Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Niezgodne z prawem odsetki lub lichwa

Napisany przez Boerge1
Mam pytanie. Moje finansowanie budowy z 2005 roku zakończyło się po 10-letnim okresie wiązania oprocentowania w listopadzie 2015 r. Powinno to zostać zastąpione i zrefinansowane za pomocą umowy oszczędnościowej na budowę. Jednakże umowa ta nie zostanie sfinalizowana do maja 2016 r. W międzyczasie bank nalicza mi zmienny stopę procentową w wysokości 5,35% efektywnie.
Nie mogłem zaakceptować ofert refinansowania pożyczki ratalnej z 2015 roku, ponieważ nie zezwalano mi na częściową spłatę. Zaproponowano mi tylko dalsze finansowanie całej pożyczki. Moje 40 000 € oszczędności na budowę trafiłyby wtedy na moje konto bez żadnego sensu. Jako osoba prowadząca działalność gospodarczą nie mogę po prostu zmienić banku.
Czy jest to sprawa dla Rzecznika Finansowego?

Napisany przez Daukind
Nie. To nie jest sprawa dla Rzecznika.

Napisany przez 6Bankkaufmann
To nie jest odpowiednie dla Rzecznika Finansowego, a obliczenia oszczędności mieszkalnych są niezobowiązujące i niestety nie mogą być ostatecznie ustalone od samego początku (2005). Zawsze mówi się, że jest to tylko szacunkowe przydział...

Napisany przez Boerge1
Znowu moim głównym fokusem jest obecna stopa procentowa powyżej 5%. (obecny kredyt hipoteczny zmienny) Mniej historia oszczędności budowlanych

Napisany przez Daukind

Ponownie skupiam się na obecnym oprocentowaniu powyżej 5%. Mniej ważna jest kwestia kredytu hipotecznego

I co? Co można zarzucić oprocentowaniu zmiennej stopy procentowej? Oczywiście, można znaleźć tańsze oferty... ale od lichwy jest daleko

Napisany przez NaTwoim13
....po prostu zmienna

Napisany przez Boerge1
Aktualnie zmienne stopy procentowe w zależności od oceny kredytowej wahają się między 0,6 a 1,8%, dlatego 5,35% wydaje mi się nieco powyżej normy.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Boerge1, skąd masz stopy procentowe w wysokości 0,60% i 1,80% w zakresie zmiennym?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata