Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy można teraz przekształcić kredyt zmienny na Kredyt o stałym oprocentowaniu?

Napisany przez zippo1000
Cześć wszystkim,

w ostatnich dniach i tygodniach zastanawiałem się, co zrobić, aby skorzystać z obecnie korzystnych stóp procentowych lub raczej, jak uniknąć sytuacji, w której żałowałbym, że nie skorzystałem z ewentualnej szansy, która teraz istnieje. Być może zacznę od początku.

W 2010 roku kupiłem Dom i sfinansowałem go poprzez lokalny Bank Ludowy. W rezultacie otrzymałem następujące kredyty/pożyczki budowlane:

Pożyczka 1
Pożyczka o stałym oprocentowaniu - WL Bank
40.000 €
3,6% oprocentowanie
2% spłata
obecny stan to około 28.000 € (po wcześniejszych spłatach)
Zakończenie zobowiązania oprocentowania: sierpień 2020

Pożyczka 2
Pożyczka zmienna - WL Bank
25.000 €
obecna stopa procentowa 0,8%
1% spłata
obecny stan to około 23.000 €

Pożyczka 3
Kombinacja oszczędnościowa z dopłatą Riester (umowa oszczędnościowo-budowlana + pożyczka z góry) - Schwäbisch Hall
50.000 €
Nie jestem pewny stopy procentowej pożyczki z góry. Chyba też wynosi około 3,5%, mogę to sprawdzić ponownie
Do tej pory oszczędzono około 8.000 €
Oryginalna data wyznaczenia: 2023 (ale zmieniła się, ponieważ obecnie mam nieco wyższą stawkę oszczędzania)

Jak już wspomniałem wcześniej, zastanawiam się, czy w obecnej chwili byłoby sensowne przekształcenie pożyczki zmiennej w pożyczkę o stałym oprocentowaniu. Prawdopodobnie stopy procentowe nie będą już niższe, a nie znamy przyszłego kierunku zmian. W ciągu najbliższych dni umówię się na spotkanie z doradcą, aby dowiedzieć się, jakie możliwości mogą być zaproponowane.

Co mnie także interesuje: Ponieważ moja pensja wzrosła w porównaniu do 2010 roku, chciałbym inwestować dodatkowe pieniądze w spłatę. Dotychczas zwiększyłem miesięczną stawkę oszczędzania w umowie oszczędnościowo-budowlanej do maksimum (zgodnie z informacją doradcy, nie było możliwe zwiększenie jej dalej), coroczne dodatkowe spłaty były ostatnio realizowane w przypadku pożyczki o stałym oprocentowaniu, a miesięcznie oszczędzałem 100 € na rachunku oszczędnościowym jako spłata dla pożyczki zmiennej (wtedy oprocentowanie rachunku oszczędnościowego przewyższało koszt kredytu).

Nie jestem pewien, jakie opcje są dostępne i czy zostaną mi zaoferowane przez mojego doradcę. Dlatego pytam tutaj i mam nadzieję, że dostanę kilka wskazówek. Oczywiście najlepiej byłoby mi jakoś zredukować pożyczkę o stałym oprocentowaniu 3,6%. Mniej zależy mi na obecnym miesięcznym obciążeniu niż na ogólnej sumie zapłaconych odsetek. Być może można połączyć pożyczkę zmienlną oraz pożyczkę o stałej stopie procentowej w jedną wspólną pożyczkę.

Czekam na odpowiedzi i z góry dziękuję,
zippo1000

Re: Czy można teraz przekształcić kredyt zmienny na Kredyt o stałym oprocentowaniu?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy kredyt zapisany do 2020 roku może być teraz spłacony w całości w innym banku?

Napisany przez zippo1000
Zakładam, że nie można go wcześniej spłacić ani jeśli tak, to trzeba zapłacić odszkodowanie za przedterminową spłatę. Nie mam teraz umowy przy sobie. Czy możliwe jest, że wcześniejsza spłata została kategorycznie wykluczona z umowy? Nie pamiętam, żeby coś takiego było tam napisane, ale oczywiście nie znam wszystkiego na pamięć.

Napisany przez NaTwoim13
Forwarddarlehen na sierpień 2020 dla kredytu 1 i kredytu 3, kredytu 2 natychmiast zabezpiecz.

Równolegle zweryfikuj wszystkie 3 kredyty pod kątem błędnych informacji o odstąpieniu od umowy. Będą one błędne, dlatego odwołaj kredyty. Forwarddarlehen będzie monitorował najwcześniejszy możliwy termin wypłaty, co oznacza, że może być wypłacony w dowolnym momencie przed sierpniem 2020 - w chwili porównania z obietnicą spłaty bez konieczności ustalenia dodatkowych opłat przez VoBa z uwagi na odwołanie.

W zasadzie nie widzę żadnego problemu z tym, że nie będą Państwo w stanie spłacić kredytów w odpowiednim terminie!

Napisany przez zippo1000
Czy dobrze rozumiem, że mam wziąć kredyt forwardowy dla obecnego kredytu o stałym oprocentowaniu 1 oraz dla kombinowanego konta oszczędnościowo-kredytowego (kredyt 3)? Widzę sens w przypadku kredytu 1, ale nie jestem pewien co do konta oszczędnościowo-kredytowego, kiedy zostanie przydzielone. Na pewno nie mogę z niego wypaść wcześniej, o ile poprawnie przeczytałem umowę. Wtedy kredyt forwardowy w sierpniu 2020 nie mógłby jeszcze spłacić kredytu oszczędnościowo-kredytowego.

Co do opcji Odwołania-Jokera, już trochę się zorientowałem. W jakiś sposób opieram się na tym, aby teraz po fakcie posłużyć się tą opcją. Ponadto wygląda na to, że pouczenie o prawie do odwołania w kredycie 1 dokładnie odpowiada standardowemu tekstu z 2010 roku. Ale na jakiejś podstawie, jeśli miałbym wcześniej wyjść: Czy wtedy kredyt forwardowy zadziałałby wcześniej? Jednak musiałby być z pewnością w innym banku.

Gdzie mogę bezpłatnie zweryfikować informacje o uczestnictwie seminarium w sprawie prawa odwołania?

Jeszcze jedno: Dlaczego mam sprawdzić wszystkie 3 kredyty pod kątem błędów w pouczeniach o prawie do odwołania? Zmiennego kredytu mógłbym teraz przekształcić z prawdopodobnie poprawnym pouczeniem. Czy chcieliby Państwo, aby także ten kredyt został spłacany poprzez kredyt forwardowy?

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, kredyt 2 nie musi być odwoływany.

Chciałbym odpowiedzieć na Państwa wahanie, że zaproponowano im złą finansowanie, przynajmniej z koncepcji, o ile mogę to ocenić. Byłoby konsekwentne, gdyby skorzystali z Jokera, aby uzyskać przewagę. Ponadto, gdyby było w tym coś niestosownego lub podejrzanego, sądy krajowe i apelacyjne nie wydawałyby wyroków przyjaznych dla konsumentów. Bank w istocie także wprowadził ich w błąd tamtego czasu, bo jeśli pouczenie o odstąpieniu było błędne, to było. Ich bank wie o tym od dłuższego czasu, mógłby uzupełnić pouczenie, ba, powinien to zrobić, lecz tego nie uczynił.

Oczywiście, jeśli ktoś teraz żąda 13% za tolerowany debet i 18% za nietylkończące się przekroczenie, to nie ma sensu prowadzić długiej dyskusji na temat etyki i moralności.

Byłoby głupie - biorąc pod uwagę błędy w pouczeniu - nie omówić strategii. Istotne jest również, czy otrzymają Państwo ochronę prawna, jeśli mają ubezpieczenie od kosztów sądowych. W końcu nie dążą Państwo do najwyższej klasy Jokera odwołania - unieważnienia. W związku z tym już teraz być może uznają Państwo etykę i moralność.

Poślę im później prywatną wiadomość i wskażę, jak mogą bezpiecznie, profesjonalnie i bezkosztowo zrealizować to przedsięwzięcie WRJ.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata