Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Sparkasse żąda opłaty w wysokości 200 euro za udzielenie zezwolenia na ubezpieczenie na życie.

Napisany przez FBONE
Cześć wszystkim,

zastawiłem polisę na życie jako zabezpieczenie dla finansowania domu. Dom jest teraz prawie spłacony i chciałem uzyskać zwolnienie polisy na życie.

Faktycznie otrzymałem je - jednak Sparkasse naliczył mi za to 200 euro. Kwota ta została pobrana z mojego konta bez uprzedniego powiadomienia.

Po moim zapytaniu bank powiedział, że jest to standardowa opłata.

Co inni wiedzą na ten temat?

Kto ma podobne doświadczenia i może pomóc?

Dziękuję!

Re: Sparkasse żąda opłaty w wysokości 200 euro za udzielenie zezwolenia na ubezpieczenie na życie.

Napisany przez brainy
U mnie również kilka polis zostało uwolnionych. Opłaty nigdy nie zostały pobrane.

Czy być może jednocześnie ma zostać skasowana hipoteka? To wiąże się z opłatami notarialnymi.

Nawet jeśli pożyczka nie została jeszcze w pełni spłacona, wymiana zabezpieczeń może generować koszty.

Napisany przez FBONE
Na, hipoteka nie została zmieniona. W zasadzie tylko dwie linijki do wydrukowania dla ubezpieczyciela. 200 euro to jednak sporo

Napisany przez 6Bankkaufmann
EUR 200 to naprawdę wysoka kwota. Jednak bank musi być w stanie udokumentować opłatę w katalogu opłat. Tam możesz przeczytać lub sprawdzić, czy bank postępował zgodnie z prawem.

Napisany przez FBONE

EUR 200 to naprawdę duża kwota. Jednak bank musi być w stanie udokumentować opłatę w katalogu opłat. Tam możesz sprawdzić, czy bank postępował zgodnie z prawem.

Dziękuję za wskazówki dotyczące katalogu opłat. Poproszę o pokazanie mi go.

Dziękuję!

Napisany przez BenniG
Czy obowiązuje tutaj katalog opłat obowiązujący w chwili zawarcia finansowania lub ubezpieczenia na życie (jeśli nie było to zrobione w tym samym czasie)? Jak można być pewnym, że bank prezentuje właściwy katalog opłat? Kto ma dostęp do katalogu np. z 1995 roku?

Napisany przez 6Bankkaufmann
@BenniG, nie jestem pewien, czy katalog opłat obowiązuje w chwili zakończenia finansowania. Jeśli teraz w 2016 roku ma być wypłacona ubezpieczenie na życie, bank sprawdza to według aktualnego katalogu opłat.

Napisany przez NaTwoim13
Obowiązują Ogólne Warunki Handlowe, zmiany trzeba im zgłosić, obowiązuje obecny stan, chyba że zdecydowanie zaprotestowali przeciwko zmianom.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata