- ndz kwie 03, 2016 7:32 pm
jestem jeszcze uczniem do lipca i w zeszłym tygodniu zacząłem pracę dorywczą, w ramach której otrzymuję wynagrodzenie zgodnie z taryfą w wysokości 390€ miesięcznie (firma pracowników tymczasowych).
Prawdopodobnie jest to zatrudnienie na niskim poziomie. Może to być praca na pół etatu (Minijob) lub krótkoterminowe zatrudnienie. Te formy zatrudnienia są korzystne, ponieważ pracownik nie musi płacić składek ZUS ani może być z nich zwolniony.
W przypadku krótkoterminowego zatrudnienia pracodawca nawet nie musi płacić składek ZUS. Jest to obecnie ograniczone do trzech miesięcy lub 70 dni w roku, co jest możliwe dla uczniów i studentów, ponieważ nie musi być w nich wykazywane zawodowe zajęcie (studia lub szkoła) jako główne zajęcie.
Cytat od HabeEineFr
Mogę jednak pracować także nadgodziny i otrzymać wynagrodzenie za nie od kwoty 150 (odpowiadającej około 1400€).
Byłoby to problematyczne w przypadku Minijobu. Chyba że pracodawca mógłby wykazać, że przekroczenie limitu wynagrodzenia za pracę wynika z krótkotrwałego zwiększonego obciążenia pracą z powodu chorobowego nieobecności innego pracownika.
W przypadku krótkoterminowego zatrudnienia możliwe byłoby bezproblemowe otrzymanie wyższej pensji.
Cytat od HabeEineFr
Czy te 1400€ byłyby opodatkowane czy nie?
Jeśli tak, to ile?
Prawdopodobnie nie, ponieważ w Niemczech można zarobić prawie 10 000 € rocznie wolne od podatku.
Oczywiście cała sytuacja mogłaby też przebiegać jako zatrudnienie objęte obowiązkowym ubezpieczeniem, ale ze względu na przepisy dotyczące ubezpieczeń społecznych chcę to wykluczyć.
edycja: Należałoby wziąć pod uwagę, ile dodatkowo zarobi się po zakończeniu szkoły w tym samym roku.