Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy mogę liczyć na pożyczkę w wysokości 400 000 euro ze 2 dochodów?

Napisany przez Madin
Cześć droga społeczności,

Mój partner i ja planujemy zbudować lub kupić Dom. Czy mogę liczyć na oba dochody do sfinansowania, albo przynajmniej na 1,5? (Mamy nadzieję na ewentualnie 2 dzieci)

Oto fakty:
Ona, zatrudniona, 30 lat: 2600€ netto
Ja, zatrudniony, 35 lat: 2800€ + 600€ netto z instalacji fotowoltaicznej przez kolejne 15 lat
Obecnie oboje mamy klasę podatkową 1
Łączny kapitał własny około 200 000€
Pożyczka możliwa lub pożądana w wysokości 400 000€
Czy to realistyczne, czy można płacić miesięcznie ustalone 1700€?

Dziękuję z góry ;-)

Napisany przez Ex-Studentin
Huhu,

jeśli chodzi o zdolność kredytową, tutaj jest wystarczająca liczba ekspertów, którzy na pewno jeszcze się odezwą. Macie przynajmniej już dobrą podstawę.

Co mnie bardziej interesuje:
Gdzie i jak duży planujecie zbudować?
Czy 200 tysięcy to oszczędności własne czy od rodziny?
W końcu brakuje jeszcze informacji: ile aktualnie odkładacie co miesiąc i ile obecnie płacicie czynszu?

Z dziećmi sytuacja dochodowa może się dość zmienić, zwłaszcza jeśli dochód Twojej dziewczyny tymczasowo odpadnie. Każdy musi podjąć decyzję indywidualnie, ale osobiście nie jestem zwolennikiem budowy/kupna domu, jeśli jeszcze nie ma dzieci. W końcu może się okazać, że coś pójdzie nie tak albo będziecie mieli więcej wydatków niż planowaliście i zostaniecie z dużą nieruchomością na karku.

Pozdrowienia

Napisany przez Madin
Cześć Była Studentko,

w Północnej Bawarii, gdy możemy sobie na to pozwolić, w głównym ośrodku Weiden. Tak, również tutaj koszty bardzo ładnych działek wynoszą 250€/mkw, w przeciwnym razie na obrzeżach. Dom o powierzchni około 200 mkw. Kapitał własny jest nasz. Obecnie mieszkamy w małym mieszkaniu gościnnym moich rodziców, dlatego mogliśmy dużo zaoszczędzić, około 3500€ miesięcznie... Jednak moim zdaniem nie trzeba przyjmować tej kwoty, ponieważ obecnie prawie nie mamy jeszcze wydatków. No cóż, dochód mojej dziewczyny nie zniknie całkowicie (zasiłek rodzicielski, ewentualnie później powrót do pracy na część etatu). Ja mógłbym otrzymać dodatkowo 500-700 euro dzięki innej klasie podatkowej. Niestety, mieszkanie gościnne jest teraz już za małe, więc nie ma mowy o tym, żeby wszystko to z dziećmi funkcjonowało.

Pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Madin,

oba dochody pracowników mogą i powinny być uwzględnione, dopóki są obecne. W ocenie finansowej banku uwzględniane są oba dochody. Ważne jest śledzenie sytuacji i reagowanie, gdy ta się zmienia. Istotne jest wówczas, ile świadczenia rodzicielskiego otrzymasz, czy partnerka chce wrócić do pracy i jeśli tak, to czy na pełen etat, czy na część etatu.

Zawsze zalecam opcje zmiany stopy spłaty. Można rozpocząć od wyższej stopy spłaty, aby potem, podczas urlopu rodzicielskiego, zmniejszyć ją do 1%. To obciążenie, które musicie uwzględnić, to obciążenie, które zawsze trzeba ponosić.

Macie najlepsze warunki

- długi okres kształtowania oprocentowania na głównym kredycie hipotecznym wynoszący 20 lat
- oprocentowanie KfW z dofinansowaniem o 0,25%, co oznacza dodanie subwencjonowanych środków na 10 lat
- zabezpieczenie pozostałego salda KfW po 10 latach za pomocą umowy oszczędnościowo-kredytowej Signal Iduna z wkładem własnym na poziomie 30%, 1% odsetkami od salda dodatniego oraz 2% oprocentowaniem kredytu
- brak Riester
- brak warunków finansowania natychmiastowego związanych z oszczędzaniem hipotecznym
- opcje zmiany stopy spłaty i dodatkowych spłat

I teraz możesz skorzystać z indywidualnego, bezpiecznego i przede wszystkim elastycznego planu finansowania.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zakładając, że prawdopodobnie nie ma żadnych kredytów ratalnych ani zobowiązań Leasingowych, finansowanie w ogóle nie stanowi problemu. Masz najlepsze warunki do zdrowego finansowania.

Napisany przez Madin
Cześć Noelmaxim, cześć Bankkaufmann,

dzięki za wasze opinie. Zobowiązań nie ma. Myślałem o finansowaniu na 20 lat lub ewentualnie 15 lat z wysokimi spłatami w czasie, korzystając z dwóch dochodów. Nie jestem zainteresowany KFW i oszczędzaniem budowlanym. Ale wracając do mojego pierwszego pytania: Czy to jest realistyczne, czy można spłacać stałą kwotę 1700 euro miesięcznie, nawet jeśli jeden dochód całkowicie odpadnie?

Pozdrawiam, Madin

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Maddin,

Muszą jednak najlepiej odpowiedzieć, czy mogą utrzymać się z pozostałego dochodu. Finansowanie tego uzyskują dzięki 2 dochodom, które obecnie przeważają. Jeśli mają obciążenie odsetkami i spłatami w wysokości 1.700 euro (czy chodzi o koszty eksploatacyjne, takie jak prąd, ogrzewanie, ubezpieczenie), należy zobaczyć, ile dodatkowych dochodów mogą uzyskać z zasiłku rodzicielskiego i zasiłku rodzinengo, a także czy po spełnieniu życzenia o dziecko ich partnerka nadal będzie partnerką lub żoną, i czy będą miały odpowiednią, korzystniejszą klasę podatkową, jeśli partnerka/żona przestanie pracować.

Mogą tymczasowo zmniejszyć spłatę poprzez opcję zmiany stopy spłaty.

Produkt KfW 124 i oszczędności budowlane jako kombinacja mogą być jednak zdrowym dodatkiem, przynajmniej ta kombinacja jest tańsza niż kredyt na 20 lat z odpowiednią stałą stopą procentową. Po 19 latach ten element zostanie spłacony z kwotą 50 000 euro bez ryzyka odsetek, z czego 10 lat po stopie 1,15% a następnie 9 lat po 2%, przy czym stopa oprocentowania oszczędności (1%) jest niemal taka sama jak stopa oprocentowania kredytu (1,15%).

Czy nie chcą budować standardu KfW 55???

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata