Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zmiana Regulaminu w przypadku kredytu - Prawo do rozwiązania umowy w trybie specjalnym - Odszkodowanie za wcześniejsze spłacenie kredytu

Napisany przez kathi
Cześć wszystkim, obecnie mam kredyt budowlany na jeszcze relatywnie złych warunkach. (Jest to jeden kredyt bankowy i 2 różne kredyty KFW). Mam teraz pytanie - być może trochę zuchwałe - ale otrzymałem zmianę Regulaminu:

Zmiana Ogólnych Warunków Umowy (AGB Sparbanków) z dnia 15 kwietnia 2016 r. i arkusz informacyjny dotyczący ochrony depozytów zgodnie z § 23a ust. 1 KWG
[...]
Zmiany mają wejść w życie w dniu 15 kwietnia 2016 r. Zgodnie z punktem 2, ust. 2 AGB Sparbanków, zgoda Państwa uznawana jest za udzieloną, jeśli nie przedstawili Państwo sprzeciwu przed dniem 15 kwietnia 2016 r. Zmienione AGB Sparbanków staną się wtedy podstawą istniejących i przyszłych relacji handlowych. Zgodnie z punktem 2, ust. 3 AGB Sparbanków, mogą Państwo wypowiedzieć umowę ramową dotyczącą usług płatniczych dotkniętą zmianami przed dniem 15 kwietnia 2016 r. natychmiastowo i bezpłatnie.

Czy teoretycznie możliwe byłoby uniknięcie odszkodowania za wcześniejszą spłatę poprzez specjalne wypowiedzenie do 15.04.16 i przeniesienie całego kredytu?
Czy banki są ubezpieczone przed takim postępowaniem?

Z góry dziękuję!

Re: Zmiana Regulaminu w przypadku kredytu - Prawo do rozwiązania umowy w trybie specjalnym - Odszkodowanie za wcześniejsze spłacenie kredytu

Napisany przez NaTwoim13
Cześć kathi,

oczywiście, Twój kontrakt nie jest uwzględniony w Regulaminie, ale bardziej usługi finansowe, ponieważ to ogólne warunki umowy.

Prawidłowym podejściem byłoby sprawdzenie zgodności z zaleceniem odwołania przesyłanym, a jeśli umowa pochodzi z okresu do 2010 roku, ale także częściowo później, mają duże szanse na odwołanie umowy nawet dzisiaj.

Napisany przez 3eugh
W celu uniknięcia zbędnych powtórzeń, zamykam tutaj i odsyłam do podforum Rycerz odwołania umów kredytowych dotyczących nieruchomości.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata