- wt mar 15, 2016 11:58 am
Mam pytanie. Moje finansowanie budowy z 2005 roku zakończyło się po 10-letnim okresie wiązania oprocentowania w listopadzie 2015 r. Powinno to zostać zastąpione i zrefinansowane za pomocą umowy oszczędnościowej na budowę. Jednakże umowa ta nie zostanie sfinalizowana do maja 2016 r. W międzyczasie bank nalicza mi zmienny stopę procentową w wysokości 5,35% efektywnie.
Nie mogłem zaakceptować ofert refinansowania pożyczki ratalnej z 2015 roku, ponieważ nie zezwalano mi na częściową spłatę. Zaproponowano mi tylko dalsze finansowanie całej pożyczki. Moje 40 000 € oszczędności na budowę trafiłyby wtedy na moje konto bez żadnego sensu. Jako osoba prowadząca działalność gospodarczą nie mogę po prostu zmienić banku.
Czy jest to sprawa dla Rzecznika Finansowego?
Nie mogłem zaakceptować ofert refinansowania pożyczki ratalnej z 2015 roku, ponieważ nie zezwalano mi na częściową spłatę. Zaproponowano mi tylko dalsze finansowanie całej pożyczki. Moje 40 000 € oszczędności na budowę trafiłyby wtedy na moje konto bez żadnego sensu. Jako osoba prowadząca działalność gospodarczą nie mogę po prostu zmienić banku.
Czy jest to sprawa dla Rzecznika Finansowego?