Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Praca dorywcza dla ucznia - nadgodziny i podatki

Napisany przez HabeEineFr
Cześć, jestem jeszcze uczniem do lipca i w zeszłym tygodniu zacząłem pracę dorywczą, w której według taryfy zarabiam 390 € miesięcznie (firma zatrudniająca pracowników tymczasowych). Teraz mogę jednak pracować także w nadgodzinach i otrzymywać wynagrodzenie za te godziny, gdy suma przekroczy 150 (co odpowiada około 1400€). Czy te 1400€ zostałyby opodatkowane czy nie? Jeśli tak, to w jakiej wysokości?

Napisany przez xlarge
Więcej martwiłbym się o obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego - i czy zniknie zasiłek rodzinny.

Napisany przez Hanomag

jestem jeszcze uczniem do lipca i w zeszłym tygodniu zacząłem pracę dorywczą, w ramach której otrzymuję wynagrodzenie zgodnie z taryfą w wysokości 390€ miesięcznie (firma pracowników tymczasowych).

Prawdopodobnie jest to zatrudnienie na niskim poziomie. Może to być praca na pół etatu (Minijob) lub krótkoterminowe zatrudnienie. Te formy zatrudnienia są korzystne, ponieważ pracownik nie musi płacić składek ZUS ani może być z nich zwolniony.

W przypadku krótkoterminowego zatrudnienia pracodawca nawet nie musi płacić składek ZUS. Jest to obecnie ograniczone do trzech miesięcy lub 70 dni w roku, co jest możliwe dla uczniów i studentów, ponieważ nie musi być w nich wykazywane zawodowe zajęcie (studia lub szkoła) jako główne zajęcie.

Cytat od HabeEineFr

Mogę jednak pracować także nadgodziny i otrzymać wynagrodzenie za nie od kwoty 150 (odpowiadającej około 1400€).

Byłoby to problematyczne w przypadku Minijobu. Chyba że pracodawca mógłby wykazać, że przekroczenie limitu wynagrodzenia za pracę wynika z krótkotrwałego zwiększonego obciążenia pracą z powodu chorobowego nieobecności innego pracownika.

W przypadku krótkoterminowego zatrudnienia możliwe byłoby bezproblemowe otrzymanie wyższej pensji.

Cytat od HabeEineFr

Czy te 1400€ byłyby opodatkowane czy nie?
Jeśli tak, to ile?

Prawdopodobnie nie, ponieważ w Niemczech można zarobić prawie 10 000 € rocznie wolne od podatku.

Oczywiście cała sytuacja mogłaby też przebiegać jako zatrudnienie objęte obowiązkowym ubezpieczeniem, ale ze względu na przepisy dotyczące ubezpieczeń społecznych chcę to wykluczyć.

edycja: Należałoby wziąć pod uwagę, ile dodatkowo zarobi się po zakończeniu szkoły w tym samym roku.

Napisany przez Hanomag

Duży nacisk kładę na obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego

Dlatego podejrzewam, że musi to być zatrudnienie dorywcze.

Cytat od xlarge

i czy zniknie zasiłek rodzinny.

Do 18 roku życia całkowicie nieproblematyczne, a następnie tak samo długo jak nie zostało ukończone jeszcze szkolnictwo/ pierwsze kształcenie.

Napisany przez HabeEineFr
Dziękuję!
Już zapoznałem/am się z informacjami na temat zasiłku rodzinnego, więc nie powinno pojawić się żadnych konfliktów.

Więc do 10.000€ nie ma opodatkowania, czy to nie jest jednak takie proste w przypadku pracy dorywczej?

Jeśli to dla kogoś istotne, pracodawca poprosił także o mój kartę ubezpieczenia zdrowotnego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata