- wt kwie 05, 2016 2:32 pm
Następująca sytuacja... jestem zatrudniony w sektorze publicznym, zarabiam netto około 2700€ miesięcznie, obecne stałe koszty to około 1400€. Moje konto prowadzę w ING DIBA. Obecnie spłacam kredyt samochodowy w wysokości prawie 1000 euro (trwa już czwarty rok, 160€ miesięcznie) i mam również kredyt ratalny w ING DiBa (spłacam jeszcze długi ze studiów, wzięłam go w zeszłym roku by wcześniej spłacić dwa inne małe kredyty) w wysokości 9000€ do spłaty i rata w wysokości 137 euro miesięcznie. Nie mam negatywnego wpisu w rejestrze BIK, nigdy nie spóźniłam się z płatnościami ani nie żyłam ponad stan. Nie korzystam również z debetu... Potrzebuję teraz jednak nowego samochodu, dlatego dokonałam porównania kredytów (to były tylko zapytania o warunki) żeby zobaczyć co mogę dostać, a wśród nich otrzymałam pozytywną wstępną decyzję ING DiBa... Ale ponieważ mam już tam kredyt samochodowy, chciałam po prostu zwiększyć obecny kontrakt i myślałam, że z pozytywną wstępną decyzją nie będzie z tym problemu, a zwiększenie istniejącego kredytu będzie łatwiejsze niż ubieganie się o nowy gdzie indziej... Niestety, rozmawiając przez telefon, otrzymałam odmowę i nie rozumiem dlaczego... Jestem klientem tam od lat, zawsze wszystko spłacałam na czas i nie chciałam nawet jakiegoś olbrzymiego luksusowego auta... Zwłaszcza że kredyt ratalny wzięłam poprzednio bez problemu mając połowę tego dochodu jeszcze w czasie referendariatu... Jeśli zwróciłabym się do innej banku i także otrzymałabym odmowę, czy takie zapytanie jest rejestrowane w BIK? W takim razie szanse na uzyskanie kredytu gdziekolwiek byłyby coraz mniejsze... Dlatego obecnie boję się o to zapytać... Macie jakieś rady dla mnie?