Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Przechodzenie na koniecznoœci finansowania majątku

Napisany przez readytorumble88
Cześć wszystkim,

mój pracodawca płaci 40 euro VL miesięcznie. Dotychczas te środki były przekazywane na konto oszczędnościowe budowlane. Jednak w maju zdecydowałem się zrezygnować z tego konta i użyć zgromadzonych środków na budowę domu.

Teraz chciałbym oczywiście nadal korzystać z przysługujących mi VL od pracodawcy. Jakie rozwiązanie byłoby w tym przypadku odpowiednie?

Mam także produkt Riester w firmie AachenMünchener. Jednak zdecydowałem się na jego zawieszenie ze względu na zbyt wysokie koszty. Niestety, jak wielu innych, dałem się nabrać przez znajomego doradcę z DVAG.

Rozważam również opcję Riester (jeszcze bezdzietny i nieżonaty, planowane jest jednak przyszłe małżeństwo i 2/3 dzieci. Przyszła żona nie korzysta z systemu Riester). Chciałbym jednak w najbliższych latach skupić się na spłacie kredytu hipotecznego.

Ważne jest dla mnie, aby koszty były możliwie jak najniższe.

Dziękuję za Wasze zaangażowanie!

Napisany przez uwehaensch
Umowa oszczędności budowlanych stała się teraz taką rzeczą, którą w dalszym ciągu oferują Debeka i BSK Mainz, zapewniając całkiem niezłe oprocentowanie kapitału (ponad 2% rocznie). Ale czy stopa zwrotu po uwzględnieniu kosztów (opłata za założenie) jest odpowiednia? Jeśli możesz otrzymać premię mieszkaniową, to BSV jest OK, ale później będziesz musiał wykorzystać kapitał również na cele mieszkaniowe.

Alternatywnie można wybrać plan oszczędzania funduszowego, ale w tym przypadku na dłuższy okres niż słynne 7 lat.

Plan oszczędności bankowy (np. ING-Diba) ma tendencję do oferowania niskich stóp procentowych (1,5%), ale nie wiąże się z żadnymi kosztami. Jest to więc jak lepsze konto oszczędnościowe, a później możesz swobodnie wykorzystać pieniądze (np. na Dom).

Czy Twojemu pracodawcy oferuje możliwość programu AZWL? Byłoby to coś na emeryturę, najlepiej poprzez system EKZ.

Napisany przez readytorumble88
Dziękuję za odpowiedź. Czy mogę podać nazwę mojego pracodawcy (duże niemieckie przedsiębiorstwo) tutaj? Oferowany jest fundusz emerytalny, ale jeszcze się nimi nie zainteresowałem. Plan oszczędności bankowych brzmi dla mnie bardzo sensownie. Prosty produkt, brak kosztów, brak ryzyka. Czy mogę skoncentrować na nim jedynie środki z VL (Vermögenswirksame Leistungen), bez dodatkowego oszczędzania? Chciałbym najpierw spłacić kredyt, a potem zająć się planowaniem emerytalnym (przecież posiadłość jest także formą oszczędzania na emeryturę).

Napisany przez Logrono
W dalszej kolejności rozważ małą umowę oszczędnościową na cele budowlane lub inwestowanie w fundusze, jeśli otrzymujesz dopłaty od pałstwa. Jeśli nie otrzymujesz państwowych dopłat, rozważ zwykłe opcje oszczędzania w banku, ponieważ mają one mniejsze opłaty początkowe.

Napisany przez uwehaensch
[QUOTE=readytorumble88;122771 Czy mogę przeznaczyć całą kwotę na składki emerytalne, nie odkładając dodatkowych oszczędności?

Tak, oczywiście. Dlatego istnieją specjalne plany oszczędzania na składki emerytalne (VWL).

Napisany przez Logrono
W niektórych firmach istnieje również korporacyjne ubezpieczenie emerytalne (kasy emerytalne), niektóre z nich korzystają z tzw. pracowniczych planów oszczędnościowych (VWL) do ich finansowania. Może to się opłacać, jeśli zarabiasz zbyt dużo, by otrzymać jakiekolwiek państwowe dodatki.

Napisany przez Maenneken
Cześć readytorumble,

Fundusz emerytalny brzmi na początek dobrze, zwłaszcza jeśli Twój pracodawca coś do niego wkłada.
Mam też taki, który regularnie uzupełniam o środki z wynagrodzenia, a pracodawca dodaje 130 € / rocznie.

Zapytaj się, możesz sprawdzić, czy u Ciebie również istnieje coś takiego.

Pozdrawiam

maenneken

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata