Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Drugi samochód na inną polisę ubezpieczeniową

Napisany przez cyberblitzbirne
Cześć drodzy użytkownicy forum,

Mam pewien problem.

Dotychczas miałem swoje auto ubezpieczone w firmie A w Coburgu na podstawie polisy OC z bonifikatą SF 20 oraz AC z bonifikatą SF 20. Kilka tygodni temu moja córka (urocze 18 lat) dostała od znajomych samochód w prezencie. Pierwotnie samochód miał nie być jeszcze zarejestrowany.

W zeszłym tygodniu jednak sprzedałem swoje auto i zarejestrowałem na siebie samochód mojej córki jako zabezpieczenie tymczasowe, aż znajdę coś nowego. Ubezpieczyłem go w firmie B jako pierwsze auto na podstawie polisy OC z bonifikatą SF 20 (bez AC, ponieważ samochód ma 18 lat). Moją córkę dodałem jako współużytkownika (poniżej 23 roku życia).

Jednakże niespodziewanie okazało się, że w zeszły piątek znalazłem i kupiłem nowe auto dla siebie. Odbiór jest za 2 tygodnie. Chciałem sprawdzić, jak mogę ubezpieczyć nowe auto, ale natknąłem się na fakt, że firma B (która ubezpiecza tymczasowy samochód) oferuje zniżki dla drugiego auta, ale jest to wyłączone, jeśli kierowca poniżej 23 roku życia jest zarejestrowany jako użytkownik któregoś z dwóch aut.

W związku z tym trochę poszperałem w internecie i znalazłem firmę C, która oferuje nową umowę dla drugiego samochodu z bonifikatą SF 20 tak jak pierwsze auto ubezpieczone w firmie B.

Wydaje mi się to na pierwszy rzut oka niezłe, ale czy popełniam błąd z myśleniem?????

Co o tym sądzicie?

Napisany przez uwehaensch
Znam tę zasadę (np. od ubezpieczyciela z Teltow) tylko wtedy, gdy pierwszy pojazd jest już tam ubezpieczony. Ważne jest również, jaka będzie dopłata do ubezpieczenia drugiego pojazdu, ponieważ składka SF 20 dla drugiego pojazdu jest identyczna z opłatą SF 20 dla pojazdu pierwszego tego samego typu (oczywiście przy tych samych kierowcach).
Decydująca jest składka ubezpieczenia, a Ty zobowiązujesz się do ubezpieczenia w danej firmie, ponieważ dotyczy to specjalnej klasyfikacji ryzyka.

No cóż, dotychczas przez wiele lat byłem również ubezpieczony w Coburgu i nie skakałem z jednego miejsca na drugie. Zastanawiam się tylko, jak to wygląda, gdybym naprawdę chciał zmienić ubezpieczyciela, albo jak to się ma do tego, gdy moja córeczka będzie chciała mieć własny kontrakt.

Napisany przez uwehaensch
Regulamin rodzic-dziecko w firmie ...-Coburg nie jest taki zły.

masz rację, https://www.finanztip.de/kfz-versiche...en-versichern/ ale zawsze można to zrobić lepiej

Napisany przez katalog49

Tak, https://www.finanztip.de/kfz-versiche...en-versichern/ ale zawsze można zrobić to lepiej

Nawet w takim linku nie zawsze wszystko jest takie, jak się początkowo wydaje:

Przy Direct Line musisz spełnić następujące warunki:

Być bezwypadkowym kierowcą w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Wszyscy użytkownicy pojazdu mają co najmniej 24 lata. Ty jako ubezpieczony, twój małżonek lub partner życiowy jesteście właścicielem pojazdu.

Tutaj jest jeszcze taki dodatek:

Nasza taryfa dla drugiego pojazdu opiera się na innym sposobie obliczania niż taryfa dla pierwszego pojazdu, więc dla drugiego pojazdu o tych samych klasach bezszkodowości oraz tych samych cechach taryfikacyjnych obu pojazdów, takich jak rodzaj pojazdu, data pierwszej rejestracji i miejsce postojowe, składka ubezpieczeniowa będzie wyższa.

Direct Line wchodzi tutaj na rynek z pewnym chwytem marketingowym. W rezultacie klasyfikacja pierwszego pojazdu i drugiego pojazdu jest jednak dokonywana według tego samego współczynnika składki, ale jeśli korzystają z nich inne osoby niż tylko ubezpieczony, składka zostanie podniesiona za pomocą dopłat do takiego poziomu, że mimo że klasa bezszkodowości jest równa, składka odpowiada znacznie wyższej klasie bezszkodowości. Ale brzmi dobrze na pierwszy rzut oka.

Dla pytającego jednak z powodu młodej użytkowniczki nadal bezwartościowe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata