Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Pytania początkujących dotyczące interfejsu zamówień Comdirect

Napisany przez Aeil1967
Cześć wszystkim,

Dziś złożyłem moje pierwsze zamówienia i jeszcze nie do końca wiem, co kryje się za poszczególnymi punktami. Być może możecie mi to wyjaśnić.

Zgodnie z poniższym linkiem przykładowym znajdziecie przykładową transakcję zakupu:

Czego jeszcze nie rozumiem, to ustawianie limitów. Jeśli mówię cheap/best przy limicie, otrzymuję swoje akcje po najbliższej cenie, na własne ryzyko, czy cena jest wyższa niż czy też niższa. Czy to się zgadza?

Teraz mogę anulować tę opcję, wpisując liczbę do pola limitu. Jeśli ta liczba jest niższa od aktualnej ceny, zamówienie zostanie wykonane dopiero wtedy, gdy cena spadnie do tej liczby. Jeśli liczba jest wyższa od aktualnej ceny, zamówienie zostanie wykonane, gdy cena wzrośnie do tej wartości. Czy tak?

Ale jak ustawić stop loss?
Jeśli wpiszę wartość w limicie, która jest o dwa procent niższa niż aktualna cena i RÓWNOCZEŚNIE wybiorę Stop/loss Stop/Buy w dodatkowych ustawieniach zamówienia, czy ustawiam stop loss na 98%?

Czy muszę najpierw dokonać zakupu, a następnie ustawić STOPP LOSS przy pomocy zlecenia sprzedaży?

Może ktoś mógłby mi to wytłumaczyć w prosty sposób, bo nie jestem mądrzejszy z internetowych wyjaśnień.

Czy validity będąca day valid oznacza, że moje limity są ważne tylko dziś? W przeciwnym razie mogę ustawić ważność do wybranego końca miesiąca.

Przepraszam, to na pewno pytania początkującego, ale każdy jakoś zaczyna. Dziękuję!!!

Napisany przez Cici

Jeśli powiem "limit najtańszy/najlepszy", to dostanę swoje akcje po cenie możliwie jak najszybciej, na własne ryzyko, czy cena jest wyższa czy niższa. Czy to jest prawda?

Tak.

Teraz mogę anulować tę opcję, wprowadzając liczbę w polu limitu. Jeśli ta liczba jest niższa niż aktualna cena, zlecenie zostanie wykonane dopiero wtedy, gdy cena spadnie do tej liczby. Jeśli liczba jest wyższa niż aktualna cena, zlecenie zostanie wykonane, gdy cena wzrośnie do tej wartości. Prawda?

Limit w zleceniach kupna to cena, którą maksymalnie jesteś gotów zapłacić; w zleceniach sprzedaży to cena, którą chcesz minimalnie osiągnąć.

Jeśli wprowadzę wartość w limicie, która jest o dwa procent niższa niż aktualna cena i JEDNOCZEŚNIE wybiorę opcję Stop Loss / Stop Buy w dodatku do zlecenia, czy ustanawiam w ten sposób Stop Loss na poziomie 98%?

To zależy od tego, czy dokonujesz zakupu czy sprzedaży. Stop Loss dotyczy sprzedaży, Stop Buy dotyczy zakupu.

Czy muszę najpierw dokonać zakupu, a następnie ustawić Stop Loss poprzez zlecenie sprzedaży?

Powinieneś móc ustawić Stop Loss tylko dla akcji, które już masz w portfelu, w przeciwnym razie to nie ma wiele sensu. Możliwe jednak, że przy zamówieniu zakupu możesz od razu ustawić zlecenie Stop Loss, to znaczy, złożyłbyś wtedy zlecenie zakupu oraz zlecenie Stop Loss. Nie jestem jednak pewien, czy jest to możliwe w Comdirect.

Może ktoś mógłby mi to wytłumaczyć w sposób przystępny, bo ani z internetowych źródeł nie staję się mądrzejszy

Czy czytałeś stronę dotyczącą dodatkowych opcji zleceń na Wikipedii? Tam wszystko jest wyjaśnione w sposób zrozumiały, również z przykładami. Ale jeśli wyjaśnienia z internetu ci nie pomagają, to teoretycznie te pytania tutaj też nie mają sensu.

Napisany przez Aeil1967
Super, bardzo dziękuję za Twoje wyjaśnienia... Wczoraj oglądałem jeszcze filmy i teraz trochę to dla mnie jasne.

Wygląda na to, że tak właśnie jest w comdirect, że najpierw muszę kupić akcje i faktycznie mieć je na koncie, aby móc ustawić stop-loss-limit poprzez sprzedaż.

Pytanie dodatkowe: Przy zakupie w comdirect płacę między 9,90€ a 59,90€. Czy płacę to samo przy sprzedaży, czy to nie jest brane pod uwagę jako zlecenie?

Napisany przez Cici

Dodatkowe pytanie: Gdy dokonuję zakupu za pośrednictwem comdirect, płacę od 9,90€ do 59,90€ za transakcję. Czy ponownie płacę te opłaty przy sprzedaży, czy to nie jest uważane za zlecenie?

Bez znaczenia, czy to zakup czy sprzedaż, opłaty są naliczane za każde zrealizowane zlecenie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata