Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: ETF również sensowne w średnim okresie

Napisany przez kulvestukas
Cześć,

to moja pierwsza wiadomość na tym forum, chociaż w ciągu ostatnich dni intensywnie czytałem tutaj. Być może ktoś tutaj może mi doradzić w mojej, jak sądzę, dość nietypowej sytuacji:

Mam 40 lat, jestem urzędnikiem państwowym, żonaty, mieszkający w Monachium i mam dziecko. Obecnie mam oszczędności w wysokości około 30 tysięcy euro - ale raczej na, przypuszczalnie niekorzystnym, funduszu DEKA. Od 6 miesięcy regularnie wpłacam 50 euro miesięcznie na fundusz ETF (długoterminowe zabezpieczenie dla edukacji mojego syna).

W ciągu tego roku i w najbliższych trzech lub czterech latach mam możliwość zwiększenia mojego dochodu (o 10 do 15 000 euro). Oznacza to, że mogę rocznie odłożyć około 20 000 euro.

Teraz nurtuje mnie pytanie, jak sensownie to ulokować:

Własne mieszkanie: Mimo że obecnie stopy procentowe są bardzo korzystne, chcielibyśmy przeprowadzić się na wieś za około 5 lat (po ukończeniu studiów mojej partnerki) i na razie nie możemy nic tam kupić. Mieszkanie jednopokojowe jako inwestycja kapitałowa: Wtedy pieniądze za 5 lat nie będą dostępne do zakupu własnego mieszkania. Dlatego szukam inwestycji kapitałowej na około 5 lat. Czy fundusze ETF są tutaj sensowne, czy są znacznie lepsze alternatywy?

Dziękuję za wszelkie rady i sugestie.
Kulvestukas

Napisany przez 2titan1981
Radziłbym Ci, że ze względu na krótkoterminowy horyzont inwestycyjny i rzeczywistą potrzebę pieniędzy, nie powinieneś inwestować ani w akcje, ani w fundusze ETF. Ryzyko jest zdecydowanie zbyt duże, aby wyjść z tego z dużą stratą. Ponieważ giełdy miały już kilka dobrych lat i właściwie należałoby się spodziewać korekty....

Dlatego dla Ciebie w grę wchodzą tylko bezpieczne inwestycje:
Lokata terminowa ~1% oprocentowanie
Lokata terminowa na 5 lat ~1,75% oprocentowanie
ew. umowa oszczędzania w budowlance

Jeśli chcesz ryzyka, możesz również połączyć różne rodzaje inwestycji, choć biorąc pod uwagę wiele dobrych lat na giełdzie, uważam za mało prawdopodobne inwestowanie części kapitału w bardziej ryzykowne instrumenty w celu uzyskania wyższego zwrotu.

Dziękuję bardzo za wskazówkę - mam jeszcze jedno pytanie dotyczące lokaty terminowej:

1,75% oprocentowania (lub więcej) oferują głównie (mi) raczej mało znane banki (Fibank, bankus kovanica, credit Agricola itp.) - czy jest to jednak pewne i zalecane? W bankach, w których już jestem klientem, oprocentowanie lokat terminowych wynosi raczej 0,4% lub 0,5%.

Pozdrawiam
kulvestukas

Napisany przez 2titan1981
Miałbym na uwadze, czy bank obsługuje niemiecki podatek od zysków kapitałowych i należy do niemieckiego funduszu gwarancji depozytów lub do innego kraju o dobrej wiarygodności. Następnie trzeba sprawdzić, czy po spełnieniu tych punktów nadal ma się dobre wrażenia co do banków, które pozostaną do wyboru. Decyzję trzeba jednak podjąć samodzielnie. Przy obecnym poziomie inflacji wynoszącym 0,5%, należy upewnić się, że pieniądze przynajmniej nie tracą na wartości, a jeśli chodzi o oprocentowanie, istnieją banki, które spełniają powyższe kryteria. To, co ktoś czuje w swoim wnętrzu, jest różne dla każdego, i to również trzeba samodzielnie zdecydować.

Napisany przez ErikL

Serdecznie dziękuję za informację - mam jeszcze pytanie dotyczące lokaty terminowej:

Banki, które oferują oprocentowanie 1,75% (lub więcej), są raczej mało znane (Fibank, bankus kovanica, credit Agricola itp.) - czy mimo to jest to bezpieczne i zalecane?
Oprocentowanie lokat terminowych w bankach, w których już jestem klientem, wynosi raczej 0,4 lub 0,5%.

Pozdrowienia
kulvestukas

osobiście nigdy bym nie zdecydował się na takie instytucje finansowe!

Napisany przez Cici

ja osobiście nigdy bym nie sięgnął po takie instytucje finansowe!

A jakie to są właściwie takie instytucje finansowe?

Napisany przez ADMCI4
Cześć Kulvestukas,

dla takiego horyzontu inwestycyjnego również nie kupowałbym ETF-ów. Oczywiście, opcją jest lokata terminowa, ale przy obecnych stopach procentowych to żart. Jednakże, mając bardzo określony horyzont czasowy, może być korzystne skorzystanie z platformy P2P z gwarancją odkupu. Tam nie podejmujesz ryzyka, a mimo to masz znacznie wyższy zwrot z inwestycji.

Pozdrowienia

Geizkragen

Napisany przez Cici

Ponieważ masz bardzo ściśle określony horyzont czasowy, być może warto rozważyć platformę P2P z gwarancją odkupu. W ten sposób nie narażasz się na ryzyko, a mimo to masz znacznie wyższy zwrot z inwestycji.

Znacznie wyższy zwrot bez ryzyka brzmi podejrzanie. Udzielając komuś pożyczki, zawsze istnieje pewne ryzyko niewypłacalności, zwłaszcza w przypadku kredytobiorców prywatnych. Kto gwarantuje odkup? I skąd pochodzi finansowanie tej gwarancji?

Napisany przez Birgit

A które to są takie instytucje finansowe?

Zagraniczne banki, które przyciągają klientów wyższą stopą procentową.

np. Polska, Bułgaria, Czechy, itp.

Zawsze wiąże się to z większym ryzykiem.

Napisany przez xlarge
A co z ochroną depozytów - czy wtedy nie powinna ona zadziałać/pomóc?

Napisany przez Birgit
To tylko kwestia, czy w Funduszu Gwarancji Depozytów jest wystarczająco pieniędzy, aby wypłacić wszystkim klientom.

Te banki oferują znacznie wyższe oprocentowanie nie bez powodu.

Więcej oprocentowania = większe ryzyko.

Napisany przez Geldbaum
Możesz również kupić mieszkanie na wynajem. Dlaczego?

Po pierwsze, masz kapitał własny.

Możesz odkładać pięciocyfrową sumę co roku.

Kupując mieszkanie z zaliczką i późniejszą spłatą w dużych ratach, spłacisz nieruchomość w ciągu 5 lat! (suma zakupu ok. 100 000 EUR)

W rezultacie będziesz miał 3 rzeczy:

Spłacone mieszkanie, które może pełnić rolę zabezpieczenia w banku podczas finansowania własnego mieszkania.

Dochody z najmu i dodatkowy dochód

Twój kapitał z oprocentowaniem wyższym niż w ofertach, które dotychczas przejrzałeś.

Warunkiem jest oczywiście to, że cena zakupu i dochód z najmu są właściwe. Może to być nawet mieszkanie w pobliżu miejsca, gdzie chcesz kupić Dom...

Możesz bez wątpienia kupić mieszkanie na wynajem. Dlaczego?

Po pierwsze, masz wkład własny.

Możesz odkładać co roku pięciocyfrową sumę.

Kupując mieszkanie z wpłatą początkową i następnymi dużymi spłatami, spłacisz nieruchomość w ciągu 5 lat! (suma zakupu ok. 100 000 euro)

Następnie będziesz mieć 3 rzeczy:

Spłacone mieszkanie, które może posłużyć jako zabezpieczenie w banku przy finansowaniu własnego domu.

Dochody z najmu i dodatkowy dochód

Twoje kapitał z oprocentowaniem, które jest wyższe niż w każdej ofercie, którą rozważyłeś.

Oczywiście warunkiem koniecznym jest teraz to, że cena zakupu i dochody z najmu są właściwe. To może być także mieszkanie w pobliżu miejsca, gdzie chcesz kupić Dom...

Dziękuję za odpowiedź - ten sposób również rozważałem, ale z dwóch powodów praktycznie odrzuciłem:

(1) Mieszkam i pracuję w Monachium - interesujące mieszkania w cenie zaczynają się niestety od około 150 000 €; gdybym faktycznie kupił mieszkanie, chciałbym mieć je w pobliżu, aby miało możliwość krótkoterminowego wynajmu na kilka tygodni lub miesięcy.
(2) Aktualnie mieszkam w bardzo tanim mieszkaniu dla urzędników i złożyłem wniosek o większe mieszkanie dla mojej rodziny. Jeśli kupię mieszkanie, nie miałbym szans na otrzymanie nowego, odpowiedniego dla rodziny mieszkania dla urzędników.

Pozdrowienia z Monachium
Kulvestukas

Napisany przez Geldbaum
Cześć Kulvestukas,

załóżmy, że Twój plan budowy własnego domu opóźni się o 1-2 lata. Pytam, ponieważ rzadko zdarza mi się, że ludzie rzeczywiście realizują budowę domu w planowanym czasie.

W takim przypadku Twój horyzont inwestycyjny wydłużyłby się do 6-7 lat. W tym czasie możesz stracić dużo zysku.

Jeśli z powyższych powodów nie możesz zainwestować w nieruchomość... co sądzisz o inwestowaniu w spółdzielnię mieszkaniową w swojej okolicy? Uznaną spółdzielnię mieszkaniową, która być może istnieje na rynku od dziesięcioleci i ma duży zasób mieszkań dla swoich członków...

Samo w sobie spółdzielnia mieszkaniowa nie jest instrumentem inwestycyjnym ani nie jest aktywnie oferowana poprzez sprzedaż, ale przynoszącym zyski. Na przykład u nas wypłacamy wciąż 4% rocznie!

Musisz tylko dowiedzieć się, jakie są terminy wypowiedzenia, aby otrzymać swoje pieniądze na czas.

Napisany przez ADMCI4

Wysoka stopa zwrotu bez ryzyka brzmi podejrzanie. Zawsze istnieje pewne ryzyko niewypłacalności, zwłaszcza w przypadku prywatnych kredytobiorców. Kto jednak gwarantuje odkup? Jak finansowana jest ta gwarancja?

Cześć Cici,
bez ryzyka może być trochę mylące. Zawsze pozostaje pewne ryzyko. Obecnie gwarancje odkupu oferują same platformy i finansują to poprzez marże. Na mojej wiedzy, istnieje trzy platformy, które oferują to obecnie. Jednak żadna z nich nie znajduje się w Niemczech.
Ja sam inwestuję od wielu lat w P2P, oczywiście doświadczyłem strat z powodu niewypłacalnych kredytów, ale poza tym miałem zawsze pozytywne doświadczenia. Ten temat nie jest już niczym nieuczciwym, nowym czy nieznanym i istnieje już wiele stron internetowych, które się nim zajmują i dzielą się swoimi wrażeniami. Oto moje ulubione źródła informacji, jeśli jesteś zainteresowany:
https://p2p-anlage.de/ (bardzo doświadczony inwestor prywatny, który dzięki sprytnemu kupowaniu i sprzedawaniu kredytów osiąga bardzo wysokie stopy zwrotu)
https://passives-einkommen-mit-p2p.de/ (jeszcze dość nowy blog, ale zawiera świetne informacje, między innymi darmowy eBook i sekcję FAQ)
https://p2p-kredite.com/ (Chyba najstarszy blog P2P z bardzo pomocnym forum z wieloma doświadczeniami inwestorów)
Pozdrowienia
Sknera

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata