Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy możliwe

Napisany przez GeM
Cześć szanowni użytkownicy forum,

zarejestrowałem się tutaj, aby pozyskać ewentualne inne opinie na temat mojego planu.

Posiadam działkę o wartości około 350 000 euro.

W mojej miejscowości czynsze są bardzo wysokie, około 800 euro za 50 m2.

Dlatego zastanawiam się nad budową domu KFW55.

Mam już oferty w przedziale od 240 000 do 280 000 euro.

Teraz do problemu.

Posiadam kapitał własny w wysokości 20 000 euro, więc potrzebuję pożyczki w wysokości 280 000 euro. Dodatkowo mam konto oszczędnościowe w wysokości 25 000 euro, które zostanie uwzględnione pod koniec finansowania, ponieważ dopiero wtedy osiągnie pełną wartość.

Moje dochody wynoszą 2100 euro netto.

+ czynsz mojej dziewczyny w wysokości 450 euro po wprowadzeniu się, jednak nie chcę uwzględnić tego jako stałej wartości.

Co sądzicie, czy taka sytuacja jest możliwa?

PS.

Obecnie mieszkam w domu moich rodziców, więc nie płacę czynszu na czas całego procesu budowy.

Pozdrowienia

Autor wątku

Napisany przez NaTwoim13
Cześć GeM,

czy masz zobowiązania kredytowe? Z którego regionu pochodzisz?

Napisany przez Baufipool
Cześć, aby ustalić, czy finansowanie jest możliwe i jakie warunki obowiązują, musisz najpierw wypełnić formularz zbierania danych. Chętnie mogę go wysłać na Twój adres e-mail.

Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Baufipool,

witaj na forum.

Chciałbym poprosić Cię o aktywne uczestnictwo w dyskusjach, udzielanie pomocy i udzielanie fachowych wyjaśnień. Twój pomysł jest nam wszystkim dobrze znany i w odpowiednim czasie, zwłaszcza gdy jest to konieczne, autorzy wątków zazwyczaj zwracają się również do ekspertów tutaj.

Nie lubię takiego rodzaju podejścia, przekonaj najpierw, zanim będziesz chciał załatwić wielkie interesy, czego może nawet nie chce autor wątku!!!

Napisany przez 6Bankkaufmann
@GeM, Czy twój kontrakt oszczędnościowy na kwotę 25 000 EUR jest oparty na środkach zgromadzonych? Czy to już istniejąca umowa kredytowa?
Czy jesteś jedynym właścicielem nieruchomości w księdze wieczystej działki budowlanej?
Ogólnie rzecz biorąc, nie ma nic przeciwko finansowaniu w takiej kwocie. Jeśli historia oszczędnościowa na kwotę 25 000 EUR jest kredytem, można go od samego początku włączyć w koszty nowego domu.
W ten sposób rata już odpada.
Ponieważ jednak twoje dochody nie mogłyby długoterminowo poradzić sobie z nagłymi skokami stóp procentowych, należy dążyć do długiego oprocentowania.

@Baufipool, witaj serdecznie na forum finansowym.

Napisany przez Martin79HN
Cześć GeM,

najpierw gratulacje za działkę (grunt bez obciążeń).
Zastanowiłbym się nad ponownym obliczeniem kosztów dodatkowych budowy & kosztów ogrodu/muru oporowego/garażu itp. Nawet u architekta czy dewelopera dodatkowe koszty w wysokości 5-15% są praktycznie normalne!

Dom w standardzie KfW 55 w tej cenie w obszarze zurbanizowanym uważam za korzystny.
Dla przykładu:
300.000€ pożyczki
Stopa procentowa 2% na okres 20 lat & 2% spłaty
= Rata 1000€ miesięcznie & Pozostały dług po 20 latach 152000€

Jeśli do tego czasu na przykład dostaniesz spadek albo przez dodatkową spłatę
uda Ci się zmniejszyć pozostały dług, projekt domu będzie miał
solidne podstawy! Być może uda się uzyskać nawet lepszą stopę procentową 2% na 20 lat!
(min. 2% spłaty!)

Pozdrowienia

Martin

Napisany przez NaTwoim13
@Bankkaufmann

Skąd wiesz, że jego dochód nie jest w stanie zrekompensować skoków oprocentowania? Zasadniczo zaleca się wybór dłuższego okresu wiązania oprocentowania, nawet jeśli dochód pozwala na zrekompensowanie skoków w oprocentowaniu.

Bardziej prawdopodobne jest, że nie będzie to kredyt hipoteczny, ponieważ jak zamierza on połączyć kredyt - jak pisze - na końcu, zwłaszcza gdy jest on nadal pełny??

Napisany przez NaTwoim13
Raczej pytanie brzmi, co może się teraz lub w przyszłości stać z działką. Podzielić, sprzedać i spłacić specjalne raty?

Czemu jeszcze raz policzyć? On pisze, że są oferty, a więc kilka, myślę, że GeM już dobrze się z nimi zapoznał.

Napisany przez GeM
Więc teren powinien zostać tam, gdzie jest, i nie może zostać sprzedany.

Pochodzę z Bawarii, dokładniej z miasta Ratyzbona.

W każdym razie otrzymam lepszy oprocentowanie niż 2%, a spłatę i tak miałbym wysoko ustaloną.

oszczędności na cele mieszkaniowe mają służyć jako osłona przed spadkiem stóp procentowych i zostaną uwzględnione na koniec okresu wiązania oprocentowania wynoszącego 20 lat.

Niestety koszty uzbrojenia terenu pochłonęły już dużą część własnego kapitału, dlatego mam tylko 20 000.

Innych negatywnych obciążeń nie mam.

Napisany przez NaTwoim13
Po 20 latach nie ma sensu przekształcać umowy oszczędnościowo-kredytowej w celu umożliwienia spłaty pozostałego zadłużenia. Wtedy ta oferta nie będzie już atrakcyjna, a rynek budowy oszczędnościowo-kredytowej może się znacznie zmienić. Ponadto kapitał spłaty/oszczędności będzie zbyt długo nisko oprocentowany w umowie oszczędnościowo-kredytowej, podczas gdy drogie odsetki będą narastać w kredycie hipotecznym. W takiej sytuacji podział kredytu na 10 lat ze spłatą BSV ma większy sens, na przykład mogą to być środki z KfW.
Własny kapitał jest w pełni wystarczający, ponieważ grunt już się liczy jako własny kapitał. Czy mają Państwo pojęcie, ile wart jest ten grunt?
Biorąc pod uwagę Państwa dochód, warto rozważyć włączenie Labo do interesu, oraz oczywiście środki KfW.

Napisany przez GeM
Działka ma wartość około 350-380.000 euro.

Nie chcę się ponosić zbyt dużego ryzyka z tym projektem.

Oczywiście, w przyszłości dojdzie dochód mojej żony, ale ponieważ nigdy nie wiadomo, jak długo coś takiego potrwa, wolałbym obliczyć to wszystko samodzielnie na podstawie mojej pensji.

Myślę, że działka powinna w przyszłości przejść na dzieci wraz z domem, dlatego chciałbym jak najbardziej pozbyć się długów.

Miałem już rozmowę dotyczącą pożyczki, która pozwala na dodatkową spłatę w wysokości 8000 euro rocznie. Jednakże sądzę, że będę w stanie spłacać tylko połowę tej kwoty rocznie.

Napisany przez finanzierung
Cześć,

również uważam, że sytuacja z działką jest doskonała. Z drugiej strony uważam, że Twoje dochody w porównaniu z kwotą kredytu są trochę niskie, co rzeczywiście jest punktem kluczowym, aby się nie przewrócić.

Myślę, że rata kredytu wyniesie prawdopodobnie od 900 do 1000 EUR, z dodatkowymi kosztami mieszkaniowymi w wysokości od 300 do 400 EUR.
zatem łączna obciążenie sięgnęłaby nawet do 1,400 EUR. To w porównaniu do Twojego samodzielnego dochodu to już spora kwota...

Czy naprawdę chcesz przez kolejne 20 lat wkładać w nieruchomość więcej niż połowę swojego dochodu? Co się stanie, jeśli pojawi się konieczność kupna nowego samochodu albo po 20 latach nowy system grzewczy/dach itp.? Nie widzę możliwości na dużo oszczędzania na boku.

Jeśli teraz mieszkasz u swoich rodziców (oczywiście, nie musi to być najlepsza sytuacja) to czy później dziedziczysz ten Dom?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata