Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Instrukcja odstąpienia od umowy różni się od ustawowej instrukcji

Napisany przez glamau
Cześć, w jednej z umów kredytowych zauważyłem, że pouczenie o odstąpieniu od umowy różni się w kilku fragmentach od wzorca ustawowego. W związku z tym złożyłem odstąpienie od umowy i poprosiłem o jej rozwiązanie. Odpowiedź była negatywna, odstąpienie nie wchodzi w grę, ponieważ umowa została już w pełni zrealizowana, a ja nie zastrzegłem sobie prawa do odstąpienia. Również nie ma znaczenia, czy w pouczeniu o odstąpieniu wskazano konsekwencje związane z powiązanymi transakcjami. Czy popełniłem jakieś błędy, coś przeoczyłem, jeśli tak, czy mogę to naprawić? Nie rozumiem tej argumentacji. Kto może mi udzielić porady? Dziękuję za Waszą pomoc.

Re: Instrukcja odstąpienia od umowy różni się od ustawowej instrukcji

Napisany przez GHARecht
Cześć,

ta argumentacja sugeruje, że prawo do odstąpienia od umowy zostało uwarunkowane upływem czasu od pełnej realizacji, co oznacza utratę prawa (prekluzja). Istnieje wiele orzeczeń sądów okręgowych i sądów wyższych, ale jeszcze brak jednoznacznych orzeczeń Sądu Najwyższego.

Dla utraty prawa istotne jest, ile czasu minęło od rozliczenia i czy druga strona umowy mogła polegać na tym, że druga strona nie będzie już korzystać z prawa odstąpienia. Wynik postępowania sądowego zależy od miejsca, w którym jest wnioskowane o postępowanie.

We Frankfurcie obecnie taka konstelacja zdecydowanie nie miałaby szans.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata