Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie możliwe?

Napisany przez gerp11
Cześć,

mam podobny problem, jak wielu innych tutaj. W naszym wymarzonym miejscu budowany jest nowy teren budowy, chcielibyśmy zbudować Dom i działkę kosztujący około 300 000 €, mamy około 30 000 € na dodatkowe koszty. Jestem świadomy, że bez wkładu własnego będzie drożej, ale ostatni teren budowy pojawił się tutaj 10 lat temu i nic nowego nie widać. Do lata nadal spłacam miesięcznie 700 euro kredyt studencki, więc do tej pory nie było możliwe zbudowanie dużej sumy własnego kapitału. Dodatkowo erschwerend kommt noch hinzu, że pracuję na nieokreślony czas w służbie publicznej zarabiając około 2400 netto przy klasie podatkowej I (w ciągu najbliższych 5 lat będę zarabiać 2800 netto), moja dziewczyna jest w Bundeswehrze i zarabia około 2000 netto, ale pieniądze otrzymuje tylko do przyszłego lata. Obecnie studiuje i skończy studia na początku przyszłego roku. Zakładam, że zostanie uznana tylko za pracownika na czas określony.

W Investitionsbank SH widziałem, że oferują pożyczkę popychającą w wysokości do 40% oprocentowaną na 2,6% przy 7,5% kapitale własnym. Z 7,5% zapewne udałoby się nam skompletować za pomocą dotacji rodzinnych. Czy istnieją banki, które w pełni uznają to jako wkład własny? Jestem świadomy, że spowoduje to miesięczne obciążenie wynoszące około 1300 euro na 25 lat. Czy sądzisz, że banki zaakceptują to z powodu ograniczonego dochodu mojej partnerki czy mogą maksymalnie udostępnić pewne sumy przy tylko jednym stałym dochodzie? W przyszłości zarobi co najmniej tyle ile zarabiam teraz.

Nie mamy innych kredytów, kredyt studencki jest w KFW Bank (1,03% i odsetki można odliczyć od podatku) i będzie spłacony latem, moglibyśmy go szybko spłacić, jeśli to ma znaczenie.

Dzięki za Waszą ocenę!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć gerp 11,

Definicja bez wkładu własnego jest niepoprawna, 30 000 euro jest całkowicie wystarczające.

Wypełniają wymagane 7,5% kapitału własnego dla uzyskania wsparcia krajowego banku rozwoju, jeśli przyjmiemy podane informacje jako prawdziwe.

Koszty dodatkowe nigdy nie wyniosą 30 000 euro. Płacą podatek od nabycia nieruchomości z uwagi na zobowiązanie dewelopera wobec działki, na którą jest przewiązany budynek, ale przy mądrej umowie sprzedaży i budowlanej mogą wynieść tylko około 20 000 euro.

Co do kwestii czasowego charakteru, trzeba znać okres, przez jaki pracuje u Bundeswehry, oraz szczegóły umów i rozliczeń.

Napisany przez gerp11
Cześć,

Dziękuję za odpowiedź.

Myślałem, że EK to wszystko, co przekracza koszty dodatkowe. Działka nie jest związana z deweloperem. Jako koszty dodatkowe wziąłem pod uwagę podatek od nabycia nieruchomości, koszty notarialne, ekspertyzę gruntową, pomiar budynku, koszty urzędowe, prąd na budowę, koszty podłączenia itp.

Była 10 lat w Bundeswehrze i nadal otrzymuje wynagrodzenie przez kolejne 5 lat, z których już minęło prawie 4 lata, czyli łącznie 14 lat. Na rozliczeniach nie ma wzmianki o czasowym charakterze.

Dzięki

Napisany przez NaTwoim13
Ekspertyzy zasadnicze, pomiar budynków, koszty urzędowe, prąd na budowie, koszty podłączenia itp. są brane pod uwagę,

Wszystko to nie są koszty dodatkowe zakupu i dlatego są uwzględniane w podwyższaniu wartości. Z własnego kapitału jedynie koszty:

- 1,5% notariusza i gruntu (w odniesieniu do ceny zakupu działki, trzeba jednak zobaczyć, jak wysoka będzie wpisana hipoteka, ale powinno się to zgadzać)
- 6,5% podatku od nabycia nieruchomości

nie są brane pod uwagę jako podnoszące wartość.

Napisany przez gerp11
Dziękuję za szybką odpowiedź!

Wygląda na to, że sytuacja wygląda znacznie lepiej niż myślałem.

Cena działki, jeśli ją dostaniemy, wynosi 120 000 euro, więc byłoby to prawie 10 000 euro.

Czy wkład własny musi być udokumentowany przed sfinalizowaniem finansowania, czy mogę podać dodatkowe kwoty, jeśli sądzę, że do końca budowy zaoszczędzę pieniądze na kuchnię i okładziny podłogowe?

Dziękuję bardzo

Napisany przez readytorumble88
Jaki Dom chcesz kupić za 180 000€? To może być punkt zapalny...

Napisany przez NaTwoim13
Kuchnia powinna być oszczędzona przez ciebie samodzielnie, ponieważ nie jest uwzględniana jako zwiększająca wartość, innymi słowy, ten wydatek należy do kosztów/obciążeń nabycia niewpływających na zwiększenie wartości.
Dodatkowo podłogi też, pod uwagę brane są wszystkie koszty w kalkulacji ogólnych kosztów podczas składania wniosku o finansowanie i na ich podstawie, po odjęciu kosztów nabycia i ewentualnie kuchni, określana jest wartość obciążenia. Następnie zapotrzebowanie na finansowanie (wszystkie koszty minus kapitał własny minus wkład własny minus ewentualne długi subordynowane, jak np. środki z banku regionalnego lub pożyczki pracodawcy itp.) porównuje się ze sobą, co prowadzi do obciążenia dla banku, a z tego z kolei generowane są warunki.

Napisany przez gerp11
Dziękuję za wyjaśnienie.

Jeśli otrzymalibyśmy 40% od banku inwestycyjnego, to oprocentowanie pewnie byłoby dość korzystne, a cały kapitał własny powyżej wymaganych 7,5% prawdopodobnie nie przyniesie już tak dużej oszczędności odsetek.

180.000 euro nie wystarczy na Dom architektoniczny, ale to, co do tej pory widzieliśmy w tej cenie, jest dla nas wystarczające. W cenie tej zawarte są już różne dodatki i pewna rezerwa.

Napisany przez NaTwoim13
7,5% oświadczenie o kapitale własnym banku inwestycyjnego to kryterium, które trzeba spełnić, aby otrzymać pożyczkę. Im więcej wpłacisz, tym lepiej, ale musisz mieć co najmniej 7,5% i udokumentować to.

Dla banku liczy się wówczas ustalona wartość zastawu (wszystkie koszty oprócz WK i kuchni), do której dodaje się zapotrzebowanie finansowe (koszty całkowite minus kapitał własny minus kapitał obcy, taki jak środki banku inwestycyjnego), które bank musi wydać. To jest stopień obciążenia zabezpieczenia, który powinien być większy niż środki banku inwestycyjnego.

Napisany przez gerp11
Dziękuję bardzo!

Bank inwestycyjny podaje, że 7,5% i 40% kosztów całkowitych. Czy wiesz, czy koszty całkowite obejmują koszty dodatkowe (notariusz, podatek od nabycia nieruchomości i kuchnię)?

Napisany przez matti85
Na ile metrów kwadratowych powinien być Dom za 180 000€? Zalecam skonsultowanie umów z niezależną osobą, ponieważ często podczas wyboru wykończenia i spełniania życzeń pojawiają się niespodzianki. Często brakuje pewnych elementów lub trzeba je samemu zainstalować. Klucz w ręce nie zawsze oznacza pełne wykończenie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata