Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Bank DSL, kiedy i dokąd z kapitałem własnym?

Napisany przez CNC
Dzień dobry,
finansowanie jest ogarnięte, notariusz jest przygotowany. Warunki konieczne do ustalenia ceny zakupu są również spełnione. Brakuje już tylko wyproszenia właściciela, przeniesienia własności i dokonania płatności. Pytanie, które sobie zadajemy: Gdzie powinien teraz trafić nasz kapitał własny, gdy nadejdzie odpowiedni moment? Czy dostaniemy informację od notariusza czy też od banku? Jak to było u Was? Z góry dziękujemy za odpowiedzi.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@cnc, jak jest uregulowana płatność ceny zakupu? W umowie zakupu jest wskazane, że część kapitału własnego ma być przez Państwa wpłacona.
W razie wątpliwości, po prostu skonsultuj się krótko z notariuszem.
A jeśli nie ma tego w umowie sprzedaży, to zapewne w terminie płatności ceny zakupu.
Masz jeszcze jakieś pytania?

Napisany przez NaTwoim13
Umowa kupna jest ostatecznie zupełnie nieistotna, decydujące jest powiadomienie notariusza o terminie płatności ceny zakupu. Albo odnosi się do danych podanych w umowie kupna, albo podaje dane odbiorcy w powiadomieniu o terminie płatności. Kapitał własny musi być wykorzystany w pierwszej kolejności. Czy bank lub pośrednik nie tłumaczą tego dokładnie??

Napisany przez CNC
Dzisiejsza wypowiedź banku brzmiała, że możemy teraz przelać kapitał własny do właściciela, jeśli relacje zaufania są dobre. A tak jest. Następnie powinniśmy przesłać dowód płatności do banku. Obydwa zadania zostały wykonane dzisiaj. Nieprzyjemną odpowiedź otrzymaliśmy od recepcjonistki notariusza w zeszłym tygodniu: Za wszystko się zajmiemy. Dzisiaj: To musisz załatwić z twoim bankiem. No cóż...

Napisany przez NaTwoim13
Zaufanie było całkowicie obojętne! W zasadzie odnosiłem się do tego, gdzie pieniądze powinny być, czyli tam, gdzie jest to określone w umowie kupna lub komunikacie dotyczącym zapadalności. Nie mogłem właściwie zinterpretować Pańskiej sprawy. Jeśli komunikat dotyczący zapadalności został wystawiony przez notariusza, muszą nawet dokonać przelewu, ponieważ cena zakupu jest zapadalna i mogą Państwo tak zrobić, ponieważ warunki do tego - a do nich należy ustanowienie zabezpieczeń przez notariusza - zostały spełnione, co potwierdza notariusz poprzez ustalenie zapadalności.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata