Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Podawać dane bankowe WHEN Allegro Ogłoszenia Lokalne)

Napisany przez Lutetium
Załóżmy, że osoba A sprzedaje osobie B przedmiot za pośrednictwem Ogłoszeń Lokalnych na Ebay, ze względów logistycznych towary muszą zostać wysłane. Teraz osoba B musi otrzymać od osoby A odpowiednie dane konta, aby uzgodniona kwota mogła być przelana. Na co powinien zwrócić uwagę sprzedający - osoba A? Jakie dane bankowe powinna ujawnić osoba A? Jakie są potencjalne zagrożenia dla osoby A?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Gdy musisz dokonać przelewu, wystarczy, że masz numer IBAN od sprzedawcy. Następnie można użyć kalkulatora IBAN, aby znaleźć BIC i to wszystko.
Gdzie mogą być potencjalne zagrożenia podczas zakupu za pomocą numeru banku i numeru konta? Czy nie są one takie same?

Napisany przez credere
Cześć,

BIC nie jest już potrzebne do krajowych płatności. Istnieje ryzyko, że jeśli w reklamie znajdują się zdjęcia rachunków, z których widoczne są Twoje inne dane, takie jak adres i najlepiej podpis, mogą być one wykorzystane przez oszustów (i chętnie są) - istnieje wiele różnych sztuczek, które tutaj nie będę dalej omawiać. W przeciwnym razie, zazwyczaj nie ma problemu, jeśli nadawca nie zna nic poza Twoim imieniem.

Pozdrawiam

Napisany przez Cici

Gdy musisz dokonać przelewu, wystarczy, że znasz numer IBAN sprzedawcy.

Sądzę, że niektóre (wszystkie?) banki mogą również żądać podania nazwy właściciela konta przy przelewie. Przynajmniej słyszałem o przelewach, które nie zostały przekazane przez bank, ponieważ podane imię i nazwisko konta nie zgadzało się z rzeczywistymi danymi.

Napisany przez Daukind

Myślę, że niektóre (wszystkie?) banki wymagają również podania nazwiska posiadacza konta przy przelewie. W każdym razie słyszałem już o przelewach, które nie zostały przekierowane przez bank, ponieważ podane przy przelewie nazwisko właściciela konta nie zgadzało się z rzeczywistym.

W przypadku SEPA nazwisko nie ma znaczenia

Napisany przez 6Bankkaufmann
Oczywiście, jeśli podasz poprawny numer IBAN i BIC, ale niezgodnego właściciela konta, bank również zapyta.

Napisany przez Daukind
[cytat=Bankkaufmann">
Oczywiście, jeśli podasz poprawny numer IBAN i BIC, ale nieprawidłowego właściciela konta, bank również zapyta.
[/cytat]
Nie, nie zrobi tego.

Napisany przez 2Escorpio
Tak... Efektywnie można zlecić przelew SEPA nawet bez podania nazwy.

W przypadku wpływów pieniężnych na inne nazwy, warto jednak nie dziwić się, jeśli bank w końcu zapyta @PraniePieniędzy.

Napisany przez matti85
Nazwa jest do bani, liczy się tylko numer IBAN. Już mi to się kilka razy zdarzyło i zawsze dotarło, bez znaczenia czy wysłałem czy odebrałem.

Napisany przez credere
Porównanie nazwy nie jest wymagane prawnie.

W praktyce jednakże w niektórych przypadkach wewnętrzne porównania są przeprowadzane dla określonych rozmiarów obrotu i w razie wątpliwości mogą być odrzucane płatności.

Napisany przez 2Escorpio

Nie ma obowiązku ustawowego porównywania nazwisk.

Jednak w praktyce, przy określonych wielkościach obrotów, są przeprowadzane wewnętrzne porównania i w razie wątpliwości płatności mogą być odrzucane.

Nie, nic już nie jest odrzucane... Ale może zdarzyć się, że płatność zostanie zablokowana do wyjaśnienia jej pochodzenia @PraniePieniędzy

Napisany przez credere
@Escorpio

Ostatnio, 30.03.2016, stemplowałem zapytanie dotyczące przelewów po otrzymaniu pytania, czy kredyt ma być zrealizowany pomimo różnicy w numerze konta / imieniu. Jeśli odpowiem Nie, kredyt zostanie odrzucony. To fakt ;-)

Napisany przez 2Escorpio

@Escorpio

Ostatnio, 30.03.2016 roku, podpisałem zapytanie dotyczące przepływów pieniężnych, pytając czy przelew powinien zostać zrealizowany pomimo różnicy w numerze konta / spójności nazwy. Jeśli odpowiem tutaj nie, przelew zostanie odrzucony. To jest fakt ;-)

Nie mam zamiaru temu zaprzeczać, ale nie jest zgodne z zasadami porozumienia w ramach systemu SEPA.

Napisany przez Fitnesstopia
Jeśli faktycznie korzystasz z kalkulatora IBAN, sugeruję skorzystanie z takiego z certyfikatem SSL -> www.rechner2go.de/iban-rechner

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata