Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Od kiedy jest możliwe przeprowadzenie refinansowania?

Napisany przez MrSpeedy
Cześć wszystkim,

w 2009 roku zaciągnęliśmy kredyt na nasz Dom jednorodzinny (nowy budynek). Ten kredyt wygasa w 2019 roku, a ponieważ obecnie odsetki są na rekordowo niskim poziomie, chcielibyśmy już teraz zapewnić sobie odsetki na refinansowanie.
Czy jest możliwe podpisanie umowy na 2019 rok według obecnych warunków?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Mr. Speedy,

tak, to możliwe, taka pożyczka nazywa się Forwarddarlehen. Czy nie jesteś Widerrufer?

Napisany przez planb82
Hej, czy możesz... W zależności od tego, jak wysokie są wymagane przez obecną bank oprocentowanie przedterminowe, to tyle bank żąda za ich spłatę.

Ale istnieją kredyty z zaliczką, które mogą pozwolić Ci uzyskać niskie oprocentowanie nawet do 36 miesięcy wcześniej.

Jeśli jesteś finansowany powyżej 5%, jest to przykład obliczeniowy.

Nowe oprocentowanie 1,35%, na przykład w przypadku refinansowania, zazwyczaj dodatkowe koszty związane z wymaganym wykupem przedterminowym szybko się zwracają, wcześniej spłacisz kredyt, a przede wszystkim koszty banku są zazwyczaj o jedną trzecią niższe niż wcześniej.

Poprzednia rata 600€ - koszty 400 - spłata 200.
Dziś 600€ spłata 400 koszty 200€.

W przykładzie ogólnym
Pozdrowienia
Eike Fuellmann

Ubezpieczenia & oszczędzanie budowlane
Ergo Główne skupienie
55469 Simmern
www.eike.fuellmann.ergo.de

Napisany przez NaTwoim13
@Fuellmann

?????????

Napisany przez MrSpeedy

Witaj Panie Speedy,

tak, taka pożyczka nazywa się pożyczką z opcją Forward. Czyż nie jesteś odwołujący?

Dokładnie, umowa została odwołana pod koniec 2015 roku i obowiązuje do maja 2019 roku. Jak można się było spodziewać, bank oczywiście wszystko odrzuca. Teraz rozmawiałem z trzema prawnikami i jeśli porównam ich wypowiedzi, koszt pozasądowego porozumienia (za pośrednictwem prawnika) wynosi całkiem sporo, aż 3 000 euro, a kompletna rewaloryzacja włącznie z kosztami sądowymi kosztuje nawet potrójnie.
Po przemyśleniach pozostaje pytanie, czy kolejne odwołanie jeszcze w ogóle ma sens....?

Napisany przez planb82
A co teraz?

Co chcesz odwołać?
Tę zaliczkę?
Musisz sprawdzić w regulaminie banku, jak i kiedy można to odwołać...

Napisany przez 6Bankkaufmann
@MrSpeedy. Możesz już teraz złożyć wniosek o refinansowanie i skorzystać z obecnie korzystnych warunków do restrukturyzacji zadłużenia.
Zabezpiecz obecną stopę procentową teraz.
A w 2019 roku technicznie nastąpi również refinansowanie między bankami.

Napisany przez MrSpeedy
Czy w takim przypadku potrzebuję zwykłej pożyczki z terminowym oprocentowaniem..?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tak, to po prostu prosty kredyt refinansowy. W zasadzie musisz zebrać dokumenty tak, jakby teraz miało dojść do refinansowania. Dokumenty dotyczące nieruchomości i dochodów. Następnie bank je sprawdzi. Gdzie dokładnie mieszkasz w Niemczech? Jakiego banku dotyczy refinansowanie?

Napisany przez NaTwoim13
MrSpeedy, przecież wysłali mi Panowie maila, na który odpisałem. Dlaczego mówicie o 3.000 euro??? Czy nie otrzymaliście mojej wiadomości?

Napisany przez 3eugh
Witajcie wszyscy,

Nie do końca zrozumiałem kwestię pożyczek na czas wyprowadzki. Tyle tylko: Klient może dzisiaj zawrzeć umowę o przyszłym okresie dostawy (FWD) i zabezpieczyć sobie bardzo niską stopę procentową na przykład na 2 lata (dla przykładu). Klient w przypadku FWD (w porównaniu do pożyczki bez FWD) płaci kilka punktów procentowych więcej odsetek. To akceptowalne, jeśli za 2 lata stopy procentowe (w dalszym ciągu z przykładu) będą wyższe od stopy procentowej FWD. Dobrze, nikt nie ma kryształowej kuli, istnieje ryzyko, że stopy procentowe będą wówczas wciąż niższe niż stopa FWD, ale nie ma wszystkiego. Z drugiej strony klient ucieszy się, gdy zamiast zapłacić 5% zamiast FWD, będzie płacił o wiele niższą stopę procentową.

Ale teraz ważne: Klient odwołał swoją obecną pożyczkę. Może liczyć na zawarcie ugody pozasądowej, sądowej lub na korzystny dla niego i ostateczny wyrok przeciwko pozwanemu bankowi przed upływem 2 lat (patrz przykład powyżej). Bez względu na to, co to będzie, saldo pozostałe nie będzie już takie jak dzisiaj lub w chwili odwołania. Na pewno będzie niższe. Szczególnie w przypadku ostatecznego zakończenia sądowego saldo będzie znacznie niższe. Ale klient musi w każdym razie skorzystać z większej kwoty FWD, inaczej zapłaci (niepotrzebnie) (częściową) kwarantannę (tak to nazwę). W każdym razie nowy bank musi zostać zrekompensowany, jeśli klient nie potrzebuje już oryginalnych 250 000 euro, a tylko na przykład 200 000 euro. Czy powinien wcześniej zawrzeć umowę FWD, w której może spłacić od razu nieodpłatnie (!) 50 000 euro (korzystając z tego przykładu)? A może powinien wykorzystać pieniądze w inny sposób? Mimo to będzie musiał - z powodu wyższej kwoty pożyczki, której wcale nie potrzebuje - płacić zbędnie wyższą stopę procentową za FWD.

Teraz można jeszcze powiedzieć, że klient może wyliczyć wcześniej, ile na papierze (wyciągu z konta) musi odjąć z salda resztkowego, biorąc pod uwagę różnicę między umową a zmniejszonym saldem resztkowym, ale nie ma pewności, czy to, co obliczył, pozostanie w rzeczywistości jako saldo resztkowe do finansowania poprzez FWD.

Czy rozumiecie, o co mi chodzi? Czy widzicie tu problemy, które nie istnieją? A może jestem zbyt mało wyobraźni, by dostrzec rozwiązania?

Życzę Wam wszystkim radosnych i spokojnych Świąt Wielkanocnych!

Napisany przez schunckt
Pozostaje tylko odłożenie „nadwyżkowego” kapitału (w tym przykładzie 50 000 €) na bok i wykorzystanie go na ustaloną dodatkową spłatę. Na przykład trzymając go na lokacie terminowej lub rachunku oszczędnościowym. T.

Napisany przez 3eugh
Dziękuję.

Czy żadni specjaliści (profesjonalni pośrednicy) nie skomentowali mojego wpisu? Czy temat został źle wybrany, napisany zbyt skomplikowanie, czy coś innego?

Napisany przez Hanomag

Dziękuję.

Czy profesjonaliści (profesjonalni pośrednicy) nie mają żadnych uwag odnośnie mojego postu? Czy temat został źle zrozumiany, czy napisany zbyt skomplikowanie?

Ja jako laik uważam, że całkiem dobrze to przedstawiłeś. Jednak dodatkowo interesuje mnie, czy

- bank wydający zwroci zwrotnie pełną uzgodnioną sumę, jeśli wnioskodawca nie będzie już używał części zgodnie z umową,
- w przypadku zaskakująco szybkiej oferty RAW, klient musi finansować pośrednio pożyczkę z terminem zapłaty czy też należy przewidzieć odpowiedni zapis w umowie?

Czy zgodnie z przepisami, oprocentowanie dodatkowe za każdy miesiąc wcześniejszej umowy wynosi 0,02 - 0,025 punktów procentowych? Przy 36 miesiącach wynosi 0,72 do 0,9 %.

Teraz jednak szybko cieszmy się zwycięstwem nad Włochami!

Napisany przez Folienstift
Mam pytanie dotyczące refinansowania, które pasuje do początkowego pytania MrSpeedys, ponieważ jestem w podobnej sytuacji. Jak działa przedłużone kredyt, jeśli robimy dodatkowe spłaty pośrednie? Powiedzmy, że w 12/2019 dług wynosi 100k, jeśli nie zrobię dodatkowych spłat, ale 80k z lekkimi dodatkowymi spłatami. Czy teraz muszę zobowiązać się do tej kwoty i nie mogę już robić dodatkowych spłat? Czy istnieją możliwości, aby to zmiennić?

Napisany przez 3eugh
Czy nikt tutaj naprawdę nie ma odpowiedzi na powyższe pytania? Najważniejsze, że oferują pożyczki forward, nawet jeśli w ogóle się nie nadają.

Napisany przez NaTwoim13
Eugh dzwoni, bufon naśladuje

Przy kredycie forward dla odwołującego się szczególnie należy zwrócić uwagę na to, czy bank akceptuje odwołującego się oraz czy kredyt można spłacić z góry w każdej chwili.

Ta wcześniejsza spłata niesie ze sobą niepewności, takie jak....... kiedy nastąpi decyzja/ugoda/anulowanie.........jak wysokie będą wtedy zapotrzebowania finansowe.......

Tutaj istotne jest oczywiście, czy jestem bufonem odwołującym się z rozliczeniem czy dobrym człowiekiem odwołującym się bez opłaty za wcześniejszą spłatę. Ważne jest również, jak długi jest okres forwardowy dla dobrego człowieka, ponieważ im krótszy, tym mniejsza różnica w stosunku do pozostałego długu. Temat pozostałego długu, w tym przypadku wcześniejszego wykorzystania, będzie wyższy niż w przypadku ustalonego pozostałego długu na końcu okresu prowizji, właśnie dlatego, że mniej spłacono.

W przypadku bufona wygląda to inaczej, gdyż wiele rzeczy tam jest niepewnych. Jak będzie wyliczona korzyść dla banku, jaki będzie podział kosztów procesu (dla tych bez RSV), no i kiedy w ogóle to nastąpi.

Wszystko to jest indywidualnym punktem widzenia i musi być uwzględnione podczas doradztwa, forward nie jest magicznym panaceum, ale z nieco przemyślanej elastyczności, dostosowanej indywidualnie do sytuacji osobistej kredytobiorcy, forward może zapewnić pewność, zarówno jeśli chodzi o stopę procentową w przyszłości, jak i o gotówkę, by być przygotowanym na rzeczy, które mogą nadchodzić ze strony sądów, banków i Kaszub.

Może się zdarzyć, że podpisana kwota będzie za mała, ale też za duża, a dla bufona nawet dużo za duża. Brakujące środki można zastąpić kapitałem własnym, można też na wszelki wypadek podpisać nieco więcej, aby być przygotowanym na wyższy pozostały dług w przypadku wcześniejszego wyjścia w wersji dla dobrych ludzi. Trzeba spojrzeć na to całościowo, indywidualnie, znać czasy, ludzi, elastyczność pod względem strony bonitarnej. Często miałem również doświadczenie, że zbyt dużo sfinansowane pieniądze zawsze mogły być sensownie zainwestowane, czy to dlatego, że po prostu dokonano kolejnej inwestycji, która w ogóle nie była planowana. Można znaleźć zastosowanie dla tej różnicy lub kwoty u jednego lub drugiego. Oczywiście, jeśli różnica lub suma jest zbyt duża, to argument ten nie uspokoi, ale tutaj także indywidualny punkt widzenia, o jakiej sumie mówimy?!?!

Nie ma możliwego elastycznego forwardu, który akceptuje odwołującego się, można go spłacić z góry w każdej chwili i gdzie suma może być indywidualnie ustalona w czasie wypłaty.

Wypłata nadwyżkowych pieniędzy, niezbędnych do spłaty istniejącego kredytu, jest zasadniczo możliwa, ale także do rozważenia i omówienia indywidualnie.

Napisany przez 3eugh

Jednak dodatkowo chciałbym wiedzieć, czy

- bank zastępczy w ogóle wypłaci odwołującemu pełną ustaloną kwotę, jeśli ten nie będzie już wykorzystywał części zgodnie z umową,
- klient w przypadku niespodziewanie szybko oferowanej RAW musi sfinalizować refinansowanie kredytu forwardowego czy też w tym przypadku trzeba wprowadzić odpowiednią klauzulę?

Czy zgadza się, że dopłata do odsetek za każdy miesiąc wcześniejszego ustalenia wynosi między 0,02 a 0,025 punktów procentowych? Dla 36 miesięcy jest to odpowiednio od 0,72 do 0,9%.

No, wyciągnięty z rezerwy! Dzięki, noelmaxim!

A jaka jest Twoja perspektywa?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata