Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Oprocentowanie hipoteczne 2006

Napisany przez Karat
Po podwyżce stóp procentowych przez ECB wczoraj, teraz pojawia się pytanie, czy i w jakim stopniu stopy kredytów hipotecznych zareagują. Moje ustabilizowane oprocentowanie wygasa 30.09.2006. Czy powinienem teraz przedłużyć umowę, płacąc dodatkową opłatę, czy poczekać? Właściwie zakładam, że stopy hipoteczne nie wzrosną zbyt znacząco. Karat

Napisany przez ManfredBali
Karat pisze: Po podniesieniu stóp procentowych przez EBC wczoraj, pytanie brzmi teraz, czy i w jakim stopniu stopy kredytów hipotecznych zareagują. Moje stałe oprocentowanie kończy się 30.09.2006. Czy powinienem teraz już je przedłużyć, płacąc dodatkową opłatę, czy poczekać spokojnie! Zakładam właściwie, że stopy kredytów hipotecznych prawdopodobnie nie wzrosną znacząco. Karat
Bezpieczeństwo ma swoją cenę! Poproś o konkretną ofertę i porównaj dodatkową opłatę z bieżącą umową. Nie wiem, jak będzie zwyżka, ale na pewno nie spadną. Nikt jeszcze nie chce narażać koniunktury, i testuje reakcję, informując z góry, na przykład przez FED. Gdy wszyscy przyzwyczają się do tego pomysłu, to będzie szybko. Moja umowa jest jeszcze na kilka lat, więc to dla mnie nie jest aktualna sprawa. Możesz postrzegać różnicę jako dodatkową premię za ryzyko. 9 miesięcy szybko miną, a do tego czasu może jeszcze się wiele zmienić. Stare zalecenia nadal obowiązują. Jeśli teraz dostaniesz podwyżkę - powiedzmy 0,25% - i będziesz miał spokój przez następne 5 lat, zrobiłeś uspokajającą transakcję. Może to być również korzystne pod względem korzyści podatkowych oraz uwzględnienia inflacji.

Napisany przez Karat
Cześć Manfred, Właśnie złożyłem ofertę na dwuletnią, trzyletnią i pięcioletnią hipotekę stałą. Pozdrowienia, Karat

Napisany przez ADMCI4
Karat pisze: Cześć Manfred Właśnie zamówiłem ofertę na kredyt hipoteczny na 2, 3 i 5 lat. Pozdrowienia Karat
Oferta: dlaczego tylko na 2 i 3 lata? 5 lat jest w porządku, ale co z 7 i 10 latami? (Jesteś w Raiffeisenbank?) Co byś zrobił, jeśli kolejne podwyżki stóp procentowych miałyby nastąpić za 6 miesięcy?

Napisany przez Karat
W zeszłym tygodniu definitywnie zamknąłem moją terminującą 30.09.2006 r. hipotekę w następujących warunkach: Zawarcie umowy 7.12.2005 r. na: 1.10.2006 r. (z góry ustalone na 10 miesięcy z góry) Okres obowiązywania: 5 lat Stopa procentowa: 3,15% Nie chciałem 7- do 10-letnich warunków. Był to wada przy sprzedaży nieruchomości oraz gorsze warunki. 5 lat jest dla mnie w miarę przystępne. Być może chciałbym także zwrócić część kredytu hipotecznego. Pozdrawiam, Karat

Napisany przez ADMCI4
... a jak wysoka była dopłata, którą musiałeś uiścić za ten kredyt hipoteczny z dopłatą?

Napisany przez Karat
3,15% to specjalna stopa procentowa ustalana w zależności od relacji bankowo-klienta. Zwykła stawka procentowa w przyszłości wynosiłaby około 3,65%. Jednak ja bym się na to nie zdecydował. Ale nawet przy 3,15% bank nadal zarabia wystarczająco dużo. I to przy zerowym ryzyku. Dla banku wysiłek polega na obciążaniu mojego konta co pół roku przez najbliższe 5 lat. Karat

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata