Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie

Napisany przez henning
Cześć,

W ciągu ostatnich dni trochę poczytałem tutaj i już udało mi się zgromadzić kilka informacji. Proszę mi nie zrobić na złość, jeśli podobny temat dotyczący mojej sytuacji już istnieje.

Chciałem dowiedzieć się, jak wygląda sprawa z finansowaniem budowy, na przykład czy jest to realistyczne czy nie.

Wspólne miesięczne netto wynosi około 3350,00 €.

Po odliczeniu wszystkich potrąceń i stałych kosztów miesięcznych, pozostaje nam dostępne netto w wysokości 1564,00 €. Jeśli przyjmiemy, że miesięczna rata kredytu mieszkaniowego wynosi 850,00 €, to dostępne netto nie zmienia się zbytnio, poza dodatkowymi kosztami związanymi np. z domem.

Mamy teraz dwie warianty, które rozważamy. Pierwsza opcja to gromadzenie miesięcznie kwoty X przez 1-2 lata, co pozwoli nam zaoszczędzić około 10-15 tys. €. Druga opcja to finansowanie bez wkładu własnego.

Moje miesięczne netto wynosi 1700,00 €, a mojej dziewczyny 1100,00 €. Wiemy, że to niestety nie jest zbyt wysoka kwota.

Do tego dochodzą 190,00 € zasiłku rodzinne i 360,00 € alimentów od ojca dziecka. Te alimenty teoretycznie nie można doliczyć do dochodu, zdaje się.

Obaj jesteśmy zatrudnieni na czas nieokreślony. Ponadto jeden z nas pracuje w sektorze publicznym. Nie ma negatywnych wpisów w rejestrze dłużników.

Spekulujemy o domu prefabrykowanym KFW 55, ponieważ jest on wspierany przez różne programy pomocowe. Chcielibyśmy mieć Dom o powierzchni między 120 a 130 m2.

Ustaliliśmy limit w wysokości maksymalnie 220 000,00 €. Wliczone są w to wszystkie koszty związane z budową i dodatkowe koszty.

Zakładajmy, że wybieramy Dom za 135 000,00 € zgodny z normą KFW 55 (jeśli finansowo jest to w ogóle możliwe). Dodajmy koszty zakupu działki w wysokości 20-25 000 € (rodzinna sprawa), 20-30 000,00 € na koszty dodatkowe związane z budową, dodatkowo 10-15 000 € na płytę fundamentową. Na wszelki wypadek pozostawmy pewien zapas na nieprzewidziane wydatki.

Mam nadzieję, że te informacje po naszej stronie pozwolą Wam ocenić, czy to jest realistyczne, czy nie.

Napisany przez BenniG
Podstawowo, nie wygląda to źle, mając dochód w wysokości 3 350 € miesięcznie, by sfinansować 220 000 €.

Ale:
Co rozumiesz przez po wszystkich potrąceniach i stałych kosztach?
Albo inaczej, co zostało zrobione do tej pory z 1 564 €?

Jeśli do tej pory nic nie zaoszczędziliście, powinniście najpierw spróbować odłożyć trochę pieniędzy przez kilka miesięcy, które przekraczają czynsz, aby zobaczyć, czy życie dla was nadal będzie warte życia.

Co musicie zrobić w domu prefabrykowanym jako wkład własny, aby kosztował tylko 135 000 €?
Za każde 10 € wkładu własnego należy przyjąć około godziny.

Napisany przez henning
Hej!

Poprzez koszty stałe mam na myśli wszystko, co płatne jest co miesiąc. Obejmuje to 2 samochody z kosztami paliwa, różne ubezpieczenia, obecną czynsz razem z kosztami prądu, telefon komórkowy, internet. I minimalną część wydatków na jedzenie, która jest trudna do oszacowania, ponieważ wartość ta się zmienia. Muszę dodać, że jeden z samochodów jest sfinansowany, ale z niską ratą 220 euro, ponieważ wpłacona została odpowiednio duża zaliczka.

Z tych 1500 € trzeba odjąć koszty dodatkowe związane z ewentualnym domem, oszacowałbym je na 350 do 400 euro miesięcznie.

Z obecnymi 1500 € nie możemy uwzględniać, ponieważ wynajęliśmy dwa mieszkania, praktycznie jako teoretyczne miejsce odwrotu. W gruncie rzeczy to bez sensu, gdyż już razem mieszkamy. Dlatego rozważaliśmy zaoszczędzenie na drugim czynszu i odłożenie go na bok.

Na ten moment nie uwzględniłem własnych działań, ponieważ teraz mam w głowie temat budowy domu i chciałbym się dogłębnie zorientować. Jestem wykwalifikowanym hydraulikiem i mógłbym zaoferować taką samodzielność. Układanie podłóg i płytek nie stanowi również problemu.

///edycja:

Przeczytałem pytanie z błędu. No cóż, cena domu była rzucana tak na oko, na przykład na stronie Danwood. Do tego dochodzi konieczność opłacenia sobie płyty fundamentowej, a ewentualnie dodatkowe koszty za standard KFW 55.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Henning,

spróbuj obliczyć, o ile może wzrosnąć oprocentowanie, aby twoje oszczędności w wysokości od 10 000 do 15 000 euro miały pozytywny skutek. Załóżmy, że musisz w ciągu 2 lat finansować o 15 000 euro mniej - jak wysokie może być oprocentowanie, aby te 15 000 euro mniejszego zadłużenia miały sens ekonomiczny. Faktycznie nie jest konieczne posiadanie tych 15 000 euro teraz, zakładając, że wartość nieruchomości - która będzie sprzedana w rodzinie po niższej cenie niż wynosi jej wartość rynkowa - pozostawia możliwość obniżenia pożyczki na równoważenie dodatkowych kosztów.

Prawdopodobnie musicie płacić czynsz, a moim zdaniem czekanie się nie opłaca, raczej niesie ze sobą ryzyko, że niższa kwota kredytu zrekompensuje się przez niewielki wzrost oprocentowania. Mogę to zakładać, ponieważ obecnie jesteśmy znowu blisko historycznie niskich poziomów, prawie o 1% lepiej niż rok temu, kiedy oprocentowanie trochę się poprawiło.

Dla mnie nie ma tu o czym rozważać - jeśli czasowo i energetycznie jest możliwe zrealizowanie tego planu teraz, to zrobiłbym to teraz. Można założyć pozytywną opinię kredytową na podstawie dostępnych liczb i danych, nie będzie gorszego oprocentowania z powodu braku 15 000 euro (należałoby ustawić wielkość działki i wartość rynkową ziemi w stosunku do ceny sprzedaży) i pozytywna opinia kredytowa nie spotka na żadne przeszkody.

Napisany przez hoehlenbewohner
Nie otrzymasz w Niemczech mieszkalnego domu o powierzchni 120-130m² za 135.000€, bez znaczenia czy jest to Dom prefabrykowany czy nie.
Dodaj kolejne 100.000€ i nadal będzie to trudne do zrealizowania w wielu regionach.

Napisany przez henning
Dziękuję dotychczas za odpowiedzi.

Działka ma ogólną powierzchnię 1207 m2 - jednak ja kupię tylko 500 m2. Ponieważ to całe przedsięwzięcie odbywa się w rodzinie, jest to dość tanie. Ponadto należy dodać, że działka jest w pełni uzbrojona.

Jeśli uda mi się teraz to wszystko zrealizować, będę musiał podjąć finansowanie wynoszące ponad 100% - ponieważ kapitał własny zostanie zgromadzony dopiero za rok.

Warto dodać, że ja i moja dziewczyna mamy po 25 lat, a w młodym wieku po prostu żyje się i nie zawsze myśli się o gromadzeniu kapitału własnego.

Znalezienie domu w tej kwocie wydaje mi się również nierealistyczne. Ale przecież te wszystkie domy z bala od firm Danwood i innych są oferowane. Na pewno możesz mi wyjaśnić, dlaczego nie są one zamieszkane.

Do tej pory zajmowałem się tylko budową surową w związku z instalacją wodociągową

Napisany przez BenniG

Ale te wszystkie domy prefabrykowane od Danwood i innych są oferowane. Na pewno potrafisz mi wyjaśnić, dlaczego nie są one zamieszkalne.

Dotychczas byłem zawsze tylko na etapie surowego budynku, żeby przygotować instalację wodociągową.

I dokładnie taki Dom można mieć za około 135.000 €. Izolacja, płyty gipsowe, instalacje, ogrzewanie, elektryka, ceramika łazienkowa itp. leżą pięknie spakowane na zewnątrz.

Napisany przez henning
Czyli lepiej z tego zrezygnować? Mam na myśli firmy takie jak Danwood i inne, które oferują te domki za około 30 000 € w stanie gotowym do zamieszkania.
Dla laika jest to niesamowicie trudne do ogarnięcia, sam widziałem kilka takich domów w tej cenie, gotowych do zamieszkania - wyglądało to dobrze.
Ale to był tylko pierwszy rzut oka, w końcu nie mieszkam w takim domu i dlatego ciężko mi wydać jakąś opinię na ten temat.
Być może ktoś z tego forum ma doświadczenie z takimi taniymi domami.

Aby wrócić do tematu, na podstawie moich danych możliwe byłoby rozważenie ewentualnego kredytu budowlanego?

Nie, źle to rozumiesz.
Na pewno nie dostaniesz domu pod klucz o podanej wielkości za 135 000€.
Podaj linki do ofert, bo najwyżej za tę cenę dostaniesz Dom do wykończenia.
Przeciętny Dom jednorodzinny z roku 2016 jest budowany od 350 000€, Danhaus też nie potrafi działać cudów.

Napisany przez henning
https://www.danwood.de/hauser/eineinh...ving-point-122

To tylko przykład, ale nie podoba mi się układ lub rozmiar poszczególnych pomieszczeń.

Jak już wspomniałem, chcę się przede wszystkim dowiedzieć. Jeśli jest podana cena i pod spodem napisane klucz w ręku, można założyć, że tak jest?

Niezależnie od tego, że w przypadku Danwood cena fundamentu jest dodatkowa oraz kilka innych drobnych spraw.

Joa, dobre domy Danwood z Polski.
Sprawdź to, policz prace ziemne, płytę fundamentową i brakujące elementy w BLB (w standardzie brakuje m.in. szafy elektrycznej i schody z płyt wiórowych), wtedy możesz się zamknąć w 200 000€.
Wtedy jednak otrzymasz parapety z plastiku, ścianki z płyt gipsowych i po prostu bardzo prostą jakość.
Dostajesz to, za co płacisz, a ceny katalogowe to tylko lep na oczy i nic więcej.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć Henning,

kilka lat temu również zainteresowaliśmy się tematem domów prefabrykowanych. Niestety, sprzedawcy domów przede wszystkim chcą twojego podpisu na umowie kupna, dopiero potem ujawniają prawdziwe koszty. Koszty, o których dzisiaj nie masz pojęcia.

Na początek jest kwestia przenośnego WC, które musi dostarczyć inwestor, a także konieczność zapewnienia wody/badania gruntu, prac ziemnych, itd. Do tego dochodzi jeszcze wybór materiałów, gdzie dowiesz się, co tak naprawdę zawiera standardowa umowa, którą już jednak podpisałeś. Zadanie buduje się przecież tylko raz... może okazać się drogie. Kilka dodatkowych gniazdek, fachowa podłoga zamiast taniego laminatu, itp.

Jak już ktoś wspomniał, to są ceny pokazowe... I jak sam wspomniałeś, nie masz pojęcia, co tak naprawdę oznacza klucz w ręku (!)...

I główny problem przy budowie bez kapitału własnego - musiałbyś zatrudnić eksperta, jak architekta, który stanie po twojej stronie i będzie bronił twoich interesów, ale zazwyczaj brakuje na to pieniędzy. Firma budowlana, niezależnie czy to Dom prefabrykowany czy murowany, chce na tym zarobić (co jest zrozumiałe) i działa w swoim interesie.

Napisany przez henning
Cześć, dzięki za opinię.

Czy poza tym finansowanie wydaje się realistyczne?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Do budowy domu uważam, że nie jest to wykonalne, lub bardzo ryzykowne. Ponieważ tutaj można łatwo doliczyć kilka tysięcy euro dodatkowych kosztów. Wtedy mielibyście praktycznie już sfinansowane 110% i byłoby trudno jeszcze gdzieś dostać dodatkowe finansowanie.

Kupienie istniejącej nieruchomości mogłoby już w Waszym przypadku działać, ale też trzeba uważać.

Moja rada byłaby, jak już wspomniano, odłożyć realnie pieniądze na 1-2 lata, co jest możliwe, wtedy mielibyście za 2 lata albo planowany wkład własny, albo wniosek, że jednak to nie działa.

Dodatkowo zalecałbym prowadzenie domowego budżetu i naprawdę ZAPISYWANIE WSZYSTKIEGO, co się wydaje. Wtedy ma się prawdziwy przegląd, ponieważ ten zdanie:

I minimalna część wydatków na żywność, która jest trudna do obliczenia, ponieważ ich wartość odpowiednio się zmienia.

Zasadniczo zgadza się, ale w ciągu kilku miesięcy powstaje średnia, z którą można się liczyć.

Napisany przez marco-finance
Cześć Henning,

obecnie wasza sytuacja finansowa nie wygląda tak źle. Ale czy już myśleliście o planowaniu swojej przyszłej rodziny? Ponieważ jeśli Twoja dziewczyna znowu zajdzie w ciążę, część jej wynagrodzenia odpadnie. Zawsze trzeba się liczyć z tym, że ktoś może ze swojej strony również mniej dołożyć. Czy będziecie w stanie sobie poradzić w takiej sytuacji?

Na waszym miejscu zajrzałbym (jak już było napisane) do już wybudowanych domów. Na pewno będziecie musieli jeszcze wiele przerobić, aby spełnić wasze oczekiwania. Oczywiście może się zdarzyć, że będzie trzeba wymienić dach lub ogrzewanie, ale jeśli zabierzecie ze sobą eksperta na przegląd, będzie mógł was lepiej poinformować o kosztach, które was czekają w najbliższych latach.

Wszystkiego najlepszego

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata