlanego. Pieniędzy z tej polisy nie potrzebujemy. Chcę po prostu ograniczyć szkody.

Z góry dziękuję.

Napisany przez Nettoberater
Cześć z Górnej Bawarii,

czy ta emerytura Riester to ubezpieczenie związane z funduszami? W takim razie brakuje jeszcze kosztów związanych z funduszami. Dodatkowo wynoszą one około 2,5-3% rocznie od wartości wartości funduszu, wliczając w to koszty transakcyjne.

Kolejne pytanie brzmi, jak planowane jest świadczenie emerytalne w przyszłości.
Czy do dochodu podlegającego opodatkowaniu z tytułu emerytury należy spodziewać się dodatkowo do Ubezpieczenia Emerytalnego?
Jakie dochody podlegające opodatkowaniu są oczekiwane?
Być może dodatkowe przychody z wynajmu nieruchomości itp.

Ponieważ emerytura Riester jest później w wieku emerytalnym w całości opodatkowana.

Jeśli na przykład obecny dochód netto zostanie zwiększony o rzeczywistą stopę inflacji, szybko osiągnąć można najwyższą stawkę podatku dochodowego, 48% (zawierający podatek kościelny).

Niestety nie można dokonać ogólnych stwierdzeń, ponieważ gra tak wiele czynników.

Pozdrowienia z Górnej Bawarii

doradca finansowy

Napisany przez Geldbaum
Cześć readytorumble88,

zgadzam się z nettoberaterem. Rozliczenie następuje na koniec. Ocena produktu bez znajomości jego kontekstu jest niemożliwa. Musi być jakiś powód, dla którego udało Ci się naciągnąć na ten produkt? A przecież polisa działa już od kilku lat!

Dlaczego nagle zaczynasz martwić się kosztami? Skąd ta niepewność? Czy dlatego, że obecnie wszyscy mówią o kosztach i każdemu inwestorowi zaleca się zamiast tego inwestować w ETF-y?

Najpierw zastanów się nad swoimi celami!

Produkty zawsze przychodzą na końcu, po przemyśleniach. Premie, dodatki, nagrody, prezenty i inne korzyści, zarówno od państwa, jak i instytucji, generalnie powinny zostać pominięte przy zakupie, te przysmaki są jedynie granatami dymnymi przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych!

Napisany przez uwehaensch
Funduszowa polisa emerytalna jest kosztownym produktem, a szczególnie w przypadku AachenMünchener. Dotyczy to również, a może nawet głównie, kosztów bieżących (jakoś musi być finansowana DVAG). Jeśli chcesz ograniczyć straty, wtedy zawieszenie składek może nie być optymalne rozwiązanie. Koszty bieżące nie zmniejszą się znacząco, a czy wzrost wartości to zawsze pokryje? Z myślą o swoim nieruchomości(o finansowaniu) zaleciłabym tymczasowe zawieszenie umowy, później można się zastanowić, gdy finansowanie będzie gotowe.
Czy kwalifikuje się Pan/Pani do Wohnriester? Jeśli tak, można wypłacić środki na finansowanie nieruchomości lub przenieść je do riesterowskiego oszczędnościowego planu budowlanego. Jeśli nie, warto rozważyć, czy należy kontynuować Riester dla zabezpieczenia emerytalnego i ewentualnie przenieść się do tańszego dostawcy (niebędącego ubezpieczeniem funduszowym).

Napisany przez domrepp

Dawny przyjaciel (doradca finansowy DVAG) wcisnął mi tę polisę. Był to ogromny błąd.

Kiedy słyszę te terminy w kontekście inwestycji / zabezpieczenia, od razu stają mi dęba na głowie - zarówno z własnego doświadczenia, jak i doświadczenia znajomych.
Czy wie Pan, jak działa system DVAG, jak niskie są wymagania, aby móc łowić klientów dla DVAG, z jakimi partnerami DVAG współpracuje (Aachen Münchener, Bardenia,...), ....???
Gdyby Pan się wcześniej dokładnie zorientował, jestem pewien, że nie podjąłby Pan decyzji o zakupie tego produktu. Życzę, aby eksperci na tym forum mogli dać Panu cenne wskazówki.
Mogę dać Panu jeden tip: Poświęć trochę czasu na zastanowienie przed podpisaniem umowy!!

Jeśli nie, to należy zastanowić się, czy program Riester na emeryturę powinien kontynuować, a jeśli tak, to ewentualnie przenieść go do tańszego dostawcy (nie funduszowej ubezpieczenia).

dlaczego? Być może chce osiągnąć stopę zwrotu powyżej wskaźnika inflacji.....
I proszę nie brać pod uwagę publicznie dostępnego wskaźnika inflacji, ale ten oparty na podaży pieniądza i PKB, który jest odpowiedni.
wciąż nie znamy jego skłonności do ryzyka (skłonność do ryzyka oznacza nie to, że pieniądze znikają, ale jak dużą zmienność można znieść)
w przypadku klasycznego ubezpieczenia emerytalnego klient ma bardzo mały udział w całkowitych zyskach ubezpieczyciela (zasada niskiej wartości w przypadku akcji, zasada wartości księgowej w przypadku nieruchomości)

Z jakiego powodu nagle zaczynasz martwić się wskaźnikiem kosztów? Dlaczego ta niepewność? Ponieważ obecnie wszyscy mówią o kosztach i zamiast tego zalecają każdemu inwestowanie w ETF-y?

Dziękuję, przy czym zawsze mówię tylko o ETF-ach, ponieważ można je znaleźć w Google i wyobrazić sobie coś pod tym pojęciem. Istnieją jednak również portfele o niskich kosztach, które po prostu inwestują naukowo, czyli w cały wszechświat finansowy zgodnie z kapitalizacją rynkową świata, tak jak udowodnili to Markowitz, Miller, Sharpe w swoich pracach naukowych. Muszę to powoli i delikatnie wytłumaczyć ludziom, ponieważ większość zna tylko fundusze bankowe i ubezpieczeniowe i często miała już złe doświadczenia albo zna kogoś, kto stracił pieniądze.

W pierwszych rozmowach muszę zawsze najpierw wyjaśnić, dlaczego tak jest i poszerzyć temat.

Dlaczego wielu inwestorów posiada portfele funduszy?
Ze względu na transparentność i elastyczność.
Można także zbudować polisę ubezpieczeniową jak portfel funduszy.
Korzyści obejmują na przykład traktowanie podatkowe (bilansowanie, zamiana funduszy, opłata za usługi bez 19% VAT itp.)
Także wiele korzyści podczas spadku, jeśli się to zrobi właściwie.

Napisany przez Geldbaum
Cześć Doradco Netto, Rozumiem Twój sposób postępowania i jest on znacznie bardziej wartościowy niż to, co otrzymują większość inwestorów tam na zewnątrz. Zauważam w różnych forach, że ogólnie dyskutuje się już tylko o wskaźniku kosztów. Jesteś jednym z niewielu, którzy poruszają także temat dziedziczenia i jego traktowania podatkowego! Samo niskie opłaty początkowe i niskie koszty bieżące nie sprawiają, że inwestycja staje się dochodowa. To nie przynosi korzyści inwestorowi, jeśli prawie nic nie zapłacił za inwestycję i ostatecznie nie osiągnął zysku. W rezultacie może to ostatecznie być dla niego droższe, niż gdyby miał może 10% kosztów początkowych i odpowiedni zysk na koniec... Szkodliwe dla inwestora jest także przekonanie, że fundusze są tak transparentne, jak się to zawsze przedstawia. Szczególnie w przypadku ETF-ów istnieje wiele błędów śledzenia i to z dobrego powodu. Tutaj zarządcy osiągają znaczące marże z obrotów, nikt nie jest w stanie całkowicie zrozumieć transakcji. Najważniejsze, o czym wspomniałeś, to zatem: Trzeba poznać stan psychiczny i cele klienta. Najbardziej dochodowa i ekonomiczna inwestycja kapitałowa nie ma sensu, jeśli klient w nieodpowiednim momencie się wycofa, bo nie ma nerwów albo dlatego, że prasa znowu uważa, że trzeba siać panikę. Wtedy płochliwa stado szybko biegnie z wąskim polem widzenia i finansowo doprowadza samych siebie do upadku.

Tak, zgadzam się z Państwem.

Nettobrainer

Napisany przez uwehaensch

dlaczego? być może chce osiągnąć rentowność powyżej wskaźnika inflacji.....
I proszę, nie chodzi o publicznie ogłoszony wskaźnik inflacji, ale o ten oparty na ilości pieniądza i produktu krajowego brutto, który jest właściwy.
jeszcze nie znamy jego skłonności do ryzyka (skłonność do ryzyka nie oznacza, że pieniądze zniknęły, ale z jaką zmiennością możemy żyć)
w przypadku klasycznego ubezpieczenia emerytalnego klient ma bardzo niewielki udział w całkowitych zyskach ubezpieczyciela (zasada niskiej wartości w przypadku akcji, zasada wartości księgowej w przypadku nieruchomości)

Proszę po prostu przeczytać bez wprowadzania jakichkolwiek interpretacji. Nie mówiłem o klasycznych ubezpieczeniach emerytalnych.

Napisany przez Matthew Pryor

W przypadku klasycznego ubezpieczenia emerytalnego klient ma bardzo mały udział w całkowitych zyskach ubezpieczycieli (zasada niskiej wartości w przypadku akcji, zasada wartości księgowej w przypadku nieruchomości)

Nie mogę zauważyć w cytowanym tekście, że mowa jest o klasycznym ubezpieczeniu emerytalnym. Istnieją inne formy oprócz rozwiązań ubezpieczeniowych (planów oszczędnościowych bankowych, planów oszczędnościowych w funduszach...). Nawet w ramach klasycznego ubezpieczenia emerytalnego są dostawcy, którzy inwestują udzielone nadwyżki w fundusze. To warto najpierw uświadomić sobie.

Proszę po prostu czytać i nie interpretować niczego na siłę. Nie mówiłem o klasycznych ubezpieczeniach emerytalnych.

Pod ubezpieczeniem niezwiązanym z funduszem zrozumiałem klasyczne ubezpieczenie. Nigdy nie twierdziłem, że nie ma innych rozwiązań ubezpieczeniowych.

Jednak w wielu przypadkach (spadek, podatek od zysków kapitałowych) okładka ubezpieczeniowa jest bardzo interesująca.
Oczywiście nasuwa się pytanie, jakie cele ma klient.

Często zauważam, że w sprzedaży inwestycji dużą rolę odgrywa psychologia, ale traktowanie podatkowe nie odgrywa roli.
Sytuacja klienta zawsze jest inna.

Proszę być bardziej konkretowym

Czytam regularnie wasze komentarze, w których krytykujecie Matthew Pryor i uwehaensch.
Byłbym ciekawy, czym się zajmujecie zawodowo.
Skoro tak dobrze się znacie, to nie powinno być to problemem, prawda?

Regularne mówienie o tym, że wiecie wszystko lepiej (dając argumenty, które nie mają nic wspólnego z tematem) i ukrywanie się w anonimowości jest łatwe. Powiedzcie coś więcej o sobie.
I proszę o podanie strony internetowej. Przecież macie stronę internetową, gdzie wasza gruntowna wiedza nie tylko powinna być udostępniana czytelnikom tutaj, prawda?
Ja to robię.
Wtedy będę mógł was traktować poważnie.

Pozdrowienia z Górnej Bawarii

doradca internetowy

rozumiem pod pojęciem ubezpieczenie klasyczne w ramach nie funduszy powiązanych emerytura kapitałowa. Nigdy nie twierdziłem, że nie istnieją inne rozwiązania ubezpieczeniowe.

Jednak w wielu sytuacjach (spadek, podatek od zysków kapitałowych) płaszcz ubezpieczenia jest bardzo interesujący.
Oczywiście rodzi się pytanie, jakie cele ma klient.

Zauważam, że w sprzedaży usług finansowych wiele zależy od psychologii, ale traktowanie podatkowe nie odgrywa roli.
Sytuacja klienta zawsze jest inna.

w takim razie proszę być konkretnym

nieustannie widzę, jak krytykujecie Matthewa Pryora i uwehaenscha.
Chętnie bym się dowiedział, czym się zajmujecie zawodowo.
Skoro macie takie duże doświadczenie, to nie powinno być problemem, prawda?

Regularnie udowadniać, że wiecie lepiej (poprzez argumenty, które nie dotyczą istoty tematu) i ukrywać się w anonimowości jest proste. A więc dajcie więcej informacji o sobie.
Ja to robię.
Dopiero wtedy będę mógł was traktować poważnie.

pozdrowienia z Górnej Bawarii

Nettoberater

Przede wszystkim nie obchodzi mnie, czy mnie traktują poważnie. Dużo mówią bez sensu, inaczej mówiąc, dużo mówią i mało mówią. To mnie nie imponuje. Co robi zawodowo Uwe Hänsch? Skorzystaj z wyszukiwarki internetowej, a w ciągu kilku sekund dowiesz się odpowiedzi. To nie jest trudne. Mała wskazówka: Nie prowadzi szkoły jazdy. A co ja robię zawodowo? Nie musieliby tego wiedzieć. Nie traktuję forum jako platformy do nachalnego promowania moich usług.
Przynajmniej w tym wpisie nie krytykowałem ciebie, tylko zauważyłem, że twoja wiedza na temat rynku Riester jest wyraźnie ograniczona. Jeśli chcą to odebrać jako krytykę, to niech będą.
A co dokładnie nie powinno stanowić problemu?

Czemu piszesz teraz o uwehaensch. Powinien on raczej odpowiedzieć sam.

Poprzez nie stanowi problemu mam na myśli, że ujawniasz więcej o sobie. Skrywasz się za anonimowością.

Na podstawie jakich faktów stwierdzasz, że moja wiedza na temat Riester jest ograniczona?

Czy uważasz, że jeszcze tego nie zrobiłem? Przynajmniej na razie nie znalazłem strony internetowej pod nazwą uwehaensch w Paderborn. Ale nie szukałem długo, jeśli nie pojawi się nic na początkowych stronach.

Napisany przez sapine
Najpierw zastanowiłbym się, czy ta konfiguracja finansowania ma sens dla TO.

Napisany przez Geldbaum
Czy nie powinniśmy wrócić do kwestii pierwotnego pytania, które rozpoczęło ten post? Osoba, która je zadaje, również prosi o opinię, aby skierować z powrotem temat dyskusji. Dzięki!:-)

@nettoberater: każdemu czasem nie udaje się dobrze zinterpretować pytania, no i co z tego?! Też chciałbym czasem otrzymać więcej informacji od pytającego, aby móc udzielić bardziej szczegółowej i precyzyjnej odpowiedzi. Osoba odpowiadająca może udzielić odpowiedzi jedynie z własnej perspektywy, a czasem ma zupełnie inne rzeczy przed oczami, niż zakłada pytanie.

To związane jest z własnym światem doświadczeń, zasobami wiedzy i filtrami percepcyjnymi...

Nie wierzę również, że ktoś kwestionuje Państwa kompetencje!

Chociaż z mojego punktu widzenia, wypowiedzi te nie wydają się być zarzutem ani atakujące wobec Państwa!
Nawet jeśli tak było, to może Państwu to być obojętne...

Każdemu pozostaje do dyspozycji, jak bardzo chce się eksponować publicznie... albo i nie...

Powyższe wypowiedzi moje nie mają na celu atakowania Państwa ani nawet zachęcania do kontynuowania tego tematu w tym poście!

@Wszystkim: w końcu nie ma znaczenia, kto jaką posiada wiedzę. W internecie każdy czuje się zobowiązany, czy jest kwalifikowany czy nie, do udzielenia odpowiedzi zadającemu pytanie.

Napisany przez Logrono
Coroczne opłaty za obsługę i administrowanie nigdy nie były odpowiednio przedstawiane klientom w ramach Renty Riseter. Każdy klient myślał, że opłata za pośrednictwo była jedynym kosztem. Rocznym kosztem administrowania w wysokości 25% jest wyzyskiem. Osoby, które nie otrzymują świadczeń państwowych, ponoszą roczne straty w wysokości 25%.

Tak, szczegóły znajdziesz w karcie informacyjnej produktu. To, że koszty zarządzania nie mogą być ustalone na cały okres trwania umowy, powinno być oczywiste. Jeśli koszty okażą się niższe niż pierwotnie zakładano, ubezpieczeni powinni być odpowiednio zaangażowani, przynajmniej w 50%. A ci, którzy nie mają uprawnień do otrzymywania dopłat, w ogóle nie powinni uczestniczyć w systemie emerytalnym Riester.

Tak jest. Od 2008 roku ubezpieczyciele muszą wydawać klientom kartę informacyjną o produkcie.
Koszty produktu są poprawne. W przypadku kosztów funduszy nie wszystkie koszty muszą być podane. Można powiedzieć, że od 0,5 do 3% należy doliczyć w zależności od funduszu.

Tutaj mamy na myśli zarządzane fundusze

Napisany przez oschneider
Dlaczego nie funduszowy????

Nie napisałem, że fundusze z inwestycjami kapitałowymi są złe. Tylko zarządzane fundusze mają wysokie koszty i starają się tylko przebić swój indeks. Według badania prof. Webera z uniwersytetu w Mannheim udaje się to tylko 1% przez okres 5 lat. Istnieją inne prace naukowe na ten temat. Szczegóły na ten temat byłyby zbyt obszerne tutaj. Istnieje jednak wystarczająca ilość alternatyw. To zależy jednak od mentalności inwestora. Pozdrowienia z Górnego Bawarii doradca Finansowy

Napisany przez xLyriczZ

Kiedy słyszę te pojęcia w kontekście inwestycji / zabezpieczenia / ochrony, od razu stają mi dęba na głowie - z własnego doświadczenia i doświadczeń moich znajomych.
Czy wie Pan/i, jak działa system DVAG, jak niskie są wymagania, aby móc reprezentować DVAG w pozyskiwaniu klientów, z jakimi partnerami współpracuje DVAG (AachenMünchener, Badenia,...), ....???
Gdyby Pan/i wcześniej się rozeznał/a, jestem pewien/a, że nie zawarł/aby Pan/i tego produktu. Życzę Panu/i, aby eksperci tutaj na forum mogli udzielić Panu/i cennych wskazówek.
Mogę dać Panu/i jedną wskazówkę: Zainwestuj trochę czasu przed podpisaniem umowy!!

AachenMünchener, Badenia*

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata