Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Złożyć podanie o zwrot opłat za studia podatkowo wstecz.

Napisany przez Steve08
Cześć wszystkim,
jestem nowy tutaj na forum podatkowym i mam nadzieję otrzymać pomoc odnośnie mojego opisanego poniżej pytania.

Poniżej przedstawiam moją ścieżkę zawodową jako podstawę:
- Ukończenie szkoły średniej
- Wykształcenie zawodowe mechanika (2002-2006)
- Ukończenie technikum (2006-2007)
- Studia inżynierskie na kierunku mechanika uzyskując dyplom (Uczelnia Wyższa) (2007-2012)
- Pracuje jako inżynier od początku 2013 roku

Teraz dowiedziałem się, że można odliczyć koszty studiów wstecz, jeśli chodzi o drugi etap kształcenia.
Moje pytanie brzmi czy mogę jeszcze wstecznie zadeklarować opłaty za studia w moim zeznaniu podatkowym. Deklaracje podatkowe z lat 2013 i 2014 zostały już złożone, jednak wobec deklaracji z 2014 roku obecnie trwa zażalenie. Deklaracji podatkowej za 2015 rok jeszcze nie składałem.

W czasie studiów nie składałem zeznań podatkowych. W czasie studiów nie pracowałem także dodatkowo.
Jeśli opłaty/koszty mogą jeszcze zostać odliczone wstecz, jaki będzie poprawny sposób postępowania. Jakie kroki powinienem podjąć? Jak daleko wstecz mogę to jeszcze zadeklarować?
Ponieważ do niedawna nie zdawałem sobie sprawy z tego faktu, niestety nie mam żadnych dokumentacji dotyczącej studiów. Może uda mi się udokumentować opłaty za studia przez stare wyciągi bankowe. Nie mieszkałem w własnym mieszkaniu ze względu na studia. Mieszkałem 5 km od uczelni, dlatego nie generowałem duże koszty podróży.

Byłbym wdzięczny za porady dotyczące dalszego postępowania.

Dziękuję

Pozdrowienia

Steve

Re: Złożyć podanie o zwrot opłat za studia podatkowo wstecz.

Napisany przez Hanomag
Zapomnij o tym wszystkim. Zazwyczaj wiąże się to z dużym nakładem pracy i niewielkimi zyskami.

W ciągu lat studiów należałoby składać coroczne zeznania podatkowe, aby ustalić straty. Następnie zostałyby one skompensowane z dochodami (nawet jeśli pozostawały one wolne od podatku). Pozostała strata mogłaby być przeniesiona na kolejny rok jako przeniesienie z przeszłości. Jednakże miałaby ona wpływ tylko w przypadku, gdy w danym roku podlegałyby podatkowi. Na przykład strata w wysokości 6 000 € w 2011 roku zostałaby przeniesiona na rok 2012. Jeśli w 2012 roku miałby się wolny od podatku dochód w wysokości 8 000 €, to strata pozostawałaby bez wpływu. Tylko gdyby strata została przeniesiona na kolejny rok z dochodem opodatkowanym powyżej około 11 000 €, miałaby ona wpływ. Niemniej jednak z przeniesienia z przeszłości w wysokości 6 000 € i dochodu do opodatkowania wynoszącego np. 13 000 € w następnym roku, tylko około 2 000 € miałoby wpływ na obniżenie podatku, ponieważ podstawowy limit około 11 000 € byłby zwolniony z podatku z racji kwoty wolnej od podatku, kosztów uzyskania przychodów pracowniczych i składek na ubezpieczenie społeczne. Reszta zostałaby mimo wszystko zrekompensowana kwotą wolną od podatku i pozostałaby bez wpływu.

Ponieważ termin składania deklaracji wygasa po czterech latach, można na przykład jedynie złożyć deklarację za rok 2012. Nie jest mi znane, czy można zmienić już prawomocne postanowienie z 2013 roku w celu odliczenia strat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata