Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: strategia finansowania

Napisany przez Bau2016
Witajcie społeczności,

w nadchodzących tygodniach mam pierwsze spotkania w banku, aby omówić finansowanie mojej planowanej nowej budowy lub otrzymać oferty. Nie chcę być nieprzygotowany na te spotkania i mam nadzieję, że dzięki wam otrzymam wskazówki dotyczące prawidłowej strategii.
Czy opłaca się dodatkowa opłata za standardowy Dom Kfw55 w moim projekcie budowlanym (za pomocą ewentualnych kredytów KfW)

Koszty domu Kfw55: 320.000€Koszty domu (bez kfw55): 310.000€

Wkład własny w obydwu opcjach: 15.000€ (prace malarskie/prace hydrauliczne/dokończenie prac w łazienkach)

Kapitał własny:
Działka: Wartość 67.000€
Wkład własny: 15.000€

Dostępne środki na finansowanie (odsetki + spłaty) wynoszą 1100€/miesiąc (100% pewne).
kredyt najlepiej spłacić w ciągu

Napisany przez Bau2016
Cześć ludzie,
nikt nie ma pomysłu? Czy coś zapomniałem

Napisany przez C. Andreas
Jaka jest wartość netto zadłużenia?

Napisany przez Bau2016
W przypadku domu KfW-55
Całkowite koszty budowy (działka + Dom + teren zewnętrzny) wynoszą 480 000€
Potrzebne finansowanie: 320 000€

Napisany przez NaTwoim13
Hej Bau2016,

kompletnie nie rozumiem tych liczb. Na górze piszą, że koszty domu KfW55 to 320 000 euro, do tego dochodzi cena działki w wysokości 67 000 euro, jaka jest różnica? Koszty przyłączeniowe, pomiarowe, terenowe, architektoniczne?
W zasadzie jest to obojętne, dla obliczenia warunków finansowania liczą się wszystkie elementy zwiększające wartość i zazwyczaj obejmują one wszystkie koszty oprócz podatku VAT, notariusza i księgi wieczystej, kuchni i wyposażenia. Następnie nazwa obejmuje również wkład własny, od tego punktu odliczane są potem pozycje własny kapitał, zapłacona działka i wkład własny, co daje ostatecznie zapotrzebowanie finansowe.

Ważne jest również, że liczą się land/region oraz Wasze całkowite dochody brutto, ponieważ na początku stoi koncepcja, do której nie tylko należy decyzja o KfW 55, ale także dostępne środki krajowe i publiczne dotacje.

Napisany przez Bau2016
Różnica wynika z prac wykonywanych własnoręcznie, takich jak carport, dwustanowiskowy garaż, oraz inne pozycje. Po odjęciu wymienionych przez Ciebie kosztów, wynoszę 455 000. Do sfinansowania jest kwota 320 000. Budowa odbywa się w Bawarii. Kwota brutto wynosi 72 000.

Napisany przez NaTwoim13
Czy naprawdę zastanawiają się Państwo, czy należy uzyskać standard KfW55 przy takim wolumenie? Czy może chociaż standard KfW70??

Ile kosztuje działka?

Napisany przez Bau2016
KfW 55 zawdzięcza swoją wydajność głównie ogrzewaniu, a nie tak bardzo różnicy w koszcie 10 000 €. Po prostu nie jestem fanem pomp ciepła i wiem, że są one tylko teoretycznie lepsze od planowanego wcześniej ogrzewania gazem.

Cena zakupu działki (bez kosztów notarialnych i innych opłat) wyniosła 67 000 €.

Napisany przez NaTwoim13
Czy mają Państwo standard KfW70?

Napisany przez Bau2016
Obecnie osiągnięto 70 000 zł dotacji KfW, ale nie mogę już przesłać planu na czas do 1.04, a potem sądzę, że dostępna jest tylko dotacja KfW 55

Napisany przez Bau2016
Obecnie dysponuję następującymi koncepcjami/ofertami:
Zapotrzebowanie finansowe 320 000 € / Wskaźnik kapitału własnego 30% / KfW 55 kwalifikowalny do dofinansowania.

Wariant 1:
pożyczka ratalna na 170 000 € / 20 lat / skuteczne 1,94% / 9 miesięcy bezpłatnego dostarczenia, po czym 3,0%/rok
KfW Energooszczędne Budownictwo 100 000 € / 10 lat / skuteczne 0,5%
Program KfW na Własność Mieszkaniową 50 000 € / 10 lat / skuteczne 1,11%

Wariant 2:
KfW Energooszczędne Budownictwo 100 000 € / 10 lat / skuteczne 0,75%

Umowa oszczędnościowa Wohnriester (przewidywany koniec umowy kredytowej 30.01.2029 r.):
150 000 € pożyczka bankowa skuteczne 1,2% (10 lat)
Opłata za otwarcie umowy oszczędnościowej 1%
Po przydzieleniu umowy oszczędnościowej skuteczne 2,44%
+
70 000 € pożyczka bankowa skuteczne 1,22% (10 lat)
Opłata za otwarcie umowy oszczędnościowej 1%
Po przydzieleniu umowy oszczędnościowej skuteczne 2,44%

Obydwa plany Riester są gotowe do przydziału po 12 1/2 roku --> będę musiał skontraktować 220 000 € na 2,5 roku w ciągu 10 lat lub do czasu dojrzewania planu Riester.
--> Całkowita stopa oprocentowania wyniosła skuteczne 1,38% (jeśli można było skorzystać z pożyczki o skutecznym oprocentowaniu 1,22% w ciągu 10 lat)

Co sądzicie o tym planie?
Celem było uzyskanie miesięcznej raty w wysokości około 1100 €
Według informacji z banku z Wariantu 2, oprocentowanie pożyczki międzyplanowej musiałoby wzrosnąć powyżej 7%, aby Wariant 2 był gorszy niż Wariant 1.

W ogóle nie wspominaj o wersji 2. Szczegółowe wyjaśnienia są zbędne.

Powinieneś wybrać wersję 1 i obliczyć, czy masz jeszcze wolne środki, wtedy można rozważyć, czy
zastosować kredyt mieszkaniowy z dopłatą państwa (Wohn Riester) czy zwykły Bausparvertrag, aby spłacić pozostałe zadłużenie w ciągu 10 lub 20 lat.

Czysto matematycznie, bardziej opłacałoby się zaciągnąć kredyt na 10 lat w banku zamiast na 20 lat
i skorzystać z dobrej oferty rynkowej na 10 lat. Dzięki temu uzyskałbyś lepsze warunki niż przy kredycie na 20 lat.

Napisany przez Bau2016
"
gar nix von Wariant 2. Szczegółowe wyjaśnienia są zbędne.
Powinieneś wybrać Wariant 1 i obliczyć, czy masz jeszcze wolne środki, wtedy można rozważyć, czy skorzystać z Wohn Riester lub zwykłego BSV, aby spłacić pozostałość zadłużenia w ciągu 10 lat lub 20 lat.
Czysto matematycznie bardziej opłacałoby się zrobić tylko 10 lat z bankiem zamiast 20 lat i włożyć 10 lat w dobry produkt na rynku. Dzięki temu uzyskaliby Państwo lepsze warunki niż w przypadku 20 lat ustalonego okresu.

Wariant 2 również mnie niepokoi.
Nie podoba mi się fakt, że przez 10 lat praktycznie nie spłacam nic i po 10 latach muszę sfinansować całą sumę.
Wariant 1 w zasadzie nie jest zły.
Wkrótce otrzymam ofertę mojego banku domowego.
Wygląda na to, że chcą Państwo przebić Wariant 2.
Jestem ciekawy.
Sam posiadam Wohnriester (50.000€), którym chcę spłacić [url]kredyt[/url] KfW po 10 latach."

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Baufi2016,

czy osiągnęliście standard KfW 55?

Nie jest istotne, jak wysoki jest wskaźnik kapitału własnego, ale jak wysokie są całkowite koszty budowy, w tym własny wkład. Do tego należy doliczyć wszystko oprócz kosztów nabycia, takich jak projekt, notariusz, księga wieczysta, meble i kuchnia.

Wartość obciążenia kredytem może być potem zestawiona z łączną kwotą finansowania, co daje stopę obciążenia, a następnie można odzwierciedlić warunki, lepiej mówiąc, oszacować. Gdy poznacie pożądane obciążenie odsetkami i spłatami, możecie również opracować rozsądny plan.

Napisany przez NaTwoim13
Pod względem od 1.4.2016 można wnosić 100 000 euro do finansowania KfW 153 w wysokości 0,5%, pytanie o standard domu nie powinno się już pojawiać. Dodatkowe koszty finansują się poprzez oszczędności na odsetkach w wysokości 100 000 euro, które w innym wypadku nie zostałyby wygenerowane.

Efektywna stopa procentowa dla pożyczki o stałym oprocentowaniu na 20 lat wynosi 1,81%.

Napisany przez Bau2016
Cześć,

osiągam standard KfW 55.
ewentualnie od 1.4 może pojawić się nowa opcja KfW z 20-letnim okresem wiązania oprocentowania?

Celem jest jak najdłuższe zabezpieczenie przed zmianami stóp procentowych (>=20 lat) przy miesięcznej racie w wysokości 1100€.
Dodatkowa spłata >=5%

Teraz czekam na ofertę mojego banku i przedstawię tu dostępne oferty finansowania, licząc na obiektywną ocenę wariantów od was.

Bardzo DZIĘKUJĘ!
Pozdrowienia z Bawarii

Napisany przez NaTwoim13
Być może nie, ale będzie to 20-letnie prawo dłużne na 1.4, oraz równie 100 000 euro KfW 153

Napisany przez Bau2016
Cześć Społeczność,

Dziś otrzymałem ofertę od mojego banku domowego.

Potrzebny finansowanie 320 000€, Wkład własny 31%, Miesięczna rata 1100€

170 000€ kredyt konsolidacyjny / 20 lat / 1,8% / 5000€/r dodatkowa spłata, 6 miesięcy darmowego okresu udostępnienia, następnie 0,25%/miesiąc100 000€ Kfw Energooszczędny budownictwo / 20 lat / 1,3% / standardowe warunki banku Kfw50 000€ KfW-124 / 10 lat / 1,15% / standardowe warunki banku Kfw

170 000€ zostanie wydane w ciągu 6 miesięcy, więc krótki, wolny okres udostępnienia nie stanowi problemu. Dopiero otrzymam informację zwrotną odnośnie dostosowania spłaty kredytu w trakcie trwania.
Kfw jest dotowane lub część prowizji jest odpuszczana.

Co myślicie o tej ofercie?
Jestem zaniepokojony jedynie niską możliwością dodatkowej spłaty (tylko 2,9% -- 5000€/r) kredytu oraz dostosowaniem spłaty kredytu podczas trwania. Co do oprocentowania zasygnalizowano mi, że nie mogą schodzić niżej (albo może nie chcą).

Pozdrowienia z Bawarii

Napisany przez NaTwoim13
To nie są standardowe warunki KfW, warunki są subsydiowane.

Który to bank?

Napisany przez Bau2016
W artykule zostało wspomniane:
KfW jest dotowana lub rezygnuje się z części prowizji.

Moje konto bankowe

Ponieważ po 20 latach nadal będziesz miał zaległą kwotę, można teraz rozważyć jej częściowe spłacenie. Dobry plan oszczędzania na emeryturę Wohn Riester z rynku byłby teraz tutaj sensowny, ponieważ państwo wtedy dokłada się do spłaty w wysokości około 60-80 euro miesięcznie. To się opłaca, pomimo opodatkowania w późniejszym wieku.

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego nie wymieniasz nazwy banku?

Napisany przez Bau2016
@Andreas: Mam oszczędności budowlane Riester w LBS, które działają równolegle, ale nie wiem, czy lepiej byłoby inaczej wkomponować ten element Riester.
@noelmaxim: To jest konto oszczędnościowe. Masz jeszcze jakieś rady lub uwagi dotyczące oferty finansowania, a może nawet lepsze propozycje?

Co do refinansowania za 20 lat, na razie jeszcze nie myślałem o tym.
Mam nadzieję, że reszta kwoty zostanie spłacona w ciągu 5-8 lat.

Napisany przez Bau2016

Hallo Społeczność,

dostałem dziś ofertę mojego domowego banku.

Potrzebna kwota finansowania 320 000 €, wskaźnik kapitału własnego 31%, miesięczna rata 1100 €

170 000 € pożyczka annuitetowa / 20 lat / 1,8% / 5000 €/r dodatkowa spłata, 6 miesięcy bezpłatnego udostępnienia, potem 0,25%/miesiąc 100 000 € Kfw Efektywność energetyczna budownictwa / 20 lat / 1,3% / standardowe warunki banku Kfw50 000 € KfW-124 / 10 lat / 1,15% / standardowe warunki banku Kfw

Te 170 000 € zostaną i tak wydane w ciągu 6 miesięcy, więc krótki okres bezpłatnego udostępnienia nie jest problemem. Informacji zwrotnej na temat dostosowania spłaty podczas trwania umowy spłaty jeszcze nie otrzymałem. KfW są dofinansowane lub rezygnuje się z części prowizji.

Co sądzicie o tej ofercie?
Jedyne, co mi przeszkadza, to niski limit dodatkowej spłaty (tylko 2,9% - 5000 €/r) pożyczki oraz brak możliwości dostosowania spłaty podczas trwania umowy. Zostalem poinformowany, że nie mogą obniżyć jeszcze bardziej oprocentowania (lub może nie chcą )

Pozdrowienia z Bawarii

Witajcie eksperci finansowi,

dziś dostałem swoją ostateczną ofertę od domowego banku (na czerwono zmiany):

Potrzebna kwota finansowania 320 000 €, wskaźnik kapitału własnego 31%, miesięczna rata 1100 €

170 000 € pożyczka annuitetowa / 20 lat / 1,8% / 5000 €/r dodatkowa spłata, 9 miesięcy bezpłatnego udostępnienia, potem 0,25%/miesiąc; BRAK możliwości dostosowania spłaty podczas trwania umowy100 000 € Kfw Efektywność energetyczna budownictwa / 20 lat / 1,25% / KFW Laufzeit na 30 lat50 000 € KfW-Wohneigentum / 10 lat / 1,15% / KFW Laufzeit na 30 lat

Co o tym myślicie?
Celem było długoterminowe związanie oprocentowania przy miesięcznym obciążeniu 1100 €
Małą pożyczkę KfW (50 000) mogę spłacić po 10 latach korzystając z odzyskanych środków z oszczędności budowlanych (bez spłaty kredytu).

DZIĘKUJĘ za wasze opinie. Samemu ciężko mi ocenić, czy oferta jest dobra, ponieważ dotąd nie miałem do czynienia z bankami ani kredytami, to dla mnie w pewnym sensie nowość

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata