- pn lut 22, 2016 4:41 pm
Witam drodzy eksperci finansowi,
po wielu spotkaniach konsultacyjnych dotyczących mojej finansowania budowy czuję się w zasadzie gorzej poinformowany niż przedtem.
Przeczytałem kilka postów na tym forum, uważałem je za pomocne i mam nadzieję, że i ja mogę otrzymać trochę wsparcia.
Historia jest nieco skomplikowana, ale postaram się ją zrozumiale przedstawić.
Nieruchomość, o którą chodzi, została zakupiona przez moją matkę i jej ówczesnego partnera życiowego w 2014 roku.
To duży Dom (z 1964 roku) z 3 jednostkami mieszkalnymi. 2 z nich są używane prywatnie, a jedna jest wynajmowana.
Wartość nieruchomości w obecnym stanie (prawie surowym) wynosi około 200000,-€. W tę kwotę wliczono już pewne duże inwestycje (dach, okna, ogrzewanie).
Dom ma otrzymać standard KfW55, a odpowiednie dotacje zostały złożone, ale jeszcze nie zostały pobrane (łączna kwota dotacji 37500 €)
Ocena wartości banku - 390000€ po zakończeniu budowy.
Obecny plan:
1. Jednostka mieszkaniowa - matka + partner życiowy
2. Jednostka mieszkaniowa - moja dziewczyna (24 lata) + ja (28 lat)
3. Jednostka mieszkaniowa - wynajem dla osób trzecich
Aby uczynić mój apartament mieszkalnym, podpisałem wówczas kredyt równo-odsetkowy w wysokości 80000,- w moim banku domowym.
W tym samym czasie został również umieszczony hipoteczny obligo w wysokości 200000,- €. Miał on służyć wyłącznie jako zabezpieczenie, a nie jako aktywny element finansowania.
Partner życiowy mojej matki nie jest już aktualny, co skłoniło mnie do zakupu jego części (połowa udziałów).
Cena zakupu: 100000,- €
Nieuregulowane inwestycje moje: około 180000,-€
Czyli łączna kwota do sfinansowania wynosi 280.000 €
Mam rachunek oszczędnościowo-budowlany na 50000,- (oprocentowanie odsetek dodatnich 1,00% i odsetek od zadłużenia 1,95%), jednak zgromadzono na nim około 14000€.
Otrzymam dotacje KfW w wysokości co najmniej 50%
Przychody z czynszu wynoszą około 300€ czynszu netto
Moje średnie wynagrodzenie netto wynosi 2400,- przy czym dodatkowe wypłaty, takie jak premie, świąteczne i urlopowe pieniądze, nie są uwzględnione.
Nie muszę finansować samochodu ze względu na służbowy samochód.
Dochodów mojej dziewczyny narazie nie chcę uwzględniać.
Chciałbym wybrać finansowanie w taki sposób, aby nadal móc odkładać trochę pieniędzy.
Przy obecnym poziomie oprocentowania moim (laickim) zdaniem sensem jest długoterminowe zabezpieczenie odsetek. Na przykład 20-letnie zabezpieczenie odsetek.
Otrzymałem różne oferty, ale szczerze mówiąc, trudno mi dokonać różnicowania i podjąć mądrą decyzję.
Jako przykład ta oferta:
kredyt TA połączony z kredytem równo-odsetkowym:
kredyt równo-odsetkowy:
Kwota kredytu: 80000€
Ustalony odsetek od zadłużenia: 1,35% (Efektywnie 1,36%)
Zabezpieczenie odsetek: 8 lat
Pozostałe zadłużenie: 67000 €
Miesięczna rata: 235,-€
Nadpłata 5% i jednorazowa nadpłata w wysokości 37500€ (dotacje KfW)
kredyt TA:
kredyt TA: 200000€
Okres pożyczki TA: 10 lat
Ustalona stopa procentowa od zadłużenia: 0,7 %
Zabezpieczenie odsetek: 10 lat
Efektywna stopa procentowa roczna: 0,75
Rachunek oszczędnościowo-budowlany:
Kwota oszczędnościowa Bausparsumme: 200000€
Oprocentowanie odsetek dodatnich: 0,1%
Przydział przy: 43%
Oprocentowanie od zadłużenia i wypłaty w 100%: 2,15%
Efektywna stopa procentowa roczna po przydziale: 2,44%
Miesięczna kwota oszczędnościowa w latach 2016-2026: 751€ + opłata odsetkowa 116,67€
Miesięczna kwota oszczędnościowa w latach 2026-2036: 1023€
Okres spłaty kredytu z rachunku oszczędnościowo-budowlanego wynosi 10 lat, 2 miesiące
Całkowity okres kredytowania 20 lat i 2 miesiące
Oszczędności z rachunku oszczędnościowo-budowlanego: 88423€
pożyczka z rachunku oszczędnościowo-budowlanego: 111576€
Koszty rachunku oszczędnościowo-budowlanego:
Opłata za aktywację 2000€
Opłaty roczne 131€
Odsetki od zadłużenia 12680 €
Całkowita kwota 14811€
pomniejszona o odsetki dodatnie w wysokości 434 €
14376,- €
Koszty kredytu TA:
14000,40 €
Suma kosztów z kredytu TA i rachunku oszczędnościowo-budowlanego od początku obliczeń: 28377,-€
Podchodzę sceptycznie do tej propozycji i chciałbym otrzymać rzetelną opinię.
Moim zdaniem bardziej korzystnym rozwiązaniem dla mnie byłoby kredyt równo-odsetkowy z długotrwałym zabezpieczeniem odsetek.
Podział tego na dwie pożyczki i uzupełnianie ich o tyle, ile to możliwe, poprzez nadpłaty.
Zarządzanie moimi finansami nie jest moją ulubioną czynnością, dlatego jestem podatny na niewłaściwe porady.
Czekam na każdą opinię i z góry dziękuję.
po wielu spotkaniach konsultacyjnych dotyczących mojej finansowania budowy czuję się w zasadzie gorzej poinformowany niż przedtem.
Przeczytałem kilka postów na tym forum, uważałem je za pomocne i mam nadzieję, że i ja mogę otrzymać trochę wsparcia.
Historia jest nieco skomplikowana, ale postaram się ją zrozumiale przedstawić.
Nieruchomość, o którą chodzi, została zakupiona przez moją matkę i jej ówczesnego partnera życiowego w 2014 roku.
To duży Dom (z 1964 roku) z 3 jednostkami mieszkalnymi. 2 z nich są używane prywatnie, a jedna jest wynajmowana.
Wartość nieruchomości w obecnym stanie (prawie surowym) wynosi około 200000,-€. W tę kwotę wliczono już pewne duże inwestycje (dach, okna, ogrzewanie).
Dom ma otrzymać standard KfW55, a odpowiednie dotacje zostały złożone, ale jeszcze nie zostały pobrane (łączna kwota dotacji 37500 €)
Ocena wartości banku - 390000€ po zakończeniu budowy.
Obecny plan:
1. Jednostka mieszkaniowa - matka + partner życiowy
2. Jednostka mieszkaniowa - moja dziewczyna (24 lata) + ja (28 lat)
3. Jednostka mieszkaniowa - wynajem dla osób trzecich
Aby uczynić mój apartament mieszkalnym, podpisałem wówczas kredyt równo-odsetkowy w wysokości 80000,- w moim banku domowym.
W tym samym czasie został również umieszczony hipoteczny obligo w wysokości 200000,- €. Miał on służyć wyłącznie jako zabezpieczenie, a nie jako aktywny element finansowania.
Partner życiowy mojej matki nie jest już aktualny, co skłoniło mnie do zakupu jego części (połowa udziałów).
Cena zakupu: 100000,- €
Nieuregulowane inwestycje moje: około 180000,-€
Czyli łączna kwota do sfinansowania wynosi 280.000 €
Mam rachunek oszczędnościowo-budowlany na 50000,- (oprocentowanie odsetek dodatnich 1,00% i odsetek od zadłużenia 1,95%), jednak zgromadzono na nim około 14000€.
Otrzymam dotacje KfW w wysokości co najmniej 50%
Przychody z czynszu wynoszą około 300€ czynszu netto
Moje średnie wynagrodzenie netto wynosi 2400,- przy czym dodatkowe wypłaty, takie jak premie, świąteczne i urlopowe pieniądze, nie są uwzględnione.
Nie muszę finansować samochodu ze względu na służbowy samochód.
Dochodów mojej dziewczyny narazie nie chcę uwzględniać.
Chciałbym wybrać finansowanie w taki sposób, aby nadal móc odkładać trochę pieniędzy.
Przy obecnym poziomie oprocentowania moim (laickim) zdaniem sensem jest długoterminowe zabezpieczenie odsetek. Na przykład 20-letnie zabezpieczenie odsetek.
Otrzymałem różne oferty, ale szczerze mówiąc, trudno mi dokonać różnicowania i podjąć mądrą decyzję.
Jako przykład ta oferta:
kredyt TA połączony z kredytem równo-odsetkowym:
kredyt równo-odsetkowy:
Kwota kredytu: 80000€
Ustalony odsetek od zadłużenia: 1,35% (Efektywnie 1,36%)
Zabezpieczenie odsetek: 8 lat
Pozostałe zadłużenie: 67000 €
Miesięczna rata: 235,-€
Nadpłata 5% i jednorazowa nadpłata w wysokości 37500€ (dotacje KfW)
kredyt TA:
kredyt TA: 200000€
Okres pożyczki TA: 10 lat
Ustalona stopa procentowa od zadłużenia: 0,7 %
Zabezpieczenie odsetek: 10 lat
Efektywna stopa procentowa roczna: 0,75
Rachunek oszczędnościowo-budowlany:
Kwota oszczędnościowa Bausparsumme: 200000€
Oprocentowanie odsetek dodatnich: 0,1%
Przydział przy: 43%
Oprocentowanie od zadłużenia i wypłaty w 100%: 2,15%
Efektywna stopa procentowa roczna po przydziale: 2,44%
Miesięczna kwota oszczędnościowa w latach 2016-2026: 751€ + opłata odsetkowa 116,67€
Miesięczna kwota oszczędnościowa w latach 2026-2036: 1023€
Okres spłaty kredytu z rachunku oszczędnościowo-budowlanego wynosi 10 lat, 2 miesiące
Całkowity okres kredytowania 20 lat i 2 miesiące
Oszczędności z rachunku oszczędnościowo-budowlanego: 88423€
pożyczka z rachunku oszczędnościowo-budowlanego: 111576€
Koszty rachunku oszczędnościowo-budowlanego:
Opłata za aktywację 2000€
Opłaty roczne 131€
Odsetki od zadłużenia 12680 €
Całkowita kwota 14811€
pomniejszona o odsetki dodatnie w wysokości 434 €
14376,- €
Koszty kredytu TA:
14000,40 €
Suma kosztów z kredytu TA i rachunku oszczędnościowo-budowlanego od początku obliczeń: 28377,-€
Podchodzę sceptycznie do tej propozycji i chciałbym otrzymać rzetelną opinię.
Moim zdaniem bardziej korzystnym rozwiązaniem dla mnie byłoby kredyt równo-odsetkowy z długotrwałym zabezpieczeniem odsetek.
Podział tego na dwie pożyczki i uzupełnianie ich o tyle, ile to możliwe, poprzez nadpłaty.
Zarządzanie moimi finansami nie jest moją ulubioną czynnością, dlatego jestem podatny na niewłaściwe porady.
Czekam na każdą opinię i z góry dziękuję.