Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Odmowa banku w sprawie wycofania środków z konta Riester na zakup mieszkania.

Napisany przez Martin79HN
Cześć przyjaciele na forum,

znajdujemy się w sytuacji, w której koszt budowy nowego obiektu rośnie. (Mur oporowy, problem z wodą gruntową itp.) Dlatego kilka dni temu zapytałem swojego dostawcę, czy mogę wycofać środki z mojego konta (bez utraty świadczeń).

Złożyłem wniosek w instytucji zajmującej się oszczędnościami na emeryturę itp. Po otrzymaniu zgody udaję się do mojego dostawcy.

Otrzymałem następujące informacje:

(zobacz załącznik o odrzuceniu Riester)

Czy bank postępuje zgodnie z prawem?

Jakiego dostawcę byście polecili?

Pozdrowienia,

Martin

Re: Odmowa banku w sprawie wycofania środków z konta Riester na zakup mieszkania.

Napisany przez Geldbaum
Cześć,

nie każdy instytut oferuje Wohnriester! Nawet nie musi tego robić!

Napisany przez uwehaensch
Tak, Wszystko w porządku - nie musi to być oferowane.

Jeśli jest zapotrzebowanie na wypłatę, i w zależności od tego, czy wszystko czy tylko część ma zostać wypłacona, poważnie rozważyłbym zmianę dostawcy.

Napisany przez Hanomag

Jeśli pożądana jest wypłata, i w zależności od tego, czy ma być wypłacona całość czy tylko część, poważnie rozważałbym zmianę dostawcy.

Wypłata całej kwoty na pewno nie jest tak skomplikowana jak zmiana dostawcy, a następnie wypłata. Zalecałbym uparcie domagać się całkowitej wypłaty. Czy istnieją jakieś wyjątki w przepisach?

Napisany przez Martin79HN
Dodatek do naszej sprawy/rozważań.

Zmiana dostawcy wiąże się z kosztami (50€ lub 100€)!

Rozmawiałem z bankiem zarządzającym planem oszczędnościowym Riester. Mogą oni natychmiast przenieść umowę do innego dostawcy, ale nie mogą mi wypłacić pieniędzy. Otrzymałbym decyzję od instytucji odpowiedzialnej za świadczenia emerytalne w ciągu 1-2 tygodni.

Zgodnie z moimi informacjami, ustawa pozwala na wypłatę środków w celu spłaty długu, jeśli saldo przekracza 3000€. W moim przypadku dostawca (moim zdaniem) dotychczas nigdy nie wypłacał bezpośrednio klientom (w celach mieszkaniowych) i jest zbyt biurokratyczny.

Powód: Przy wypłacie do klienta odpowiedni bank nadal zarządza kontem oraz instytucja zajmująca się świadczeniami emerytalnymi. To wiąże się z kosztami i dużą ilością administracji.

Rozwiązanie:
1) Zmiana dostawcy, a następnie wypłata środków po 3 miesiącach. Jest to niesprawiedliwe wobec nowego dostawcy (ponieważ ma obowiązek prowadzenia konta).

2) Kontynuacja rozmów z obecnym dostawcą/bankiem - musi istnieć rozwiązanie. Dotychczas otrzymałem odmowną odpowiedź nawet po wielu próbach.

3) Pozostawienie salda w wysokości około 3500€ u obecnego dostawcy i wykorzystanie zasiłków na lata 2015 i 2016. W ciągu roku dokonanie zmiany dostawcy i wykorzystanie środków na spłatę długu za około 9 i pół roku. Pozwoli to zaoszczędzić kilka lat odsetek związanych z opóźnionym opodatkowaniem w późniejszym wieku.

Na szczęście zrozumiałem teraz, że istnieją dostawcy, którzy utrudniają wypłatę środków na spłatę długu. Początkowo chciałem spłacić dług za pomocą Riester dopiero za 10 lat (teraz za 9 i pół roku). Dostawca będzie musiał w przyszłości zmagać się z coraz większą liczbą takich przypadków.

Produkt Riester (nie dotyczący mieszkania) również musi być zgodnie z przepisami wypłacony. Otrzymanie zgody od instytucji odpowiedzialnej za świadczenia emerytalne oraz późniejsze zapewnienie dokumentów (u nas nie problem).

Jestem wdzięczny za opinie i porady.

Pozdrawiam
Martin

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata