Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy ING Diba czy Signal Iduna

Napisany przez Ilknur
Cześć kochane Forum,

mój mąż i ja kupiliśmy mieszkanie własnościowe 6 lat temu. Teraz trochę żałujemy tej decyzji.. Znaleźliśmy już odpowiedni Dom i udaliśmy się do banku, który odmówił nam od razu przy pierwszej rozmowie. Logicznie, ponieważ mieszkanie nie zostało jeszcze spłacone.

Nie chcieliśmy się jednak poddać i udaliśmy się do Dr. Kleina. Tam otrzymaliśmy zielone światło od Commerzbanku, podpisaliśmy wszystko, otrzymaliśmy obietnice, a tydzień później dostaliśmy odmowę. Kwota kapitału nie wystarczyłaby, gdyby mieszkanie nie było wynajmowane. Super! A na dodatek straciliśmy 9 dni na nic. Teraz złożono wniosek w Signal Iduna z następującymi danymi:

Cena zakupu 210.000 €

Wkład własny 8000 €

Finansowanie wtórne 27.000 €

KfW 50.000 €

149.000 € od Signal Iduna.

I na Ing Dibę

Ta sama cena zakupu

KfW 50.000 €

Ing Diba 160.000 €

Wtedy pokrylibyśmy wszystkie koszty poboczne za 18.000 € od rodziców.

Teraz moje pytanie, czy to naprawdę jest możliwe?

Dochód męża 2450 €

Dochód żony 700 €

500 € zasiłku rodzinnego

Wydatki związane z dwoma kredytami łącznie 390 €, spłata razem jeszcze 18.000 € zadłużenia.

Mieszkanie własnościowe, które ma być wynajęte za 385 €.

Wynajęte będzie za 490 € zimno.

Signal Iduna do tej pory napisała tylko, że wniosek będzie rozpatrzony 31.03 roku. Ale dziś nie otrzymaliśmy jeszcze żadnej odpowiedzi.

Ing Diba otrzymała dokumenty w czwartek. Co myślą eksperci, czy dostaniemy finansowanie?

Napisany przez NaTwoim13
DLaczego przesyłają zapytanie, a potem pytają, czy jest możliwe przedstawienie? Dlaczego przede wszystkim Ing.DiBa i dlaczego Signal, dlaczego w dwóch bankach? Kto im coś takiego polecił? żadne z tych banków nie znajduje się u mnie w górnym segmencie banków, które wchodzą w grę!

Nie rozumiem tego, CoBa sprawdza, Signal, Ing.Diba próbują gdzieś tam. Dziwnym trafem w ogóle nie uwzględniają tych banków, które wchodzą w grę.

Gdzie lub komu to przesłali? Sprawa została już pozytywnie rozwiązana w HypoLogin od Ing.DiBa czy w partnerportalu Ing.DiBa czy partnerportalu Signal?????

Napisany przez Ilknur
To oferta, którą otrzymaliśmy od naszego pośrednika finansowego. We wszystkich trzech bankach wynik scoringowy był zielony. Ponieważ jesteśmy w pośpiechu, a właściciel czeka na nas już prawie cztery tygodnie, postanowiliśmy posłuchać rady i złożyć wnioski jednocześnie w obydwu bankach. Nasz pośrednik powiedział, że Ing Diba jest bardzo nieskomplikowana jeśli chodzi o decyzje kredytowe, a Signal Iduna ma problemy z finansowaniem podporządkowanym oraz z starszymi, wymagającymi remontu nieruchomościami.

Czy to takie złe, że złożyliśmy wnioski w dwóch bankach jednocześnie? Chcieliśmy po prostu szybko uzyskać decyzję, aby w najgorszym przypadku właściciel nie musiał już dłużej na nas czekać.

Napisany przez NaTwoim13
To właśnie jest, szybko i hop, czy jest to przemyślane nie ma już znaczenia. To jest konfuzja i dla mnie niezrozumiały wybór banków. Oczywiście nie składa się wniosku w dwóch bankach, po co. Pierwszy bank widzi zapytanie od CoBa, potem trzeci bank widzi zapytanie od szybszego banku.

Signal ma zbyt długie czasy przetwarzania i jest faktycznie grą losową jeśli chodzi o wycenę obiektu. Lepszym rozwiązaniem jest wstępna wycena w Ing.DiBa za pomocą programu wyceniania Sprengnetter (czy Twój pośrednik wstępnie wycenił obiekt za pomocą tego programu??), są oni stosunkowo szybcy, ale nie pozwalam sobie na samowolę Ing.DiBa w kwestii oceny zdolności kredytowej lub sprawdzenia wiarygodności na podstawie dostarczonych dokumentów w porównaniu do wprowadzonych danych!

Dla mnie to zupełnie złe wybory banków, przynajmniej tak wynika z Twoich opisów i informacji o sytuacji wyjściowej. Jeśli wszystko pójdzie dobrze, to przynajmniej dostaniesz to, czego chciałeś, czyli zgodę. Jednakże wątpię, czy to wszystko będzie zrównoważone i dobre na dłuższą metę.

Czy pośrednik już wcześniej próbował u CoBa, otrzymał odmowę i teraz poszukuje innych banków??

Napisany przez Ilknur
CoBa była od razu naprzeciwko pośrednika, i kiedy ten przeprowadził wstępną analizę, wszystko było w porządku. Podanie podpisaliśmy dwa dni później w Commerzbank, pracownik CoBa chciał sprawdzić je jeszcze raz przez drugiego pracownika do przymiarki, ale wygląda dobrze, powiedział. Tydzień później przyszło odrzucenie ?

W odpowiedzi na to, kiedy nie mieliśmy jeszcze pieniędzy od mamy, powiedział, że spróbujemy ponownie w Signal Iduna, to samo wstępne sprawdzenie pasuje

144 000€ w Signal Iduna po 1,84 efektywnej
50 000€ w kfw po 1,36 efektywnej
26 000€ w Hanseatic Bank razem rata 850€

Dom pochodzi z 1954 roku, ale został całkowicie wyremontowany w 2010 roku, nowe rury, izolacja, dach, itp.

Następnie przyszło 10 000€ od mamy, w związku z tym zapytał, czy nie spróbować w ING Diba

160 000 po 2,2 efektywnej w ING
50 000 KfW po 1,39 efektywnej razem miesięczna rata 720€

Teraz oba idą równocześnie.

Ale to czekanie doprowadza do obłędu. Czy dane sprawdzą się według liczb?

A może obydwie banki mają negatywne podejście do mieszkania?

Napisany przez NaTwoim13
ETW przynajmniej z punktu widzenia kalkulacji nie odgrywa kluczowej roli, neutralizuje się - oprócz kosztów zarządzania w wysokości 2 euro za metr kwadratowy - prawie całkowicie. Jednak w ING DiBa otrzymają Państwo ryczałty dla inwestorów kapitałowych, mam nadzieję, że pośrednik wziął to pod uwagę. Może to pasować, ale nie chcę tego ponownie liczyć. To było zadaniem pośrednika.

Rzeczywista stopa procentowa w KfW w Signal Iduna już nie pasuje.

Sądzę, że odrzucenie - o ile wszystkie wstępne kroki zostały wykonane zgodnie i wprowadzone dane są poprawne - jeśli w ogóle nastąpi, wynika z wyceny nieruchomości przez bank. Szczególnie ze względu na wysoki wskaźnik obciążenia, ryzyko to jest obecne.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Nie wystarcza złożenie wniosku o finansowanie ze wszystkimi dokumentami w kilku bankach. To powoduje zamieszanie, ponieważ zapytania pojawiają się w bazie Schufa i powodują dezorientację.

Napisany przez Ilknur
To mogło być nasza własna mogiła ?

Ale teraz jestem zirytowany. Nie sądziłem, że coś takiego może mieć takie konsekwencje.

Napisany przez NaTwoim13
Kiedy przychodzi akceptacja, wszystko jest w porządku, a nie można tego wykluczyć.

Napisany przez Ilknur
Irtytuje, gdy powinniśmy tego unikać z powodu wprowadzenia w błąd, po prostu musielibyśmy poczekać trochę dłużej...
No cóż, nadzieja umiera ostatnia, a ostatecznie zawsze pozostaje 50/50. Wygląda na to, że musimy nadal czekać.

Dziękuję bardzo za odpowiedzi.

Napisany przez 3eugh
@noelmaxim:

Czy mogę zapytać, co sądzisz o finansowaniu hipotecznym - ogólnie i (jeśli jest inaczej) w wyżej wspomnianym przypadku?
Co dla Ciebie stanowi trwałość kredytu hipotecznego? Czy nie chodzi prawie zawsze tylko o najkorzystniejszą stopę oprocentowania przy akceptowalnej miesięcznej racie oraz możliwość dodatkowej spłaty? Oczywiście, chodzi także o to, żeby w ogóle doszło do udzielenia kredytu. Pytanie jest poważne.

Czy miałeś na myśli Sprengnetter SmartValue?

Napisany przez Ilknur
DSL nie była dla nas opcją, ponieważ obsługa kapitału wyszła ujemnie. Wydaje się, że obecnie są trochę drogie.

Dzisiaj skontaktowała się z nami Signal Iduna. Potrzebowali jeszcze kilku danych dotyczących mieszkania ?
Mam nadzieję, że to dobry znak.

Tak, nasz pośrednik oczywiście sprawdził przed złożeniem wniosku. Sprawdzenie było pozytywne.

I tak, zawsze chodzi o to samo - jak najtaniej sfinansować nieruchomość.

@Ilknur, faktem jest, że wiele banków uwzględnia różne koszty utrzymania.
Wiadomo teraz, że została wdrożona dyrektywa dotycząca kredytów na nieruchomości mieszkaniowe.
Oznacza to, że teraz trzeba również sprawdzić, czy po przejściu na emeryturę można spłacić pożyczkę, jeśli jest ona nadal aktualna.
Na przykład istnieje tzw. test stresu.
Polega on na obliczeniu przez dużego partnera bankowego pozostałego długu po 10 latach z dodatkowym oprocentowaniem 2% oraz przychodów z wynajmu (było to tutaj obiekt inwestycyjny) z 10% rabatem.
To obliczenie musi również pasować, aby teraz podjęto decyzję kredytową.

Napisany przez Ilknur
Dziękuję za odpowiedź, Panie Bankierze. Wydaje mi się, że rachunek powinien być w porządku.
To naprawdę frustrujące, gdy nie jest się idealnym kandydatem na kredyt hipoteczny. Jeśli teraz nasze istniejące mieszkanie również stanie nam na przeszkodzie, to nie mam pojęcia, co dalej...

Posiadasz istniejącą nieruchomość, która jeszcze nie została spłacona, ale ma zostać sprzedana?
Istnieje również możliwość sfinansowania zaliczki ze sprzedaży nieruchomości.

Napisany przez Ilknur
Jesteśmy niestety zobowiązani do umowy na okres 4 lat. Kara za przedterminową spłatę wyniosłaby około 14 000 €. Dlatego wolałibyśmy wynająć mieszkanie i sprzedać je za cztery lata. W zasadzie mieszkanie opłaca się samo z wynajmującym. Popyt również jest dobry...

Oczywiście, teraz nie sprzedawać, aż za 4 lata.

Napisany przez NaTwoim13
W takim przypadku sugerowałbym sprawdzenie pouczenia o odstąpieniu pod kątem bardzo prawdopodobnej wadliwości, odstąpienie od umowy kredytowej, sprzedaż nieruchomości i spłatę kredytu bez dodatkowych opłat.

Napisany przez 3eugh
Pomysł noelmaxim jest naprawdę dobry. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w moim podpisie.

Napisany przez Ilknur
pożyczka pochodzi z 2010 roku. Po lewej stronie wyciągu stoi, że wzór pochodzi z 2008 roku. Zobaczymy, co na to odpowie adwokat. Na pewno nie będzie to działo się szybko. Musi być już ustalone finansowanie.

Już zawarliśmy umowę przedwstępną z właścicielem ?

Na początku Commerzbank zrobił tak wiele obietnic...

Napisany przez Ilknur
Cześć drogie forum,

chciałem krótko się podzielić. Signal Iduna zgodziła się ?

Teraz staje się interesujące. Nasze pouczenie o odstąpieniu jest faktycznie błędne. Teraz spróbujemy najpierw rozwiązać sprawę z naszym bankiem domowym. Myślę, że raczej nie dadzą się przekonać, ale no cóż, więcej niż spróbować wyjść z drogiego finansowania, nie można.

Moje pytanie jest tylko takie, jeśli bank domowy nie da się przekonać, to teoretycznie musiałbym dostać refinansowanie od innego banku.

To jest raczej mniejszy problem? Czy powinienem się martwić, że żaden bank nie będzie gotowy kontynuować finansowania pożyczki?

W zasadzie negatywnie podchodzimy do sprzedaży. Mieliśmy już terminy na oględziny mieszkania do wynajęcia. Zainteresowanie jest duże, a samo mieszkanie prawdopodobnie spłacałoby się samo.

Napisany przez NaTwoim13
Najpierw gratulacje.

Bank nie zgodzi się na nic, dlaczego miałaby, skoro istnieje ważna umowa.

Musisz odwołać kredyt, poczekać na standardową odpowiedź, a następnie zatrudnić prawnika do reprezentowania swoich interesów. Masz ubezpieczenie ochrony prawnej? Żadna nowa budowa? Jeszcze nie wynajęte?

Napisany przez Ilknur
ubezpieczenie ochrony prawnej dostępne, rok budowy 1986, do wynajęcia od 01.07.2016.

Napisany przez NaTwoim13
Następnie koniecznie muszą wyrazić wypowiedzenie wcześniej, gdy zachodzi szkoda (co ma miejsce, gdy bank nie uzna wypowiedzenia, co z pewnością będzie przypadkiem) nie może nastąpić wynajem, ponieważ byłoby to podstawą wyłączenia odpowiedzialności dla ubezpieczeń ochrony prawnej. Kto sprawdził WRB?

Napiszę do Państwa prywatną wiadomość.

Napisany przez 3eugh
Dziękuję, noelmaxim, to był bardzo ważny wskazówka dla ilknur.

Jeśli chcecie podzielić się Waszymi myślami dotyczącymi odwołania z innymi czytelnikami, możecie również kontynuować dyskusję w wątku Widerrufsjoker - Erfahrungen.

W przeciwnym razie ilknur, mógłbyś także umieścić swoje skrócone WRB w wątku Widerrufsjoker - Czy odstąpienie od umowy jest nieważne?, gdzie doświadczeni laicy (nazwijmy ich tak) mogą udzielić kilku oświadczeń (bez gwarancji).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata