Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Czy mogę ubezpieczyć nowy motocykl jako drugi pojazd po przerwie?

Napisany przez ef90
Serwus,

miałbym pytanie, co byłoby bardziej rozsądne.

Data urodzenia: 11/1990
Kategoria prawa jazdy B: 01/2008 (Nauka jazdy od 17 lat)
Kategoria prawa jazdy A: 07/2011 (początkowo ograniczona, od 07/2013 otwarta)

Miałem swoje pierwsze motocykl od 02/2012 do 02/2014, zarejestrowany na mnie, ubezpieczony na mnie (w firmie ubezpieczeniowej A).
Ponieważ miałem prawo jazdy (samochodowe) od ponad 3 lat, mogłem zacząć od klasy SF 1/2.

W 02/2014 zamieniłem motocykl (wówczas na SF2) na samochód, zrezygnowałem z ubezpieczenia w firmie A i przeniosłem klasę SF do firmy ubezpieczeniowej B.

Aktualnie (03/2016) mam SF4 dla samochodu.

Niedługo chciałbym kupić motocykl obok samochodu.

Jak najlepiej / najtaniej go ubezpieczyć?

SF4 z samochodu prawdopodobnie nie da się bezpośrednio przenieść, ponieważ motocykl musiałby zastąpić samochód (np. wyrejestrowanie/sprzedaż itp.)?
Czy tak jest?

Wtedy jakby się wydawało:

Opcja A)
... ubezpieczyć jako drugie auto.
Jednakże nie znalazłem opcji, aby podać klasę SF ani w porównywarkach, ani w kalkulatorach ubezpieczycieli.
Ogólnie ubezpieczyciel widziałby mnie jako kierowcę samochodowego, który nigdy nie miał motocykla na siebie ubezpieczonego... choć to było tylko niespełna 2 lata, dla ubezpieczyciela byłoby to prawdopodobnie mniejsze ryzyko ubezpieczyć doświadczonego motocyklistę niż kogoś, kto po raz pierwszy ubezpiecza maszynę obok samochodu?

Opcja B)
... przenieść starą klasę SF z ubezpieczenia A

Klasy SF są zapisywane do 7 lat.
Czy mogę reaktywować SF2 osiągnięte z pierwszego motocykla przed sprzedażą do nowego motocykla i jeśli tak: czy to przynosi korzyści w porównaniu z ubezpieczeniem drugiego pojazdu?

Czy to w ogóle odpada, ponieważ w 2014 roku przeniosłem SF2 motocykla z ubezpieczenia A na samochód w ubezpieczeniu B?

I jeszcze raz: na pewno nie mógłbym przenieść mojej obecnej klasy SF4, jeśli chcę zatrzymać samochód?

Inna alternatywa:
Odtąd motocykl jako pierwszy pojazd, samochód jako drugi? Czy to ma sens ogólnie?

Musiałbym przeprowadzić konkretne obliczenia / zbierać oferty, ale może ktoś tutaj ma już doświadczenia z tym

Dziękuję ci!

Napisany przez BenniG
Oczywiście zależy to od tego, jakie masz motocykl i samochód, ale u mnie ubezpieczenie motocykla jest znacznie tańsze niż ubezpieczenie samochodu.
Dlatego dla mnie klasa bezszkodowości odgrywa drugorzędne znaczenie w przypadku motocykla.

Zniżkę za klasę bezszkodowości możesz przenieść tylko raz.

Na Twoim miejscu zapytałbym w swoim ubezpieczeniu, jak zakwalifikowaliby Twój motocykl jako drugi samochód i jaka byłaby wysokość składki.
Następnie przypisz droższe ubezpieczenie z wyższą klasą bezszkodowości.

Napisany przez katalog49

Oczywiście zależy to od tego, jakiego masz motocykl i samochód, ale w moim przypadku ubezpieczenie motocykla jest znacznie tańsze niż ubezpieczenie samochodu.
Dlatego dla mnie klasa bezszkodowości odgrywa podrzędną rolę w przypadku motocykla.

Zniżkę SF można przenieść tylko raz.

Na Twoim miejscu zapytałbym w swoim ubezpieczeniu, jak by oceniali Twój motocykl jako drugi samochód i jaka byłaby składka.
Następnie przyporządkuj droższe ubezpieczenie z wyższą klasą SF.

Ekspert w dziedzinie!

Napisany przez ef90

Oczywiście zależy to od tego, jakie masz motocykl i samochód, ale w moim przypadku ubezpieczenie motocykla kosztuje znacznie mniej niż ubezpieczenie samochodu.
Dlatego dla mnie klasa bezszkodowości w przypadku motocykla odgrywa drugorzędne znaczenie.

Zniżkę za klasę bezszkodową możesz przenieść tylko raz.

Na Twoim miejscu zapytałbym w swoim ubezpieczeniu, jak zaklasyfikowaliby Twój motocykl jako drugi samochód i jaka byłaby składka.
Następnie przypisałbym droższe ubezpieczenie z wyższą klasą bezszkodową.

W międzyczasie sam trochę policzyłem (w moim obecnym ubezpieczeniu, ponieważ na razie nie znalazłem tańszego).

Obecnie myślę, że motocykl w skali roku nawet byłby droższy niż samochód.

BMW E36 Cabrio jest zarejestrowany na cały rok, obecnie mam klasę 4 (z polisą AC o 150 zł nadwyżki i możliwością wyboru warsztatu) i składka wynosi około 380 € rocznie.
Jako drugi samochód jest droższy ... chyba około 420 lub 440 €.

Motocykl (Supersport) kosztuje od 150 € do 250 € w zależności od roku produkcji (polisa AC z nadwyżką 150 €) na sezon (6 miesięcy, 04 - 09) jako drugie auto.
Jako pierwszy pojazd jest nieco tańszy (ale tylko o 20-30 €).

W rezultacie nie wydaje się, żeby to miało znaczenie - chyba że coś przeoczyłem :/
Denerwuje/mnie dziwi tylko to, że motocykl (w porównaniu do samochodu) jest tak drogi

Przy mniejszych maszynach takie pytanie by nie miało sensu ... tam wg kalkulatora składka wynosi między 50 a maks. 100 € na sezon jako drugi pojazd.

Pytanie tylko, co byłoby lepsze w dłuższej perspektywie.
Czy można zmienić pierwszy i drugi pojazd w tym samym ubezpieczycielu w ciągu roku, czy zawsze trzeba czekać do końca okresu lub nawet całkowicie zmieniać/rejestrować pojazdy?

Napisany przez Hanomag

Czy można zmienić zniżkę na pojazd pierwszy i drugi u tego samego ubezpieczyciela w ciągu roku, czy zawsze trzeba czekać do ostatniego dnia lub nawet odrejestrować lub zmienić pojazdy?

Można dokonać zamiany zniżki w ciągu roku.

Napisany przez katalog49
To nie działa tak po prostu. Standardowe sformułowanie w AKB brzmi:

Tausz rabatu z innego pojazdu:

1. Tausz rabatu z wycofanego pojazdu

Posiadasz oprócz tego pojazdu inny pojazd i sprzedajesz go lub wyłączasz go z ruchu bez ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej i składasz wniosek o przejęcie historii szkód.

2. Tausz rabatu przy nowo dodanym pojeździe

Ubezpieczasz nowo dodany pojazd i składasz wniosek o przejęcie zniżki z polisy innego istniejącego kontraktu.

Funkcjonuje to tylko w tych dwóch przypadkach. Tak jest oficjalnie. Jednakże, z powodów uprzejmości, w niektórych okolicznościach może to działać. Nigdy jednak nie zadziała, jeśli dojdzie do szkody w trakcie bieżącego roku. Towarzystwa ubezpieczeniowe tego nie akceptują.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata